Δήμος Κισάμου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις αγροζημιές στην Κίσαμο

Όμηροι ενός ιδιότυπου καθεστώτος που τους θέλει θεατές μπροστά σε ένα έργο καταστροφής των καλλιεργειών τους, ακόμη και των κήπων στις αυλές των σπιτιών τους, βρίσκονται οι κάτοικοι του χωριού Μουρί στην Κίσαμο, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, με την οργή και την αγανάκτηση τους να έχει πια ξεχειλίσει.

Η αδεσποτία ζώων αποτελεί όπως λένε μια παγιωμένη κατάσταση. Το πρωί της Δευτέρας 25 Ιουλίου, αντιπροσωπεία τους πραγματοποίησε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στα Δικαστήρια Χανίων, προειδοποιώντας πως αν η πολιτεία δεν παρέμβει, θα καταφύγουν στη δικαιοσύνη.

Κάτοικοι υποστηρίζουν πως οι εικόνες με εκατοντάδες αιγοπρόβατα να βόσκουν ανεπιτήρητα, καταστρέφοντας από ελαιοκαλλιέργειες μέχρι κηπευτικά και λουλούδια,  είναι συνυφασμένες με την καθημερινότητα τους. Ισχυρίζονται πως ούτε η παρέμβαση των αστυνομικών αρχών κατά καιρούς, είναι ικανή να βάλει τέλος στο φαινόμενο και μιλούν για πολιτικές ευθύνες.

Ο κ. Νεκτάριος Τσουρουδιακάκης έκανε λόγο για ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο εντείνεται χρόνο με το χρόνο με την ανοχή της πολιτείας ενώ επέρριψε ευθύνες στις αστυνομικές αρχές. «Έχουν καταφέρει να μας έχουν κλείσει στα σπίτια μας, κήπο δεν μπορούμε να έχουμε και η αστυνομία δεν κάνει το παραμικρό. Οι άνθρωποι του χωριού φοβούνται να μιλήσουν, δέχονται απειλές ή και επιθέσεις κι αναρωτιέμαι από πού κι ως πού πέντε – έξι άτομα έχουν καταστρέψει μια ολόκληρη περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Oι αγανακτισμένοι αγρότες επιρρίπτουν ευθύνες και στη δημοτική αρχή ότι δεν εφαρμόζει πιστά τη νομοθεσία ενώ και ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους κατοίκους στον αγώνα που αποφάσισαν να αρχίσουν, τονίζει πως αν εφαρμοζόταν τα προβλεπόμενα, στο χωριό δεν θα επικρατούσε αναρχία. «Σκοπός μας είναι σε αυτή τη φάση να εξετάσουμε και να δούμε αν έχει εκτελέσει ο καθένας τις αρμοδιότητες του. Αν όχι, μιλάμε για παράβαση καθήκοντος και πολύ φοβάμαι ότι είναι σε βαθμό κακουργήματος» σημείωσε ο δικηγόρος κ. Φώτης Πανταζής.

Ο κ. Επαμεινώνδας Καρτσωνάκης που ζει στο Μουρί,  εμφανώς αγανακτισμένος, υποστήριξε πως «δεν είναι δυνατόν έξι οικογένειες να απειλούν 500 ανθρώπων τις ζωές. Αυτούς τους ανθρώπους ποιος τους προστατεύει; Κάποιοι πολιτικοί προφανώς». Ο ίδιος δε δίστασε να αναφέρει πως ακόμη και στην συμβολική κινητοποίηση, η συμμετοχή θα ήταν μεγαλύτερη ,αν οι κάτοικοι δεν φοβόντουσαν πως θα πληρώσουν, αν ανοίξουν το στόμα τους.

Με τα όρια της υπομονής τους να έχουν εξαντληθεί οι κάτοικοι που βλέπουν το βιός τους να καταστρέφεται από την αδεσποτία ζώων, τονίζουν πως τα στόματα παραμένουν κλειστά εξ αιτίας του φόβου που καλλιεργείται από τους καταπατητές των περιουσιών τους.

Ο πρώην δήμαρχος Κισάμου κ. Θοδωρής Σταθάκης, γνωρίζοντας τις διαστάσεις του φαινομένου από την εποχή της θητείας του στο δήμο, επισημαίνει ότι το μείζον είναι «η πολιτεία να διασφαλίσει τους κανόνες συμβίωσης μεταξύ των κατοίκων. Όλοι μπορούν να παραμείνουν στα χωριά αρκεί να υπάρχει σεβασμός απέναντι στον άνθρωπο και απέναντι στις περιουσίες. Είναι αδιανόητο εν έτη 2022 να ζούμε καταστάσεις ακραίες και οι κάτοικοι να είναι έτοιμοι να πάρουν τα όπλα».

Η αδεσποτία ζώων αποτελεί πληγή όχι μόνο για το Μουρί και άλλα χωριά της Κισάμου, αλλά για δεκάδες περιοχές σε ολόκληρη την Κρήτη.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ