Ξεκίνησε η περίοδος συγκομιδής της ελιάς και τα ελαιουργεία αντιμετωπίζουν το θέμα της διαχείρισης των φύλλων ελιάς που αφαιρούνται.
Αυτά τα φύλλα, μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα διαχείρισης για τα ελαιουργεία.
Ωστόσο, μπορούν να δημιουργήσουν ένα πολύτιμο πόρο, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στις ζωοτροφές, για μηρυκαστικά, χοίρους και κοτόπουλα.
Πλεονεκτήματα χρήσης φύλλων ελιάς για μηρυκαστικα
Τα μηρυκαστικά, όπως τα βοοειδή, τα πρόβατα και οι κατσίκες, έχουν τη μοναδική ικανότητα να μετατρέπουν τις φυτικές ίνες, που δεν μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο, σε τροφές με υψηλή θρεπτική αξία, όπως κρέας και γάλα.
Τα φύλλα ελιάς, πλούσια σε πολυφαινόλες, βιταμίνες (A, C, E), μέταλλα (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο) και ακόρεστα λιπαρά οξέα (όπως ωμέγα-3 και ωμέγα-6), αντιπροσωπεύουν μια ενδιαφέρουσα διατροφική επιλογή για τη βελτίωση της υγείας αποτελεσματικότητα και μείωση του κόστους διάθεσης.
Διατροφική σύνθεση φύλλων ελιάς
Κατά μέσο όρο, 100 γραμμάρια φύλλα ελιάς περιέχουν:
– Πρωτεΐνη: 4-5 γρ
– Ίνες: 10-12 γρ
– Βιταμίνες: A, C, E
– Μέταλλα: Ασβέστιο (200-300 mg), Μαγνήσιο (100-150 mg), Κάλιο (500-700 mg)
– Λιπαρά οξέα: 1-2 g, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 και ωμέγα-6
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας των ζώων και της ποιότητας των παραγώμενων προϊόντων, όπως το γάλα, εμπλουτίζοντάς το με ευεργετικές ενώσεις.
Παραδείγματα μερίδων διατροφής με τη συμπερίληψη φύλλων ελιάς
1. Πρόβατα γαλακτοπαραγωγής (βάρος 70 κιλά, ημερήσια παραγωγή γάλακτος 2 κιλά)
Ημερήσιο σιτηρέσιο – σανός: 2 kg (2.800 kcal), φύλλα ελιάς: 1 kg (1.700 kcal)
Παρέχει περίπου 4.500 kcal, επαρκή για την υποστήριξη των ενεργειακών αναγκών του ζώου και της παραγωγής γάλακτος.
2. Αγελάδα γαλακτοπαραγωγής (βάρος 550 κιλά, ημερήσια παραγωγή γάλακτος 25 κιλά)
Ημερήσιο σιτηρέσιο – σανός: 6 kg (8.400 kcal), συμπυκνώματα: 8 kg (24.000 kcal), φύλλα ελιάς: 5 kg (8.500 kcal)
Αυτή η ισορροπημένη μερίδα παρέχει περίπου 40.900 kcal, επαρκή για την υποστήριξη της παραγωγής γάλακτος και της ευημερίας του ζώου.
Η συμπερίληψη φύλλων ελιάς για χοίρους και κοτόπουλα της αυλής
Οι χοίροι και τα κοτόπουλα της αυλής μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την ενσωμάτωση των φύλλων ελιάς στη διατροφή τους, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα της παραγωγής.
3. Χοίρος πάχυνσης (περίπου 80 κιλά βάρους)
Ημερήσιο σιτηρέσιο – Δημητριακά (καλαμπόκι ή κριθάρι): 2,5 kg (8.000 kcal), φύλλα ελιάς: 1 kg (1.700 kcal), πρωτεϊνούχα άλευρα (σόγια ή ηλίανθος): 0,5 kg (1.800 kcal)
Αυτή η μερίδα παρέχει περίπου 11.500 kcal, που είναι επαρκής για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του ζώου, ενώ παρέχει αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά χρήσιμα για την ευημερία του.
4. Κοτόπουλο αυλής (μέσο βάρος 1,5 – 2 κιλά)
Ημερήσια μερίδα – Δημητριακά (καλαμπόκι ή κριθάρι): 100 g (350 kcal), ψιλοκομμένα φύλλα ελιάς: 20 g (34 kcal), αλεύρια πρωτεΐνης (σόγια ή ηλίανθος): 50 g (180 kcal), φρέσκα λαχανικά: 50 g ( περίπου 25 kcal)
Αυτή η μερίδα, η οποία παρέχει περίπου 589 kcal, επαρκής για τις ενεργειακές ανάγκες ενός κοτόπουλου, βελτιώνοντας την ποιότητα της διατροφής του χάρη στα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά οφέλη των φύλλων ελιάς.
Επιπτώσεις στην υγεία των ζώων και των καταναλωτών
Η ενσωμάτωση των φύλλων ελιάς στα σιτηρέσια των ζωικών τροφών όχι μόνο, προάγει την υγεία τους αλλά έχει και οφέλη για τους καταναλωτές. Οι πολυφαινόλες, όπως η ελευρωπαΐνη, δεν αποικοδομούνται πλήρως κατά τη διαδικασία της πέψης των μηρυκαστικών και μεταφέρονται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αυτές οι ενώσεις, γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και στη μείωση του οξειδωτικού στρες στους καταναλωτές. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η ελευρωπαΐνη μπορεί να προσδώσει μια ελαφρά πικρή γεύση στο γάλα και το τυρί, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί τόσο πλεονέκτημα όσο και μειονέκτημα ανάλογα με τις ατομικές προτιμήσεις.
Συμπεράσματα
Η ενσωμάτωση των φύλλων ελιάς στη διατροφή των μηρυκαστικών, των χοίρων και των κοτόπουλων αυλής αντιπροσωπεύει μια στρατηγική νίκης για τη μείωση του κόστους διάθεσης, την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και τη βελτίωση της ποιότητας των ζωικών προϊόντων.
Με τους καταναλωτές να προσέχουν όλο και περισσότερο τη βιωσιμότητα και την ποιότητα των τροφίμων, αυτή η λύση προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για ελαιουργεία και αγρότες. Η χρήση των φύλλων ελιάς ως ζωοτροφής για τα ζώα κάνει τον κύκλο παραγωγής του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ακόμη πιο κυκλικό και βιώσιμο, με θετικές επιπτώσεις στην υγεία των ζώων και των ανθρώπων.
* Έρευνα OLI.VA.RE – Ενίσχυση και επαναχρησιμοποίηση δευτερογενών πρώτων υλών από το ελαιουργείο που πραγματοποιήθηκε από το Περιφερειακό Καινοτόμο Δίκτυο INNOSAP
OlivoNews, GIORNALE DI OLIVICOLTURA E PENSIERO CIRCOLARE