Αντιμέτωπος με την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης για την διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο πολύ δύσκολο φετινό καλοκαίρι λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, στη νέα πραγματικότητα που δημιουργούν- όχι μόνο στην χώρα μας- οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να δώσει ένα πρώτο στίγμα για τις αναπροσαρμογές που μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρεί απαραίτητες για την αντιπυρική προετοιμασία.
Αναμένεται να αναγνωρίσει και από την δική του πλευρά ότι υπήρχαν και αστοχίες- τις οποίες διαβεβαιώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι «θα αλλάξουμε»- θα επιμείνει ωστόσο ότι από το 2019 έχουν γίνει αρκετά τόσο σε δράσεις πρόληψης, όσο και για την ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης σε εναέρια μέσα (από 61 σε 89), αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Σε κάθε περίπτωση θα επαναλάβει πως η συνολική αποτίμηση θα γίνει στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στην σκιά της φετινής εμπειρίας στο Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύεται η αναγκαιότητα μίας προετοιμασίας που δεν θα ξεκινά κάποιους μήνες πριν από την έναρξη κάθε νέας αντιπυρικής περιόδου, αλλά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης.
Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην δέσμη μέτρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ανακοινώθηκαν για Έβρο και Πάρνηθα, ενώ έχει προηγηθεί η Ρόδος την οποία θα επισκεφθεί την Παρασκευή για να διαπιστώσει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών.
Θα επισημάνει εξάλλου την άμεση δρομολόγηση αντιδιαβρωτικών, αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές, οι οποίες κηρύσσονται με διοικητικές πράξεις αναδασωτέες, ενώ θα προαναγγείλει και το νέο διαχειριστικό μοντέλο για την προστασία και αξιοποίηση των δασών που πρόκειται να παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα και θα δίνει έμφαση στα κίνητρα για την πρόληψη.
Αναμένεται επίσης να διαβεβαιώσει ότι όπου κριθεί αναγκαίο θα προχωρήσουν σχέδια ανασυγκρότησης στις πληγείσες περιοχές όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της βόρειας Εύβοιας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει την προαναγγελθείσα πρόσληψη 500 νέων πυροσβεστών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενόψει και της ΔΕΘ, το ενδεχόμενο έκτακτου επιδόματος στους πυροσβέστες οι οποίοι καταβάλλουν υπερπροσπάθειες για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης πύρινης λαίλαπας.
Όσον αφορά στην ενίσχυση του επιχειρησιακού εξοπλισμού και των μέσων αντιμετώπισης των πυρκαγιών, στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκεται το επικαιροποιημένο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας «Αιγίς» με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 2 δις ευρώ και πόρους από ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων προμήθεια 10 ελικοπτέρων Erickson S-64, 5+2 Canadair CL515, αναβάθμιση των 7 Canadair CL415, προμήθεια 36 αμφιβίων μονοκινητήριων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα και 15 οχημάτων 5000 US Gal για τον ανεφοδιασμό εναέριων μέσων πυρόσβεσης.
Στην σκιά της φετινής εμπειρίας ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την κυβέρνηση και στην αναβάθμιση της εναέριας επιτήρησης με προμήθεια περισσότερων από 100 drones τα οποία θα μπορούν να εκτελούν καθήκοντα περιπολίας για να ανιχνεύουν πυρκαγιές σε τοποθεσίες υψηλής επικινδυνότητας.
Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην σημασία της ενεργοποίησης του 112 και στην επιτυχημένη εφαρμογή της πολιτικής των προληπτικών εκκενώσεων πληθυσμών στο πλαίσιο μίας προσέγγισης που έχει ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Αναμένεται όμως να αναδείξει και τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης σε αυτή την συλλογική προσπάθεια, καθώς είναι σαφές ότι η κυβερνηση θεωρεί πως οι δήμοι δεν είχαν στο σύνολό τους ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει στο πλαίσιο του συντονισμού που είχε δρομολογηθεί στην αντιπυρική προετοιμασία παρότι τους δόθηκαν περισσότερα χρήματα και νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και προτίθεται να κινηθεί προς αυστηρότερους ελέγχους.
Ο κ. Μητσοτάκης θα δηλώσει για μία ακόμη φορά ανοιχτός σε εποικοδομητικές προτάσεις από την αντιπολίτευση, στην οποία πάντως το Μέγαρο Μαξίμου καταλογίζει ότι «εργαλειοποιεί και αυτό το ζήτημα».
Αναμένεται όμως να απαντήσει και στις αιτιάσεις της ότι ενώ έχουμε φέτος λιγότερες φωτιές, είναι περισσότερες οι καμένες εκτάσεις.
Στην κυβέρνηση αντιτείνουν ότι ο χαμηλότερος μέσος όρος οφείλεται στον μικρό αριθμό πυρκαγιών τον Μάιο και Ιούνιο, ενώ αντίθετα, το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου ήταν 253 περισσότερες πυρκαγιές, αύξηση 7,7% και τις κρίσιμες ημέρες σε Πάρνηθα και Έβρο είχαμε κατά μέσο όρο περίπου 70 φωτιές την ημέρα.
Η κυβέρνηση θεωρεί εξάλλου πως είναι νωρίς να γίνει απολογισμός των καμμένων εκτάσεων καθώς τα στοιχεία που δίδονται αφορούν μία περίμετρο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλη αυτή η έκταση έχει καταστραφεί.
Στην κυβέρνηση επικαλούνται και το «χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ρόδου, που η αρχική εκτίμηση ήταν για 176.000 στρέμματα και σύμφωνα με το «Κοπέρνικος», το 9% υπέστη από αυτά τα στρέμματα σοβαρές ζημιές, τα υπόλοιπα είτε μεσαίας, είτε μικρής κλίμακας».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, επαναβεβαιώνοντας την πρόθεση της χώρας μας να βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο.