Όπου κι αν ταξιδέψεις στην Ελλάδα θα δεις εικόνες μαγικές, έντονες αντιθέσεις, τρεχούμενα νερά, καταπράσινες πλαγιές και οικισμούς με παραδοσιακά και μοντέρνα στοιχεία απ’ άκρη σ’ άκρη της. Μια κατηγορία που γοητεύει όλες τις εποχές του χρόνου τον επισκέπτη είναι αυτή των σεληνιακών τοπίων της Ελλάδας που τη συναντάς κυρίως στα νησιά της. Δεν είναι απαραίτητο, ωστόσο, να βρεθείς εκεί καλοκαίρι για να θαυμάσεις τα σεληνιακά τοπία της Ελλάδας.
Βώλακας, Τήνος
Στο χωριό Βώλακας στην Τήνο συναντάμε ένα απόκοσμο σεληνιακό τοπίο με τεράστιους επιβλητικούς γρανιτένιους βράχους που είναι διάσπαρτοι σε μια μεγάλη έκταση. Καθώς βλέπεις από μακριά ή πιο κοντά τους βράχους άλλοτε θαρρείς και θυμίζουν βόλους, άλλοτε πουλιά και άλλοτε ακόμη και ανθρώπινα σώματα. Είναι μια εικόνα που δε θα συναντήσεις πουθενά αλλού στην Ελλάδα.
Πώς όμως δημιουργήθηκε αυτό το μοναδικό τοπίο στο νησί της Τήνου; Οι ειδικοί θεωρούν ότι η δημιουργία των βράχων αυτών σε αυτές τις θέσεις βασίζεται σε κάποια γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής, τα οποία ήταν τόσο έντονα με αποτέλεσμα την διάβρωση του γρανίτη από τον αέρα και την υγρασία. Στη συνέχεια αυτή η υγρασία δημιούργησε αυτό το απόκοσμο σεληνιακό τοπίο.
Σαρακήνικο, Μήλος
Εδώ βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά και φημισμένα σεληνιακά τοπία της Ελλάδας. Το Σαρακήνικο μοιάζει να βρίσκεται σε κάποιον άλλον πλανήτη και προκαλεί δέος στους επισκέπτες. Εξάλλου, ολόκληρη η Μήλος είναι ένα νησί ξεχωριστό, ένα φυσικό γεωλογικό μουσείο. Οι εικόνες που θα δείτε εκεί οφείλονται στο μεγαλύτερο βαθμό τους, στην έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που υπάρχει από την αρχαιότητα και γέμισε το νησί με άφθονα πετρώματα και ορυκτά, όπως και σπάνιους μορφολογικούς σχηματισμούς.
Το Σαρακήνικο είναι στην πραγματικότητα μια μικρή ακρογιαλιά η οποία περιβάλλεται από ολόλευκους λείους βράχους, σμιλευμένους από τον αέρα και την θάλασσα. Το σεληνιακό τοπίο μοιάζει με παζλ που αποτελείται από τα ηφαιστειογενή διαβρωμένα βράχια και τη σμαραγδένια θάλασσα δημιουργώντας παράλληλα μικρές και μεγάλες σπηλιές. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το λευκό χρώμα των βράχων αλλά και η έλλειψη πρασίνου που κάνει το σημείο να που θυμίζει το φεγγάρι. Αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες, σεληνιακά τοπία της Ελλάδας.
Κομόλιθοι, Κίσαμος Κρήτη
Μεταφερόμαστε ακόμη πιο νότια, αυτή τη φορά και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Εκεί βρίσκεται ακόμη ένα από τα πιο συγκλονιστικά σεληνιακά τοπία της Ελλάδας αλλά και ένα από τα πιο παράξενα. Είναι οι περίφημοι Κομόλιθοι στην Ποταμίδα Κισάμου που πολλοί από αυτούς μοιάζουν με την Καππαδοκία στην Τουρκία και όχι άδικα. Οι Κομόλιθοι είναι ιδιαίτεροι σχηματισμοί στο χωριό Ποταμίδα Κισσάμου, στην κοιλάδα του Τυφλού Ποταμού Ποταμού. Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων μακριά από τα Χανιά. Τι είναι στην πραγματικότητα αυτοί οι σχηματισμοί;
Πρόκειται ουσιαστικά για ξεχωριστούς λόφους οι οποίοι κατά βάση αποτελούνται από μαλακό άργιλο στον οποίο με την πάροδο του χρόνου η διάβρωση έχει δώσει αυτές τις υπέροχες μορφές. Και παρά το γεγονός ότι θυμίζει ένα απόκοσμο και σεληνιακό τοπίο, δεν είναι απομονωμένο αλλά βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά από τα σπίτια του χωριού. Κοιτώντας κανείς από ψηλά θα παρατηρήσει ότι ουσιαστικά δημιουργούνται μικρά και μεγαλύτερα μετέωρα παντελώς γυμνά από βλάστηση στα πλάγια. Η ανάβαση στους Κομολίθους είναι εύκολη καθώς και η πεζοπορία ανάμεσά τους.
ΠΗΓΗ: exploringgreece.tv