Για το θέμα της προσπάθειας ξενοδοχοποίησης στο Λόφο Καστέλι και ενάντια στην καταστολή της Κατάληψης Rosa Nera, μέλη της Rosa Nera και άλλων συλλογικοτήτων, σωματεία και πολιτιστικές ομάδες βρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων της Τετάρτης (18/12).
Τα μέλη της Rosa Nera και των συλλογικοτήτων εξέφρασαν τα αιτήματα τους που άπτονται αφενός με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έδωσε προθεσμία εκκένωσης όλων των δημοσίων κτηρίων από καταλήψεις, αφετέρου επεσήμαναν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων πρέπει να πάρει ξεκάθαρη πολιτική απόφαση σε σχέση με το κτήριο στο Λόφο Καστέλι.
Ακούστηκαν διάφορες απόψεις των συλλογικοτήτων και κοινή συνισταμένη τα δύο παραάνω, ζητώντας συγκεκριμένη στήριξη-πολιτική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
Σημανδηράκης: Δεν θα πάμε κόντρα στον Νόμο, σεβόμαστε τις συλλογικότητες
Ο Δήμαρχος Χανίων στην απάντησή του επεσήμανε ότι ναι μεν, η δημοτική αρχή κατανοεί τα αιτήματα της Rosa Nera αφετέρουν ο Δήμος Χανίων δεν μπορεί, νομικά, να πάρει την οποιαδήποτε απόφαση, σε ένα θέμα που το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει το Αυτοδιοίκητο..
“Η παρουσία τους καταδεικνύεοι ότι είναι σημαντικό ζήτημα. Το ΔΣ οφείλει να φιλοξενεί τέτοιες συζητήσεις. Ένα ζήτημα που για πολλά χρόνια έχει προκαλέσει τοποθετήσεις από διαφορές προσεγγίσεις. Σημείο τριβής διαφόρων ιδεολογιών. Το θέμα έρχεται στο ΔΣ χωρίς να έχουμε διαφοροποίηση για το ιδιοκτησιακό στο οίκημα που γίνεται η κατάληψη Ροζα Νέρα. Ξέρουμε βέβαια ότι το θέμα απέκτησε βαρύτητα, αφού πρόσφατα ήρθε η δήλωση του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που αναφέρθηκε στις καταλήψεις και στην προσθεσμία εκκενωσής τους από την κατάληψη”, επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.
Και τόνισε: “Σε λάθος χρόνο και σε λάθος τόπο έρχεται αυτό το αίτημα. Υπάρχει σύμβαση παραχώρησης από το Πολυτεχνείο Κρήτης σε ιδιωτική εταιρεία. Μια σύμβαση που έγινε όπως προβλεέπι το αυτοδιοίκητο του Πολυτεχνείου. Η σύμβαση αυτή είναι σε ισχύ. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει Νομική ισχύ ως προς αυτό και με αυτό δεν προσπαθώ να αποφύγω τη συζήτηση”.
Ο Δήμαρχος Χανίων μίλησε για τα τρία επίπεδα που έχει η συζήτηση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα:
“Το πρώτο επίπεδο αφορά την κατάληψη της Ρόζα Νερα. Το δεύτερο επίπεδο το Αυτοδιοίκητο του Πολυτεχνείου. Από τη μεριά της δημοτικής αρχής δεν μπορούμε να μπούμε σε αμφισβήτηση ως προς αυτό. Ωφείλουμε να σεβαστούμε κανόνες της ιδιωτικής περιουσίας. Δεν ακυρώνεται αυτή σύμβαση. Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί σήμερα είναι έκφραση γνωμη. Το Πολυτεχνείο μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία του και εσείς να προσβάλλετε τις αποφάσεις αυτές, βάσει Νόμου. Μπορούμε να συζητήσουμε αν ένα Ξενοδοχείο εξυπηρετεί ανάγκες της πόλης”.
Και προσέθεσε: “Έρχεστε με απαίτηση να ανατρέψουμε την πορεία που έχει πάρει το κτήριο της Ρόζα Νέρα. Δεν ξέρω τι προτάσεις έχετε πάνω σε αυτό. Θα ήθελα μεχρι τον Αϋγουστο του 2020 να μην έχει προχωρήσει η σύμβαση, ώστε να καταπέσει αυτή”.
Τέλος ο Δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε στη σύγκριση των ζητημάτων της ΑΒΕΑ με τον Λόφο Καστέλι: “Στην ΑΒΕΑ είχαμε χρονικό και νομικό περιθώριο να δράσουμε. Δεν δείξαμε επιλεκτικά αντανακλαστικά σε σχέση με διαχείριση χώρου”.
Σε σχέση με την κατάληψη της Rosa Nera ο Δήμαρχος Χανίων ανέφερε: “Δεν αμφισβητώ τα όσα γίνονται εκεί θετικά, σε θέματα πολιτισμού κτλ. Από τη δημοτική αρχή καταλήψεις δημόσιου χώρου δεν μπορούν να τύχουν υποστήριξης. Δεν το λέω με βάσει το ρεβανσισμό.Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μια κατάληψη που δεν κινείται βάσει του Νόμου. Ακούστηκαν λέξεις όπως “αποδημοκρατικοποίηση”. Στερούν εκφράσεις Δημοκρατίας. Απαιτείται σεβασμός στην ιδιοκτησία του άλλου. Η Νομική μας Υπηρεσία μπορεί να τεκμηριώσει αυτή την απόφασή μας”.
Τοποθετήσεις των επικεφαλής
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άρης Παπαδογιάννης δήλωσε: “Να γίνει ανοιχτός διάλογος. Να ξεκαθαρισουμε τι Παλιά Πόλη θέλουμε. Εϊναι ένα δύσκολο θέμα. Χρειάζεται μια κοινωνική συμμαχία. Αν είχε προχωρήσει η μελέτη Ρωμανού Καλιγά θα είχαμε συγκεκριμένες πλαίσιο πάνω στο οποίο θα μπορούσαμε να κινηθούμε. Να ξεκαθαρίσουμε το πλαίσιο που διέπει την Παλιά Πόλη. Πρέπει να σεβαστούμε αυτά που ακούσαμε. Αν υπάρχει δυνατότητα, με νόμιμες διαδικασίες να διατεθεί άλλο κτήριο στις συλλογικότητες”.
Ο Ευτύχης Δαμιανάκης τοποθετήκες ως εξής: “Με κάλυψε απόλυτα η τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων. Ένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει απόφαση για κάτι που δεν του ανήκει. Για μια ιδιοκτησία που δεν του ανήκει”.
Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης τόνισε: “Έχουμε δύο θέματα. Η κατάληψη πρέπει να λήξει και είμαι κατά των καταλήψεων. Σε σχέση με την αξιοποίηση θα έπρεπε να γίνει με διαφορετική κατεύθυνση για τα Χανιά. Αν προκύψει νέα διαδικασία διαβούλευσης που τον πρώτο λόγο έχει το Πολυτεχνείο είμαι διατεθημένος να συμμετέχω”.
Ο πρώην Δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας ανέφερε: “Είχε γίνει ευρεία συζήτηση και επί προηγούμενης δημοτικής αρχής.Πρόκειται για κτήριο ιστορικού ενδιαφέροντος. Υποστηρίζουμε αυτό το κτήριο να διατεθεί για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς λόγους. Ένα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. Η δραστηριότητα των συλλογικοτήτων δεν πρέπει να ταυτίζεται με το συγκεκριμένο κτήριο”.
Ο Γιάννης Σαρρής ανέφερε: “Πρόκειται για συλλογικότητες που διέπονται από ποιότητα. Σε συνθήκες έντονης ανισότητας, εξαθλίωσης του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, κάποιοι συμπολίτες μας χάνουν και δεν μπορούν να εκφραστούν. Πρέπει να πάρουμε ξεκάθαρη πολιτική θέση, χωρίς υπεκφυγές”.
Ο Νίκος Βουρλάκης τόνισε: “Έχουμε ξεπούλημα του μνημείου σε ξενοδοχείο. Είμαστε ένα πολιτικό όρργανο που πρέπει να έχει και θέση και άποψη. Μπορούμε να πάρουμε πολιτική απόφαση. Το Πολυτεχνείο έχει αυτοδιοίκητο αλλά δεν μπορεί να ξεπουλάει δημόσια περιουσία που έχουν πληρώσει οι πολίτες”
Ο Σεραφείμ Ρίζος ανέφερε τέλος: Ο Δήμαρχος μίλησε απαξιωτικά για καταλήψεις. Η Fraport για παράδειγμα στρογγυλοκάθεται σε έναν δημόσιο χώρο. Επικαλείστε νομιμότητα στους φτωχούς. Βάζετε θηλιά λιτότητας στον Δήμο Χανίων. Εμείς συμπαραστεκόμαστε στη Rosa Nera. Το κτήριο είναι ήδη αξιοποιημένο και δεν μας χρειάζεται ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας.
Πρόταση για ψηφοφορία στο κομμάτι της κατεύθυνσης του ΔΣ για το κτήριο
Ακολούθησε κουβέντα και δευτερολογίες στο κομμάτι της κατεύθυνσης αξιοποίησης του κτηρίου στο Λόφο Καστέλι. Ο Παναγιώτης Σημανδηράκης πρότεινε σε επίπεδο επικεφαλης να συμφωνηθεί η σύνταξη ενός κειμένου για την αξιοποίηση του κτηρίου. “Εφόσον συμφωνήσουμε οι επικεφαλής, αν θέλετε να επικυρωθεί στο επόμενο ΔΣ, σαν ψήφισμα”.
Πηγή: flashnews.gr