«Λύρα, Λεβεντιά και Μνήμη: Το Ρέθυμνο σε μια Ζωή Αλλιώς», ήταν ο τίτλος της εκπομπής του Ertflix που προβλήθηκε χθες και «έκοψε την ανάσα» των τηλεθεατών.
Ξεχώρισε η κατάθεση ψυχής του κ. Ανδρέα Γιακουμάκη, πατέρα του αδικοχαμένου Βαγγέλη.
Μίλησε για τη ζωή του κτηνοτρόφου, όπως είναι δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα. Ο βοσκός προσέχει τα ζώα του, μεγαλώνει με αυτά, μπορεί να καταλάβει τι θέλουν.
«Οι αξίες που γνωρίζω εγώ μπορεί να είναι λάθος για τον σημερινό κόσμο», είπε χαρακτηριστικά. Λέξεις όπως τίμιος και ηθικός, μπορεί σήμερα να έχουν ακόμα και αρνητική ερμηνεία.
«Η ευγένεια, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια έχουν γίνει μειονεκτήματα στον άνθρωπο, αυτό έχω αισθανθεί. Είμαι εγώ λάθος ή είναι οι άλλοι σωστοί;», αναρωτήθηκε και τόνισε πως ο ίδιος έχει μάθει να λέει την αλήθεια και τι αισθάνεται.
Είπε, ακόμα, πως η λέξη φιλία έχει μεγάλη σημασία και αξία για τον ίδιο.
Μίλησε, ακόμα, για τη σχέση των Κρητικών με τη ρακί ενώ χαρακτήρισε το Σελί Ρεθύμνου, τον τόπο καταγωγής του «Γη της Επαγγελίας».
Μπορεί κανείς να δει την εκπομπή και το απόσπασμα από τη συνέντευξη του κ. Γιακουμάκη (στο 29ο λεπτό) εδώ.
Μία εκπομπή γεμάτη Κρήτη
Το Ρέθυμνο των αισθήσεων και των συναισθημάτων. Αυτό ανακαλύψαμε μέσα από τις Ιστορίες των ανθρώπων που συναντήσαμε. Γεμίσαμε μουσική, τέχνη και παράδοση. Μαγευτήκαμε από την Κρητική λύρα, γευτήκαμε τσικουδιά και νιώσαμε τη δύναμη ψυχής ανθρώπων υπέροχων.
H ζεστή φωνή της Γεωργίας Νταγάκη, που κατάγεται από το Ρέθυμνο, το άκουσμα της λύρας της και ολόκληρη η παρουσία της μέσα στο ιστορικό Σπήλαιο Μελιδονίου, ήταν σαν μια μαγική αποτύπωση όλης της Κρήτης μαζί. Και οι ιστορίες που κρύβει στα έγκατά του ο Γεροντόσπηλιος, από τη Νεολιθική ακόμη εποχή μέχρι τις μεγάλες τραγωδίες της Τουρκοκρατίας, ζωντάνεψαν μπροστά μας. Ο Μανώλης Σταγάκης, της γνωστής οικογένειας κατασκευαστών λύρας, 3 γενεές τώρα, ήταν ο ιδανικότερος για να μας μιλήσει για το εθνικό όργανο της Κρήτης. Από το οργανοποιείο του που έχουν περάσει οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες του τόπου, δεν γινόταν να μην περάσουμε κι εμείς, και να θαυμάσουμε την περίφημη αχλαδόσχημη λύρα “τύπου Σταγάκη”. Ο Γιάννης Μπλέτας, ένας Κοζανίτης που διάλεξε το Ρέθυμνο για να ζήσει τη ζωή του, μας μίλησε για την καλλιτεχνική ατμόσφαιρα της πόλης. Κάτι στο οποίο συμβάλλει σημαντικά και ο ίδιος, μέσα από τα εργαστήρια, τα σενάρια και τα φιλμ του, συχνά με θέμα την Κρήτη. Με τσικουδιές και μαγειρέματα από τον Ρεθυμνιώτη σεφ Μιχάλη Χάσικο, μέσα σε ένα αποστακτήριο, γνωρίσαμε και τον Αντρέα Γιακουμάκη. Έναν άνθρωπο που ενώ η μοίρα του έφερε μεγάλες λύπες και ίσως τον μεγαλύτερο πόνο, εκείνος συνεχίζει αγέρωχος και με αφοπλιστική δύναμη ψυχής, να πιστεύει στον άνθρωπο και τις αξίες. Στο Ρέθυμνο γνωρίσαμε ανθρώπους που ξορκίζουν τη λύπη τους και την κάνουν αγάπη, ανθρώπους που ποιούν ήθος, που έχουν ζωντάνια, λεβεντιά και μεράκι, για να ζουν τη Ζωή τους Αλλιώς.
Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου
Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου
Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου
#pgnews