ΚΡΗΤΗ

Στα σκαριά σχέδιο για την κατ’ οίκον νοσηλεία – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι νοσοκομείου κάνοντας λόγω για εξυπηρέτηση ιδιωτών

Χιλιάδες βαριά ασθενείς στην Κρήτη περιμένουν με μεγάλη αγωνία την αναβάθμιση των υπηρεσιών μέσω της κατ’ οίκον νοσηλείας, αλλά σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στο neakriti.gr σήμερα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει σχέδιο που δεν κινείται στην κατεύθυνση που πρέπει, αλλά στην εξυπηρέτηση μεγάλων εταιρειών, που “καλοβλέπουν” την κατ’ οίκον νοσηλεία για λόγους κέρδους και όχι προσφοράς στην κοινωνία.

Μάλιστα, ήδη έχει συσταθεί μία επταμελής ομάδα εργασίας στο υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και θα κληθεί, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να ετοιμάσει ένα ειδικό σχέδιο για την κατ’ οίκον νοσηλεία των βαριά ασθενών, να ξεκινήσει από τους ογκολογικούς ασθενείς με βάση και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

«Η εξέλιξη της επιστήμης και τεχνολογίας έχει συμβάλλει έτσι ώστε πολλά χρόνια νοσήματα, και όχι μόνο, να μπορούν να αντιμετωπιστούν εκεί που κατοικεί ο ασθενής, ο ηλικιωμένος κ.λπ. Αλλά αυτή η αναγκαιότητα μέχρι τώρα ήταν αποσπασματική από τις δημόσιες δομές και είχε παραχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα, με το σχέδιό της για την κατ’ οίκον νοσηλεία, η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. να παραδοθούν οι υπηρεσίες αυτές σε εταιρείες μέσω ΣΔΙΤ», καταγγέλλει στο neakriti.gr ο Δημήτρης Βρύσαλης.

«Θέση του υγειονομικού κινήματος είναι ότι θα πρέπει οι υπηρεσίες αυτές να παρέχονται με κρατικές και δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής και ιατρικής φροντίδας στο σπίτι, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των ηλικιωμένων, των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και όσων άλλων έχουν ανάγκη, χωρίς κανέναν αποκλεισμό και καμία οικονομική επιβάρυνση των ίδιων, καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων.

Πυρήνας αυτής της δραστηριότητας χρειάζεται να είναι το Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.), στην πόλη και το χωριό, στο πλαίσιο του ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας-Πρόνοιας. Κάθε Κ.Υ. θα πρέπει να έχει αυτόνομη υπηρεσία κατ’ οίκον νοσηλείας για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης του στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτή η υπηρεσία μπορεί και με τη συμβολή των Δήμων και άλλων μαζικών φορέων να εντοπίζει, καταγράφει και εκτιμά τις ανάγκες και τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι σήμερα υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει την κατ’ οίκον νοσηλεία, όχι όμως τις επιπλέον ιατρικές πράξεις από νοσηλευτές και γιατρούς που θα χρειαστούν για τη νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΚΕΣΥ δεν είχε γνωμοδοτήσει σχετικά, γι’ αυτό και η 7μελής επιτροπή που δημιουργείται θα κληθεί να ορίσει: Τους όρους και τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες, την οργάνωση και την ανάπτυξη, τη στελέχωση, το περιεχόμενο των υπηρεσιών, τον έλεγχο και την εποπτεία, αλλά και τις ειδικότητες των επαγγελματιών υγείας, τη διαδικασία μεταφοράς και τη διάθεση ναρκωτικών ουσιών και φαρμάκων, το κόστος λειτουργίας, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που σχετίζεται με την παροχή κατ’ οίκον νοσηλείας.

Η νέα ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε στο ΚΕΣΥ θα πρέπει να έχει ετοιμάσει την πρότασή της εντός 6 μηνών, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα για την κατ’ οίκον νοσηλεία είναι χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και τίθενται και συγκεκριμένα χρονικά όρια.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 14 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025. Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν το κόστος πρόσληψης του υγειονομικού προσωπικού, αλλά και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται.

Μέσω του προγράμματος αυτού θα γίνεται η χορήγηση θεραπειών και η παροχή υπηρεσιών με την υποστήριξη γιατρού και νοσηλευτή στο σπίτι, πράγμα που θα διευκολύνει αφάνταστα τους ασθενείς και τους συγγενείς τους.

Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι, μετά τους ασθενείς με καρκίνο, αντίστοιχα προγράμματα κατ’ οίκον νοσηλείας και χορήγησης θεραπειών να εφαρμοστούν και σε άλλες κατηγορίες ασθενών, όπως χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες, όπως η νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια, κυστική ίνωση και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Ποιος θα έπρεπε να είναι ο στόχος

Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης αναφέρεται στον στόχο που θα έπρεπε να επιτελείται.

«Στόχος θα έπρεπε να είναι η προσφορά ολοκληρωμένης, συστηματικής ιατροφαρμακευτικής-νοσηλευτικής και κοινωνικής φροντίδας και παρακολούθησης στο σπίτι για ηλικιωμένους, ασθενείς, ΑμεΑ, αλλά και όλη την οικογένεια.

Απαιτείται στενή σύνδεση, συνεργασία και συντονισμός αυτής της υπηρεσίας με τις νοσοκομειακές μονάδες, αλλά και τις άλλες υπηρεσίες του Κ.Υ., όπως η Κοινωνική Υπηρεσία, οι οικογενειακοί γιατροί, οι υπηρεσίες σχολικής υγείας, Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, τα εργαστήρια, τις υπηρεσίες των Δήμων για την οικιακή βοήθεια κ.λπ., για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ανάγκης για κατ’ οίκον φροντίδα μπορεί να αντιμετωπίσει μία οικογένεια.

Οι υπηρεσίες αυτές θα λειτουργούν με διεπιστημονική-διεπαγγελματική ομάδα (γιατρός, νοσηλευτής, φυσικοθεραπευτής, ψυχολόγος, εργοθεραπευτής κ.λπ.).

Υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας μπορεί να αναπτύξουν και νοσοκομεία που οι ασθενείς τους μπορεί να έχουν ανάγκη από εξειδικευμένη και σύνθετη νοσηλεία στο σπίτι (π.χ. ογκολογικοί ασθενείς).

Οι εξειδικευμένοι στόχοι πάλης μας, που αφορούν στην ανάγκη για ιατρική-νοσηλευτική και κοινωνική βοήθεια στο σπίτι, εντάσσονται στο συνολικό πλαίσιο πάλης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία-Πρόνοια:

  • Καταγραφή με κρατική ευθύνη και με συμβολή των Δήμων και δημόσιων υπηρεσιών Υγείας των ηλικιωμένων και ΑμεΑ, που έχουν ανάγκη κατ’ οίκον βοήθειας και καταγραφή των συγκεκριμένων αναγκών τους.
  • Κρατική χρηματοδότηση για τη συνέχιση του κοινωνικού έργου (καθαριότητα, μαγείρεμα κ.λπ.) μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων.
  • Μονιμοποίηση στον Δήμο των εργαζομένων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Πρόσληψη και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων (οδηγοί, διοικητικοί κ.λπ.), αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός της αναγκαίας υποδομής. Αυτή η υπηρεσία μπορεί και πρέπει να καλύψει και άλλες ανάγκες βοήθειας στο σπίτι.
  • Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας σε Κέντρα Υγείας με κρατική χρηματοδότηση.

Οι δύο υπηρεσίες (ιατρική-νοσηλευτική και κοινωνική βοήθεια στο σπίτι) θα συνεργάζονται-συντονίζουν τη δράση τους με τη συμβολή και των Δήμων», καταλήγει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ