Γεύση - Ψυχαγωγία

Στροφή καταναλωτών στα πουλερικά την επόμενη δεκαετία – Ποιοι οι λόγοι

Μόνο η παραγωγή των πουλερικών στην Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθεί με χρονικό ορίζοντα από το 2020 έως και 2030 (κατά 620.000 τόνους και ποσοστό +4,6%), σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν. Όπως επισημαίνει η σχετική έκθεση, ο τομέας της εκτροφής πουλερικών κρεατοπαραγωγής προσαρμόζεται καλύτερα στη ζήτηση των καταναλωτών και γίνεται πιο βιώσιμος. Είναι ο μόνος τομέας που επεκτάθηκε το 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ακόμη και χωρίς να έχει αύξηση στις εξαγωγές του.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα μέτρα lockdown που ανακοινώθηκαν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενίσχυσαν τη ζήτηση από τα νοικοκυριά που αγόραζαν κοτόπουλο λόγω της χαμηλής τιμής του. Όπως προβλέπει η Κομισιόν, η κατά κεφαλή κατανάλωση στην Ε.Ε. προβλέπεται να ανέλθει στα 24,6 κιλά έως το 2030 (παρουσιάζοντας 1,2 κιλά αύξηση σε σχέση με το 2020). Επίσης οι καταναλωτές θα προτιμούν περισσότερο το κρέας πουλερικών, καθώς θεωρείται ότι είναι πιο υγιεινό από το χοιρινό και το βόειο κρέας.

«Είναι πολλοί οι λόγοι»

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, γνωστός και καταξιωμένος κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, “βρίσκει” πολλούς λόγους που δικαιολογούν τις συγκεκριμένες προβλέψεις της Κομισιόν. «Σήμερα η φιλοσοφία είναι να καλυφθεί η ζήτηση του ανθρώπου σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Και στο σημείο αυτό να εξηγήσουμε ότι τα απαραίτητα αμινοξέα υπάρχουν μόνο στα ζωικά προϊόντα. Και ασφαλώς με τη γενετική βελτίωση έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε υβρίδια πουλιών τα οποία όταν είναι για αβγοπαραγωγή δε γίνονται βαρύτερα από δύο κιλά, αλλά μπορούν να γεννήσουν 300 αβγά τον χρόνο. Και το κρεατόπουλο από την άλλη το έχουμε φέρει σε ένα επίπεδο που τρώει δύο κιλά ζωοτροφές και γίνεται ένα κιλό βαρύτερο.

Άρα, καταρχήν είναι ο εύκολος μηχανισμός για να καλύψουμε τη ζήτηση και θα πηγαίνει πάντα αυξανόμενα. Είναι λοιπόν ένα κρέας που έρχεται να κρατήσει το επίπεδο πριν από αυτό που θα γίνει μετά από περίπου 20 χρόνια που θα έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο πληθυσμός της Γης και οι ζωικές πρωτεΐνες θα αντικατασταθούν σε ένα μέρος με πρωτεΐνες από μικροοργανισμούς, από έντομα και πάει λέγοντας. Τα πειράματα είναι σε εξέλιξη. Γιατί ασφαλώς δε θα μπορεί όλος ο πλανήτης να καταναλώνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας»…

Αλλά από την άλλη, σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το κοτόπουλο «ανταγωνίζεται τη διατροφή του ανθρώπου. Γιατί τρώει και αυτό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Ασφαλώς, τρώει δημητριακά, άρα ανταγωνίζεται ό,τι τρώει ο άνθρωπος, όπως κάνει και το γουρούνι. Τα ζώα τα οποία πολλαπλασιάζονται από το μηδέν και με απίστευτη δύναμη είναι το μηρυκαστικό, το χορτοφάγο ζώο, το οποίο… τι κάνει; Τρώει τα χόρτα στα εκτατικά συστήματα. Αξιοποιεί τη χλωρίδα που βγαίνει από μόνη της. Και ασφαλώς αυτό το μετατρέπει σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σε γάλα και κρέας, για την ανθρωπότητα. Και τα υπόλοιπα μονογαστρικά είδη (τα σαρκοφάγα, τα παμφάγα, όλα αυτά) τρώνε από τα μηρυκαστικά.

Τρώνε μικροοργανισμούς. Ασφαλώς, η κύρια πηγή και η τεράστια δύναμη είναι τα μηρυκαστικά ζώα και κυρίως τα βοοειδή, τα οποία είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, αλλά η ανάγκη της αστικοποίησης του ανθρώπου και ο υπερκαταναλωτισμός του δυτικού κόσμου έχουν αναγκάσει τις μονάδες αυτές να καταργήσουν τη βόσκηση. Και δημιουργήθηκαν τεράστιες μονάδες με σταβλισμένα ζώα. Κι εκεί αρχίζουνε και συζητούνε και χρεώνουνε σε αυτά, επειδή χωνεύουνε με μικροοργανισμούς, ότι συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στα αέρια του θερμοκηπίου. Και για μένα αυτή η κουβέντα είναι απαράδεκτη. Δηλαδή να μη συζητούν για το ενεργειακό αποτύπωμα τού να φορτωθεί το κρέας από την Αργεντινή για να καταναλωθεί στην Κρήτη, αλλά να ασχολούνται με τις διαδικασίες μεταβολισμού στα μηρυκαστικά. Λες και τα μονογαστρικά ζώα, όπως είναι ο χοίρος και το κοτόπουλο, δεν έχουν έναν έμμεσο τρόπο παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου»…



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ