Σε ένα μικρό χωριό μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο, στην Κυριάννα, βρίσκεται ένα δημόσιο νηπιαγωγείο διαφορετικό από αυτά που συναντάμε συνήθως. Χτισμένο μέσα στη φύση με απεριόριστη θέα στο Κρητικό Πέλαγος, το σχολείο αυτό έχει καταφέρει οι μαθητές του να το θεωρούν δεύτερο σπίτι τους. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει πάρει και την ονομασία Σπιτοσχολειό.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μιλούν για τη διαφορετική προσέγγιση που ακολουθούν στο πρόγραμμα του σχολείου, χωρίς να αποκλίνουν από το αναλυτικό πρόγραμμα των υπόλοιπων σχολείων. Στην αυλή του σχολείου υπάρχουν σκηνές, μποστάνι και ειδικές κατασκευές, όλα φτιαγμένα από φυσικά υλικά.

Η προϊσταμένη του σχολείου κ. Δήμητρα Κατσούλη σχετικά με την προσέγγιση που ακολουθείται από το σχολείο τονίζει: «Εκπαιδεύουμε τα παιδιά με τη βαθιά έννοια και στην αειφορία και στην οικολογία, και είναι η ζωή μας αυτή. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με φυσικά υλικά, αυθεντικά. Όλες οι εμπειρίες τους είναι αυθεντικές, όπως και τα υλικά, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μαθαίνουμε ότι η φύση μάς προστατεύει, μας δίνει την τροφή μας και τη σεβόμαστε».



«Εμείς δεν έχουμε καθόλου πλαστικά υλικά. Έχουμε ό,τι έχουν και τα άλλα νηπιαγωγεία, αλλά είναι όλα φτιαγμένα από φυσικά υλικά και είναι τα περισσότερα φτιαγμένα από τους γονείς. Το οικοδομικό υλικό για παράδειγμα είναι ξύλα, δηλαδή τάβλες που οι γονείς τις έχουν ξύσει και είναι καλές, χωρίς ακίδες, για τα παιδιά».
Δεν έχουμε μαγαζάκι με ψεύτικα πλαστικά φρούτα. Όμως έχουμε τα αληθινά φρούτα της κάθε εποχής».

Η γνώση γίνεται βίωμα!
Στο σχολείο αυτό οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να διαχειρίζονται τη γνώση διαθεματικά, αλλά κυρίως βιωματικά.
«Πάμε στο περιβόλι που έχουμε φυτέψει, είδαμε τα φυτά, μετρήσαμε, κάναμε μαθηματικά, γράψαμε τον αριθμό και την ημέρα, οπότε κι εκεί κάναμε Γλώσσα. Πάντα πάμε με έναν τρόπο διαφορετικό, πιο βιωματικό».

Πέρα από το μποστάνι, στο σχολείο αυτό τα παιδιά μία φορά την εβδομάδα ζυμώνουν το ψωμί με τα χεράκια τους και το μεσημέρι στο ολοήμερο τμήμα το τρώνε όλοι μαζί. Είναι μία διαδικασία κι αυτή ώστε τα παιδιά να βιώσουν το πόσο σημαντικό είναι να δημιουργούν κάτι από το μηδέν και να του δίνουν αξία γιατί έχουν κοπιάσει για να συμβεί. Τα παιδιά φυτεύουν τα φυτά στο δικό τους μποστάνι και είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξή τους. Εκτός από αυτό, έχουν φυτέψει το δικό τους λινάρι, με σκοπό να φτιάξουν τα δικά τους υφάσματα και να τα υφάνουν στον αργαλειό. Η διαδικασία της μάθησης είναι μία εμπειρία ολιστική σε αυτό το σχολείο. Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει το όλο εγχείρημα και οι γονείς με πολύ μεγάλη προθυμία βοηθούν σε ό,τι τους ζητηθεί.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr