“Μπλόκο” στην αγορά του ελαιολάδου προκαλεί το lockdown στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, αλλά ήρθαν και οι πλημμύρες να σταματήσουν το λιομάζωμα στην Κρήτη, με συνέπεια ελάχιστες να είναι οι τιμές στα φρέσκα λάδια, που πάντως στο νησί μας κυμαίνονται από 2,50 μέχρι και 2,70 ευρώ το κιλό και στη Σπάρτη η τιμή παραγωγού έχει φτάσει σε ένα ελαιουργείο στα 3,10 ευρώ το κιλό (με βάση τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ για την ημέρα της 10ης Νοεμβρίου).
Ωστόσο, ελαιουργοί και τυποποιητές στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους έχουν σταματήσει να αγοράζουν ελαιόλαδο, με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη μέσω της εφημερίδας μας να απευθύνει έκκληση προς τους παραγωγούς να μην τους πιέζουν για τιμολογήσεις, με δεδομένο ότι οι Ιταλοί φέτος αντιμετωπίζουν προβλήματα, με την Κρήτη από την άλλη να δίνει ρεσιτάλ ποιότητας στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο!
Συγκεκριμένα, από 2,50 έως και 3,10 ευρώ το κιλό κυμάνθηκαν οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο νέας εσοδείας, σύμφωνα με το δελτίο τιμών ελαιολάδου του ΣΕΔΗΚ της 10ης Νοεμβρίου.
Στα 3,10 ανήλθε η υψηλότερη τιμή, η οποία δόθηκε από ελαιουργείο στη Σπάρτη και ακολουθεί η τιμή 2,70 ευρώ το κιλό από ελαιουργείο στα Χανιά. Στα 2,60 ευρώ έκλεισε η τιμή στην Καλαμάτα, καθώς και στα ελαιουργεία των Ενώσεων Χανίων και Σελίνου. Στα 2,50 ευρώ διαμορφώθηκε η τιμή σε ελαιουργείο στο Ασήμι, καθώς και σε ελαιουργείο στο Αίγιο. Ο ΣΕΔΗΚ κατέγραψε όμως και μια τιμή 2,20 ευρώ στην Κύπρο.
Τα παλιά λάδια πληρώθηκαν την ίδια μέρα σε τιμές από 2 ευρώ το κιλό στο Αίγιο έως 2,40 ευρώ το κιλό στα Χανιά.
«Μην πουλάτε»
«Σταματήστε να “κόβετε” το λάδι σας» είναι η συμβουλή που δίνει από την πλευρά τους προς τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.
«Αν οι ελαιοπαραγωγοί δεν πουλούν και αν οι ελαιουργοί και οι τυποποιητές κρατούν προς φύλαξη το λάδι μέσα στις δεξαμενές και δεν το διακινούν, όπως συνήθως κάνουν, πληρώνοντας απλά τον παραγωγό όταν εκείνος θα το ζητήσει με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, τότε οι Ιταλοί, που φέτος έχουν πρόβλημα, δε θα βρίσκουν να αγοράσουν και θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές», είπε στην εφημερίδα μας ο συνεταιριστής.
«Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή, θα δημιουργήσουμε μια τεχνητή κρίση, που θα είναι προς όφελός μας», σύμφωνα με τον ίδιο. Στην ερώτησή μας για τη στάση των Ισπανών, οι οποίοι την ίδια ώρα μπορεί να ρίξουν στην αγορά τα λάδια τους, ο Μύρων Χιλετζάκης απαντάει ότι «το ισπανικό λάδι δεν έχει μπει ακόμα στην αγορά, αφού η χρονιά για τους Ισπανούς φέτος είναι πιο όψιμη».
Μάλιστα, έτσι κι αλλιώς, όπως λέει, λόγω του lockdown οι τυποποιητές δεν αγοράζουν στην παρούσα φάση ελαιόλαδο, ανησυχώντας για την κατάσταση στην αγορά. Αλλά την ίδια ώρα, από κάτω πολλοί παραγωγοί πιέζουν, επικαλούμενοι τα σοβαρά οικονομικά τους προβλήματα.
«Είναι λάθος να “κόβουν” τώρα το λάδι τους. Ας περιμένουν. Φέτος το κρητικό ελαιόλαδο βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση», είπε στην εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.
Μικρές οι οξύτητες – Ξαναγυρνάμε στις παλιές καλές εποχές!
Για τις οξύτητες που έχουν παραχθεί, ο συνεταιριστής κάνει λόγο για 0,2 και 0,3 γραμμές κατά μέσο όρο από τα μέχρι και πριν αν ξεσπάσουν οι πλημμύρες αλέσματα, κάτι που μας κάνει να ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι ξαναγυρνάμε στις παλιές καλές εποχές του εξαιρετικά ποιοτικού ελαιολάδου της Κρήτης.
«Ο κόσμος σταμάτησε με τις πλημμύρες να μαζεύει. Αλλά θεωρώ ότι τώρα που θα ξαναφτιάξει ο καιρός θα βγουν μαζικά στα λιόφυτα», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, που ωστόσο καλεί τους δημάρχους της Κρήτης να δουν ένα μεγάλο πρόβλημα: «Τώρα με τις καταστροφές που έγιναν, πολλοί δρόμοι που οδηγούσαν στα λιόφυτα είναι πλέον εντελώς κατεστραμμένοι. Ας δοθούν προτεραιότητες σε τέτοιες περιπτώσεις αγροτικών δρόμων, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάνε και να μαζέψουν τις ελιές τους».
Ένα επίσης πολύ σοβαρό θέμα, σύμφωνα με τον συνεταιριστή, είναι και η έλλειψη εργατικών χεριών. «Στα σύνορα της Αλβανίας μπλόκαραν Αλβανούς εργάτες που θα ταξίδευαν για το μάζεμα της ελιάς στην Κρήτη και στην υπόλοιπη χώρα. Τους μπλόκαραν λόγω lockdown. Και αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα για τη συγκομιδή της ελιάς»…
ΠΗΓΗ: neakriti.gr