Οι σαρωτικές αλλαγές της κυβέρνησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, πέρα από τα νέα πρόσωπα στις θέσεις ηγεσίας με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, φαίνεται πως σύντομα θα επεκταθούν και σε επίπεδο λειτουργίας.
Ειδικότερα, η στρατιωτική θητεία θα τροποποιηθεί με βάση το μοντέλο που εφαρμόζει η Φινλανδία, όπου οι στρατεύσιμοι αποκτούν γνώσεις πάνω στις νέες τεχνολογίες και μπορούν να τις αξιοποιήσουν στην επαγγελματική τους πορεία.
Αυτό ανέφερε και στη νέα του συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην εφημερίδα “Η Καθημερινή” της Κυριακής και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο στόχος του υπουργείου είναι η «θητεία – αγγαρεία» να γίνει «θητεία – ευκαιρία».
«Θα ακολουθήσουμε κατ’ αρχάς προσαρμόζοντάς το στις δικές μας ανάγκες το φινλανδικό μοντέλο που σημαίνει η θητεία να προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης να του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες. Πάμε σε μια νέα πραγματικότητα στη θητεία. Θα την υλοποιήσουμε σταδιακά», δήλωσε ο υπουργός.
Ερωτηθείς εάν αυτές οι αλλαγές θα φέρουν και αύξηση στο χρονικό διάστημα της θητείας ο κ. Δένδιας απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Όχι, δεν σημαίνει αύξηση της θητείας. Αν αυξήσει τον μη παραγωγικό χρόνο, απλώς δεν κερδίζεις τίποτα. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι μια διαφορετική προσέγγιση».
«Πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών. Βεβαίως με επαγγελματικά στελέχη, αλλά όχι αμιγώς με επαγγελματικά στελέχη. Από εκεί και πέρα, αυτός ο στρατός των πολιτών για να έχει μια αξία να λέγεται στρατός οφείλει να είναι καλά εκπαιδευμένος και να είναι ενταγμένος σε αξιόμαχες μονάδες», κατέληξε ο κ. Δένδιας.