Σταύρος Νιάρχος. Ένα όνομα-ορόσημο για την ελληνική επιχειρηματικότητα, το οποίο μαζί με του Αριστοτέλη Ωνάση, έχουν καταφέρει να χαρακτηρίσουν μια ολόκληρη χώρα.
Ο Σταύρος Νιάρχος γεννήθηκε σαν σήμερα, 3 Ιουλίου 1909, και ήταν ήταν Έλληνας εφοπλιστής, επιχειρηματίας, συλλέκτης έργων τέχνης και ιδρυτής του ομώνυμου Ιδρύματος. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση αλευρόμυλων.
Την περίοδο εκείνη αγόρασε, μέσω της οικογενειακής εταιρείας, 6 φορτηγά πλοία, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε επιτυχώς με τη ναυτιλία, κυρίως με τις μεταφορές πετρελαίου, αποκτώντας τεράστια περιουσία.
Το εμβληματικό του όνομα, όσο του ίδιου, όσο και του Ωνάση, που η ζωή τους έκανε να «συνδεθούν» με κάποιον μοιραίο τρόπο, απασχόλησαν τον παγκόσμιο τύπο της εποχής, αλλά και του σήμερα, για την επαγγελματική τους επιτυχία και την αντιζηλία τους, η οποία απέκτησε διαστάσεις μυθιστορηματικού χαρακτήρα.
Οι πέντε γάμοι και η «έχθρα» με τον Ωνάση
Η ζωή του Έλληνα μεγιστάνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πολυτάραχη». Πραγματοποίησε πέντε γάμους, με τον πέμπτο να είναι με την πρώην σύζυγο του Ωνάση, αλλά και την αδελφή της πρώην γυναίκας του, Τίνα Λιβανού. Για τα μάτια της Τίνας, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος θα γινόταν «εχθροί» και θα έμεναν για πάντα αντίζηλοι.
Το 1930 συνάπτει τον πρώτο του γάμο με την Ελένη Σπορίδη, κόρη ναυάρχου, με την οποία χωρίζει ένα χρόνο αργότερα. Το 1939 παντρεύεται σε δεύτερο γάμο την 20χρονη Μελπομένη Κάπαρη, κόρη πλοιοκτήτη από τη Σύρο και χήρα διπλωμάτη.
Το 1947 παίρνει διαζύγιο και γνωρίζει και φλερτάρει την μικρότερη κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, την 14χρονη τότε Τίνα, της οποίας όμως ο πατέρας αρνείται να δώσει το χέρι της στον Νιάρχο, εξαιτίας της διαφοράς ηλικίας.
Έτσι, παντρεύεται την τη μεγαλύτερη αδελφή της, την Ευγενία Λιβανού, ενώ τρία χρόνια αργότερα, η Τίνα θα παντρευτεί τον μεγάλο ανταγωνιστή του, Αριστοτέλη Ωνάση, κάτι που θα εξοργίσει τον Νιάρχο. Ωνάσης και Νιάρχος γνώρισαν και τις δύο αδελφές Λιβανού, ερωτεύτηκαν όμως τη μία.
Μετά από αυτό, ήρθε η εποχή της καταξίωσης του Νιάρχου. Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους πλοιοκτήτες στον κόσμο, θα ονομαστεί «Χρυσός Έλληνας» και θα γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό «Time». Παράλληλα, όπως και ο Ωνάσης είχε αγοράσει τον Σκορπιό στην Λευκάδα, ο Νιάρχος αγόρασε το νησί του Αργοσαρωνικού «Σπετσοπούλα».
Το 1965 ο Νιάρχος γνωρίζει στο σαλέ του στην Ελβετία τη Charlotte Ford, δισέγγονη του θρυλικού αυτοκινητοβιομήχανου Henry Ford. Η νεαρή Αμερικανίδα μένει έγκυος και θα την παντρευτεί με πολιτικό γάμο, αφού η Ευγενία θα ζητήσει πρώτα διαζύγιο. Όμως, ο έρωτας τους θα ξαναφουντώσει και θα χωρίσει τελικά με τη Ford, αφού έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα δεν αναγνώριζε τον γάμο τους.
Ο γάμος με τον έρωτα της ζωής του
Στις 4 Μαΐου 1970 η Ευγενία, 44 χρονών, βρίσκεται νεκρή στη Σπετσοπούλα, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ο ιατροδικαστής βρήκε σημάδια πάλης και μώλωπες στο σώμα της. Η επίσημη εκδοχή είναι θάνατος από υπερβολική χρήση βαρβιτουρικών και η υπόθεση κλείνει για τον Νιάρχο.
Έναν χρόνο μετά, θα παντρευτεί τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, την Τίνα Λιβανού, η οποία είχε χωρίσει το 1959 με τον Ωνάση, αφού του είχε χαρίσει τα δύο παιδιά του, Αλέξανδρο και Χριστίνα. Η μεγαλύτερη εκδίκηση της Τίνας προς τον Ωνάση για τη σχέση του με την Μαρία Κάλλας, ήταν αυτός ο γάμος.
Η τραγική μοίρα θα τα φέρει έτσι, όπου το 1974, θα φύγει και η Τίνα από τη ζωή «χτυπημένη» από τον χαμό του γιου της, με τον ίδιο τρόπο που απεβίωσε και η αδελφή της, από βαρβιτουρικά, στο ξενοδοχείο «Ντε Σαντελιέ» του Παρισιού, με τον Νιάρχο να κοιμάται στο διπλανό δωμάτιο, κάτι που ποτέ πραγματικά δεν ξεπέρασε.
Πέθανε στις 16 Απριλίου 1996, χτυπημένος από μια σπάνια αρρώστια, που του είχε παραλύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, στο ησυχαστήριο του Saint Moritz.
Ο Σταύρος Νιάρχος ήταν από τους κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες και από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Βαθιά ευαισθητοποιημένος με τους τομείς της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, των τεχνών και του πολιτισμού, όλα όσα είχε σκεφτεί και ήθελε να κάνει, τα πραγματοποιεί σήμερα μέσω του Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram