Για μια τουριστική σεζόν με ιδιαίτερη δυναμική έκανε λόγο το πρωί της Κυριακής 26 Ιουνίου 2022, η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, Χριστίνα Τετράδη.
Η ίδια τόνισε πως οι πληρότητες διαφέρουν ανάλογα με τον προορισμό, όμως σε κάποιες περιοχές αγγίζουν και το 80%. Όπως επεσήμανε η κ. Τετράδη, το καλοκαίρι του 2022, αν δεν επηρεαστεί από κάποια έξαρση της πανδημίας ή κάποια περαιτέρω εξέλιξη στο ουκρανικό μέτωπο, θα πλησιάσει τις προβλέψεις που μιλούν για το 80% των εσόδων του 2019.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα αυξημένα λειτουργικά κόστη των ξενοδοχείων, τονίζοντας πως η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα ανακουφίσει τους επιχειρηματίες. «Τα λειτουργικά κόστη έχουν αυξηθεί ακόμα και στο 50%», κατέληξε.
Βασίλης Κικίλιας: «Αυξημένη κατά 3,2%, σε σχέση με τον Μάιο του 2019, η τουριστική κίνηση»
«Τα πρώτα στοιχεία της φετινής τουριστικής σεζόν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», υπογράμμισε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.
Όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας, έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας, εν μέσω των πολλαπλών προκλήσεων με έναν πόλεμο που μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης, με μία εντεινόμενη παγκόσμια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, το ελληνικό τουριστικό προϊόν απέδειξε και αποδεικνύει την αντοχή του, κάτι που -όπως είπε- οφείλεται στη σωστή προεργασία και τη σκληρή δουλειά που προηγήθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες. «Τίποτα από ότι βλέπουμε, αυτή τη στιγμή, δεν έχει γίνει τυχαία. Και επειδή μου αρέσει να μιλώ με αριθμούς, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού, για τον μήνα Μάιο, καταγράφουν αύξηση της τάξης του 3,2%, σε σχέση με τον Μάιο του 2019», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Τουρισμού.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής σε όλη τη χώρα που συνδέονται και με τον τουρισμό -με την αξιοποίηση των πόρων και από το Ταμείο Ανάκαμψης- φέρνοντας το παράδειγμα της Πάτμου και το αίτημα της δημοτικής αρχής για ένα νέο λιμάνι για την κρουαζιέρα. «Και αυτό γιατί; Γιατί, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο νησί ξεπερνούν φέτος τις 285, όταν το 2019, χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην Πάτμο ήταν 157. Δρομολογούμε τις απαραίτητες ενέργειες και θα βρεθεί η κατάλληλη λύση, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε λιμάνι που θα υποδέχεται την κρουαζιέρα και στην Πάτμο. Και επιμένω στις υποδομές, γιατί ο τουρισμός δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται “αυτόματα”. Στόχος μας είναι ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο με αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών μας και καλύτερη ποιότητα. Αυτά, εξάλλου, είναι και τα ζητούμενα της νέας εποχής, σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον», τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού.
Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας παρουσίασε τους νέους άξονες του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» που υλοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού και πρόκειται να «τρέξει» εντός της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ -10 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι- που αφορά σε περισσότερους από 200.000 δικαιούχους, με αυτόματες -μη γραφειοκρατικές- διαδικασίες, τόσο για τους ωφελούμενους, όσο και για την αποζημίωση των παρόχων. «Το πρόγραμμα προβλέπει μία άυλη ψηφιακή κάρτα, ύψους 150 ευρώ, την οποία κάθε δικαιούχος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη διαμονή του σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα επιθυμεί, όποτε και με όποιον τρόπο επιθυμεί, μέχρι και τον Ιούνιο του 2023», σημείωσε ο Υπουργός Τουρισμού.
Όπως είπε ο Υπουργός Τουρισμού, το πρόγραμμα αυτό θα «τρέξει» παράλληλα με τα υπόλοιπα δύο προγράμματα: το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Τουρισμού» της ΔΥΠΑ -συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ- και το ψηφιακό πάσο που έχει προβλεφθεί ειδικά για όλους όσοι επιλέξουν να κάνουν φέτος διακοπές στη βόρεια Εύβοια και τη Σάμο, ύψους έως 150 ευρώ και έως 300 ευρώ αντίστοιχα, για κάθε δικαιούχο. «Συνολικά, η ελληνική Κυβέρνηση δίνει φέτος και για τα τρία αυτά προγράμματα -“Τουρισμός για Όλους”, “Κοινωνικός Τουρισμός”, ειδικό ψηφιακό πάσο για βόρεια Εύβοια και Σάμο- 70 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τρία προγράμματα που στηρίζουν τους Έλληνες που δεν μπορούν ή δεν έχουν, για τρία προγράμματα που στηρίζουν τους Έλληνες που δυσκολεύονται να κάνουν διακοπές. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στη μέση ελληνική οικογένεια. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Σχετικά, τέλος, με την εντεινόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας και για το κατά πόσο αυτή επηρεάζει τον τουρισμό, ο Υπουργός Τουρισμού δήλωσε: «Η Ελλάδα προάγει την καλή γειτονία και την ευημερία της περιοχής. Και στη Μυτιλήνη και στην Κω και στη Σάμο και στη Χίο και στη Ρόδο, οι Τούρκοι τουρίστες ψηφίζουν Ελλάδα. Αφήνουν συνάλλαγμα, επισκέπτονται τα νησιά μας και χαίρονται τις ομορφιές τους. Η ειρήνη και η ευημερία βοηθάει και την οικονομία και τον τουρισμό. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό».
Με τιμές 2019 τα περισσότερα ξενοδοχεία φέτος – 5% αύξηση στα νέα συμβόλαια προτείνουν για το 2023 οι τour οperators
Η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, Χριστίνα Τετράδη, ανέφερε χθες ότι η πλειοψηφία των ξενοδοχείων ουσιαστικά είναι παγιδευμένα στα συμβόλαια, τα οποία έχουν τιμές του 2019 και την ίδια στιγμή έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένα λειτουργικά κόστη. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση για τα ξενοδοχεία που έχουν συμβόλαια με tour operator’s, σε σχέση με αυτά που έχουν τη δυνατότητα να έχουν μεμονωμένους πελάτες. Κι αυτά δεν ξεπερνάνε τα 50, όπως τονίστηκε. Στο μεταξύ απογοητευτικές είναι προτάσεις των tour operators για το 2023 αναφέρει η κυρία Τετράδη, καθώς οι αυξήσεις που προσφέρουν είναι μόλις 5% σε σχέση με τα φετινά συμβόλαια. Ακόμα και αυξήσεις 20% να κάνουν, είναι τόσο πολλά τα αυξημένα κόστη, που δεν σώζουν την κατάσταση, όπως αναφέρει. Στο σημείο αυτό η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ αναφερόμενη στο ζήτημα των τιμών των ξενοδοχείων κάνει λόγο για αύξηση της τιμής του «πακέτου συνολικά» και συγκεκριμένα του αεροπορικού εισιτηρίου και όχι των προσφερομένων δωματίων.
Στα 82 ευρώ η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου
Αναφορικά με τις τιμές στα ξενοδοχεία, η πρόσφατη έκδοση του Ξενοδοχειακού Παρατηρητηρίου για τον μήνα Μάιο κάνει λόγο για μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου στα 82 ευρώ, ενώ η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία ανήλθε στο 40,8%. Την περίοδο του Ιουνίου ωστόσο η πληρότητα σκαρφάλωσε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, όπως τονίζεται.
Απευθυνόμενη στον «Έλληνα επισκέπτη» σημειώνει ότι «οι τιμές των ξενοδοχείων είναι ίδιες τόσο για τον Έλληνα, όσο και για τον ξένο επισκέπτη και δεν είναι τόσο ακριβές. Δεν γίνεται το ξενοδοχείο να δίνει άλλη τιμή στον Έλληνα και άλλη στον ξένο επισκέπτη, αφού όλα είναι άμεσα συγκρίσιμα στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ένας μύθος που δεν ισχύει στα ελληνικά ξενοδοχεία».
Η κυρία Τετράδη μάλιστα προτρέπει τον δυνητικό πελάτη να πάρει τηλέφωνο το ξενοδοχείο που τον ενδιαφέρει και να διασταυρώσει τις τιμές. Βέβαια αν όλοι θέλουν να κάνουν διακοπές στις 15 Αυγούστου είναι βέβαιο ότι δεν θα βρουν όλοι κατάλυμα, εξηγεί.
Στις 1.819.012 οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για Ελλάδα από την 27η Ιουνίου έως την 10η Ιουλίου
Συγκεκριμένα όπως φανερώνουν τα στοιχεία του Insete, το Recovery tracker, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το διάστημα από τις 27 Ιουνίου έως την 3η Ιουλίου ανέρχονται σε 879.069 θέσεις και για το διάστημα από την 4η Ιουλίου έως την 10η Ιουλίου ανέρχονται σε 939.943 αεροπορικές θέσεις. Συνολικά δηλαδή, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα στο εξεταζόμενο διάστημα είναι 1.819.012 θέσεις. Αν φυσικά καλυφθούν αυτές οι θέσεις, θα μιλάμε για 1,81 εκατομμύρια επισκέπτες που θα επισκεφτούν την Ελλάδα από την 27η Ιουνίου έως την 10η Ιουλίου φέτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των τουριστικών μεγεθών στις επόμενες εβδομάδες.
Πως θα κινηθούν τα ελληνικά αεροδρόμια το επόμενο διάστημα
Αναφορικά με τα αεροδρόμια που θα έχουν για το διάστημα 27/6 έως 10/7 αυξημένη επιβατική κίνηση, το Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνας με 484.155 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις είναι στην κορυφή. Το Ηράκλειο και το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης ακολουθεί, καθώς έχει προγραμματισμένες 271.323 αεροπορικές θέσεις, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Ρόδος με 213.754 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις. Στο μεταξύ η Κέρκυρα για το ίδιο πάντα διάστημα έχει προγραμματισμένες 162.547 αεροπορικές θέσεις, η Θεσσαλονίκη 122.735 θέσεις, η Κως 116.344 θέσεις, τα Χανιά 104.131 θέσεις, η Σαντορίνη 82.229 θέσεις, η Ζάκυνθος 82.229 θέσεις, η Μύκονος 72.233 θέσεις, η Κεφαλονιά 37.164 θέσεις, το Άκτιο 26.303 θέσεις και τέλος η Σκιάθος με 19.268 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις.
Αγγλία-Γαλλία-Γερμανία οι κορυφαίες αγορές
Σε ό,τι αφορά τις κύριες αγορές προέλευσης των ξένων επισκεπτών το επόμενο διάστημα, αυτό δηλαδή της 27ης Ιουνίου έως την 10η Ιουλίου, ξεχωρίζουν οι εξής χώρες: Αγγλία με προγραμματισμένες 397.298 αεροπορικές θέσεις για Ελλάδα, η Γερμανία με 345.927 αεροπορικές θέσεις, η Ιταλία με 208.759 αεροπορικές θέσεις και η Γαλλία με προγραμματισμένες 133.874 αεροπορικές θέσεις.
Τι έγινε στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 στις αεροπορικές και οδικές αφίξεις
Από τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων, το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2022, προκύπτει ότι η φετινή συνολική επιβατική κίνηση πρώτου πενταμήνου 2022 προσέγγισε το 86% της επιβατικής κίνησης του πρώτου πενταμήνου του 2019. Στο σύνολο της επιβατικής κίνησης που ήταν 16,3 εκατομμύρια το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2019, για το ίδιο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα του 2022 σημειώθηκε πτώση 14%. Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στο πρώτο πεντάμηνο του έτους ανήλθε στα 14 εκατομμύρια. Σε ό,τι αφορά τις οδικές αφίξεις, αυτές τον Μάιο ήταν 301% αυξημένες σε σχέση με τον περυσινό Μάιο και υπολείπονται κατά 16% σε σχέση με το 2019.
#pgnews