Γεύση - Ψυχαγωγία

Συνταγή για κολοκυθόπιτα

Υλικά για τη γέμιση: 1 1/2 κιλό κολοκύθια τριμμένα, 1 κιλό μυζήθρα, 5-6 φυλλαράκια δυόσμο.

Υλικά για τη μπεσαμέλ: 3 κουταλιές αλεύρι μαλακό, 4 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 ποτήρια χλιαρό γάλα, 1 πρέζα αλάτι, 3 αυγά.

Υλικά για την κρούστα: 1 φλιτζάνι γάλα, 4 κουταλιές τριμμένο παξιμάδι, 2 κουταλιές αλεύρι σκληρό, 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 αυγά, 1 πρέζα βούτυρο γάλακτος.

Υλικά για το φύλλο: 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 πρέζα αλάτι.

Εκτέλεση: Πλένετε καλά τα κολοκύθια, τα ξύνετε στον τρίφτη και τα βράζετε σε λίγο νερό για 10 λεπτά. Τα αφήνετε για 2 ώρες να στραγγίσουν.

Για τη μπεσαμέλ: Βάζετε σε μία κατσαρόλα να κάψετε το λάδι. Μόλις κάψει, ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε απαλά για 2 λεπτά. Προσθέτετε σιγά-σιγά το χλιαρό γάλα έως ότου γίνει μία κρέμα ούτε πηχτή, ούτε αραιή και μετά προσθέτετε το αλάτι. Κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε τα αυγά, ανακατεύετε καλά, προσθέτετε τη μυζήθρα, το δυόσμο, τα κολοκύθια και πάλι ανακατεύετε καλά.
Για το φύλλο: Σε λεκανίτσα εμαγιέ βάζετε το αλεύρι, κάνετε μία λακκουβίτσα στη μέση και βάζετε το λάδι και το αλάτι. Ζυμώνοντας, προσθέτετε σιγά-σιγά νερό έως ότου γίνει μια ζύμη όχι πολύ σφικτή. Μετά, ανοίγετε το φύλλο με το ξυλίκι και αφού λαδώσετε ελαφρά το ταψί και τα πλαϊνά του. Μετά τοποθετείτε τη γέμιση στο φύλλο και από πάνω βάζετε τη κρούστα, η οποία φτιάχνεται ως εξής: σε ένα λεκανάκι χτυπάτε τα αυγά. Προσθέτετε το παξιμάδι, το αλεύρι, το γάλα, το βούτυρο και το λάδι. Χτυπάτε όλο το μείγμα έως ότου γίνει ομοιόμορφο και το ρίχνετε στο ταψί. Σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο ψήνετε στους 200C για μία ώρα περίπου. Προς το τέλος, τοποθετείτε λαδόκολλα επάνω από το ταψί.

Καλή Επιτυχία…



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ