Γεύση - Ψυχαγωγία

Τα 20 κορυφαία superfoods που πρέπει να τρως εσύ και τα παιδιά

Τα 20 κορυφαία superfoods

Βάλε στη διατροφή σου τα 20 τρόφιµα που βελτιώνουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισµού.

1. Aλφάλφα

Πρόκειται για φύτρα πλούσια σε χλωροφύλλη, βήτα-καροτίνη, άλφα καροτίνη, βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, βιταµίνες A, C, D, Ε και Κ. Επίσης, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και µετάλλων.

2. Αµύγδαλα

Τα 30 γραµµ. περιέχουν το 35% της συνιστώµενης ηµερήσιας ποσότητας σε βιταµίνη Ε και είναι καλή πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων.

3. Τζίντζερ

Δρα ως αντιοξειδωτικό, ενώ βελτιώνει την ηπατική λειτουργία, την πέψη και µειώνει τη χοληστερίνη.

4. Kale

Είναι κοντινός συγγενής του άγριου λάχανου µε µεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταµίνες Α, C και K, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, το ασβέστιο.

5. Καρύδα

Περισσότερο από 50% του λίπους καρύδας είναι λαυρικό οξύ, που φαίνεται ότι υποστηρίζει τη γνωσιακή λειτουργία και την υγεία καρδιάς και θυρεοειδούς.

6. Καρύδια

Περιέχουν βιταµίνες B1, B2, B6, E, φολικό οξύ και σελήνιο. Επίσης, περιέχουν και τα τρία αµινοξέα της γλουταθειόνης, ενώ είναι πλούσια σε µαγνήσιο και ψευδάργυρο – συµπαράγοντες της βιταµίνης D.

7. Kεφίρ

Ένα γαλακτοκοµικό ρόφηµα σαν ξινόγαλα, προϊόν ζύµωσης βακτηρίων γαλακτικού οξέος και ζυµών (kefir grains) που παράγουν δεκάδες ποικιλίες προβιοτικών βακτηρίων.

8. Κινόα

Μαγειρεύεται όπως το ρύζι και είναι πολύ πλούσιο σε βιταµίνες Β1, Β2, Β6, Ε, φολικό οξύ και µέταλλα, ενώ περιέχει όλα τα αµινοξέα (γλουταµινικό, γλυκίνη και κυστεΐνη) για την παραγωγή γλουταθειόνης.

9. Κρεµµύδι

Οι φαινόλες και τα φλαβονοειδή του ωµού κρεµµυδιού έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ είναι µία από τις λίγες πηγές κυστεΐνης.

10. Μαϊντανός

Ο φρέσκος είναι πολύ καλή πηγή βιταµίνης C, K, σιδήρου, ψευδαργύρου, φολικού οξέος, µαγνησίου και φυτικών ινών. Θα πρέπει, όµως, να αποφεύγεται από όσους παίρνουν αντιπηκτικά και ειδικά από εγκύους, γιατί µπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη µήτρα.

 



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ