Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολλή κουβέντα για τις Startups που εμφανίστηκαν μέσα στην κρίση, προσπαθώντας να παίξουν έναν κομβικό ρόλο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου. Για να αναφερόμαστε σε αυτές ακόμη και σήμερα με τον ίδιο ζήλο σημαίνει ότι οι startups έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια ένα σημαντικό δείγμα γραφής, άξιο της προσοχής ολόκληρου του επιχειρηματικού κόσμου.
Αισιόδοξο είναι πως το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων σήμερα εν έτει 2019 έχει ωριμάσει αρκετά, έχει διδαχτεί μέσα από τα λάθη του, έχει ξεπεράσει τις υπερβολές και η κινητικότητα που παρατηρείται δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας. Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα πως οι starups δεν ήταν μία συγκυριακή αντιμετώπιση της κρίσης, δηλαδή μία ακόμη “φούσκα” , αλλά μία νέα πραγματικότητα που ήρθε για να μείνει.
Με αφορμή τον 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας που στηρίζει και επιβραβεύει πρωτότυπες ιδέες και δίνει λύση στα προβλήματα των startups, παρουσιάζουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε έναν κόσμο που αλλάζει.
“Κλειδί” η καινοτομία και η εξωστρέφεια
Το θετικό για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τώρα μία startup είναι πως όλες οι επιχειρήσεις ανεξαιρέτως θα έρθουν αντιμέτωπες με διάφορες δυσκολίες. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα ζητήματα στα οποία δεν έχουν όλοι το ίδιο σημείο εκκίνησης. Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται μια “καλή” ιδέα. Και “καλή” είναι μια ιδέα, καινοτόμα, πρωτότυπη και βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, που θα τις ανακαλύψουν τα εκατοντάδες λαμπρά μυαλά που διαθέτουμε. Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ο κόσμος σήμερα γύρω μας αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς η περίοδος που ζούμε χαρακτηρίζεται ως 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργεί νέα δεδομένα και ευκαιρίες σχεδόν σε όλους τους κλάδους όπως για παράδειγμα στην ενέργεια, στις μεταφορές, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην υγεία και στον πρωτογενή τομέα ανοίγοντας έτσι παράθυρο ευκαιρίας για χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, πρέπει κανείς να κατανοήσει πως στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον οι ιδέες και οι επιχειρήσεις δεν έχουν γεωγραφικά όρια. Άρα, μια ιδέα δεν πρέπει να ικανοποιήσει μια ανάγκη της εγχώριας αγοράς αλλά να έχει στραμμένο το βλέμμα και στο εξωτερικό και με αυτοπεποίθηση να ξέρει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανοίξει τα φτερά της αναζητώντας πελάτες και επενδυτές οπουδήποτε στον κόσμο. Η εξωστρέφεια λοιπόν είναι ένα βασικό συστατικό της “καλής” ιδέας.
Η ευκαιρία και ο κατάλληλος σύμμαχος
Πέραν όμως αυτού οι περισσότεροι που μπορεί να έχουν αυτή την “καλή” ιδέα αντιμετωπίζουν στην πορεία συμβουλευτικό πρόβλημα. Δηλαδή δεν έχουν έναν έμπειρο επαγγελματία δίπλα τους να τους καθοδηγήσει σωστά και να τους προτείνει στοχευμένες λύσεις για την βελτίωση της καινοτόμου προσπάθειας τους.
Έστω ότι τα παραπάνω υπάρχουν. Λείπει ένα ακόμη κομμάτι για να συμπληρώσει κανείς το παζλ και αυτό δεν είναι άλλο από το κεφάλαιο κίνησης. Χωρίς έναν αξιόπιστο σύμμαχο που θα πιστέψει και θα χρηματοδοτήσει το project, η ιδέα θα μείνει στα χαρτιά. Η εύρεση του συμμάχου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς επένδυσης δεν επιθυμούν να επενδύσουν οπουδήποτε τα κεφάλαια τους αλλά αναζητούν ιδέες που να έχουν πιθανότητες επιτυχίας.
Για καλή τύχη όσων έχουν καινοτόμες ιδέες ή προτίθενται να “στείψουν” το μυαλό τους για να βρουν αναζητώντας την τύχη τους στον κόσμο των startups, η Εθνική Τράπεζα, διοργανώνει τον 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας, με στόχο να αναδείξει και να επιβραβεύσει πρωτότυπες ιδέες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες και να προωθήσει την καινοτομία στην Ελλάδα.
Ο Διαγωνισμός αποτελεί δράση του προγράμματος NBG Business Seeds για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική με αντικείμενο που εντάσσεται σε μία από τις τρεις Θεματικές Ενότητες: Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα, Περιβάλλον και Τεχνολογία, Πολιτισμός και Τεχνολογία. Η υποβολή των προτάσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέχρι και την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου και ώρα 15.00.
Μέσα από στρατηγικές συνεργασίες και συνέργειες τόσο με πανεπιστημιακούς και ακαδημαϊκούς συνεργάτες, όσο και με αναγνωρισμένους επαγγελματίες και οργανισμούς του οικοσυστήματος που στηρίζει την καινοτομία στην Ελλάδα, οι συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από τη διάκρισή τους στο Διαγωνισμό, παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας και έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα της Amazon και του Facebook. Περισσότερες πληροφορίες για τους συνεργάτες του προγράμματος NBG Business Seeds εδώ