Εκτοξεύεται η δόση του στεγαστικού από τις αυξήσεις των επιτοκίων .
Εκτοξεύουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων.
Για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ η δόση αναμένεται να επιβαρυνθεί από 160 έως και 240 ευρώ μηνιαίως ανάλογα και με τη διάρκεια του δανείου και το περιθώριο που εφαρμόζει η κάθε τράπεζα.
Η άνοδος του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει συμπαρασύρει στην εκτίναξη το euribor στα επίπεδα του 2.5% τους τελευταίους μήνες.
Οι αυξήσεις επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά και το κόστος των επιχειρήσεων ενώ επίκειται νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, κάτι που θα αποτυπώνεται καθημερινά και στο euribor συμπαρασύροντας σε διαδοχικές αυξήσεις και τους επόμενους μήνες.
Εκτοξεύτηκαν οι δόσεις
Ενδεικτικά, ένα στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου 100.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών, όταν το euribor 3μήνου ήταν μηδενικό και το επιτόκιο 3% η μηναία δόση ήταν 560,62 ευρώ. Πλέον, με το euribor 3m στο 3% και το επιτόκιο στο 6% η δόση του δανείου θα ξεπεράσει τα 700 ευρώ (περίπου 720 ευρώ). Σημειώνεται ότι την 1 Ιουνίου 2023 το euribor 3m ήταν αρνητικό, στο -0.176 % και γύρισε σε θετικό λίγες μέρες αργότερα για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ για τον μήνα Δεκέμβριο το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 52 μονάδες βάσης (0,52% ) και διαμορφώθηκε στο 3,61% (συν spread) από 3,09% τον περασμένο Ιούνιο ενώ αντίστοιχα στην Γερμανία η αύξηση ήταν 97 μονάδες βάσης και από 2,57% (συν spread) τον Ιούνιο έφτασε στο 3,51%. Σε επίπεδο ΕΕ, όπου η Ελλάδα είναι η 5η ακριβότερη και η Λιθουανία «πρωταθλήτρια» με 4,34% (από 2,17% ) επιτόκιο των στεγαστικών δανείων μεταξύ Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2022 αυξήθηκε κατά 96 μ.β και από 1,92% έφτασε το 2,88%.
Στην κοινή ανακοίνωση τους την περασμένη Τρίτη με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιδότησης κατά 50% της αύξησης στις δόσεις των στεγαστικών δανείων που θα αποτελέσει ανάχωμα για χιλιάδες δανειολήπτες υπογράμμιζαν ότι : «το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα αυξάνεται με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την Ευρωζώνη, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, κι αυτό παρά το συγκριτικά υψηλότερο κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών και του ελληνικού Δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο του 2022, σε αντίθεση με τις τάσεις στην Ευρωζώνη, στην Ελλάδα καταγράφηκε καθαρή μείωση στο κόστος των νέων δανείων για τα νοικοκυριά».
Και ενώ η άνοδος του euribor περνάει στο σύνολο της στους ιδιώτες σε ότι αφορά τα επιτόκια χορηγήσεων, τα επιτόκια καταθέσεων αυξάνονται με το σταγονόμετρο, με τις μη συστημικές τράπεζες να είναι πιο γενναιόδωρες στην προσπάθεια τους να προσελκύσουν καταθέσεις. Οι συστημικές για οι καταθέσεις 2 -3 μηνών και για ποσά άνω των 100.000 ευρώ δίνουν αποδόσεις 0,30% – 0,40% και υπό προϋποθέσεις κινούνται πέριξ του 1% στο έτος.
Ετσι, στις ελληνικές τράπεζες το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε το Δεκέμβριο στο 4,96%
Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός, τον οποίο θέλει να τιθασεύσει η ΕΚΤ, κατατρώει τα εισοδήματα και η ακρίβεια σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Όπως έχει επισημάνει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των δανειοληπτών σε υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια, κυρίως κυμαινόμενου επιτοκίου που θα δουν αύξηση των δόσεων τους. Ειδικά για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες σε σχέση με το επίπεδο εισοδήματός τους, το αυξανόμενο κόστος ζωής θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξανόμενες δυσκολίες αποπληρωμής.