Η συγκλονιστική ιστορία της βύθισης του ατμόπλοιου “Τάναϊς” στις 9 Ιουνίου του 1944, που σήμανε τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας της Κρήτης, αναβίωσε χθες, Κυριακή 28 Μαΐου, μέσα από μια σεμνή τελετή στο μνημείο των θυμάτων στο Κουμ Καπί. Η φετινή τελετή μνήμης εντάχθηκε στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης και πραγματοποιήθηκε παρουσία ξένων διπλωματών και εκπροσώπων του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου.
Μετά το τέλος των επιμνημόσυνων δεήσεων που τελέστηκαν αρχικά από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνό και εν συνεχεία από ιερέα της Καθολικής Εκκλησίας και από ραβίνο της εβραϊκής κοινότητας, χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ.
«“Φοβάμαι, κρυώνω, πεινάω”. Ήταν οι τρεις λέξεις που αποτύπωσαν τα συναισθήματα της Μιράντας Αλκαλάι, της γυναίκας που διασώθηκε στην Κάπουρνα του Πηλίου. Ήταν όμως και οι τρεις λέξεις που σήμαναν την αρχή μιας γενοκτονίας που κατέληξε στο Ολοκαύτωμα. Γιατί αυτό που συνέβη δεν ήταν ένας ακόμη διωγμός των Εβραίων, ήταν η ολοκληρωτική εξόντωση, η εξολόθρευση, η Shoah…», είπε ο κ. Ελιέζερ.
Ο ίδιος μίλησε ακόμα για τους 6 εκατομμύρια Εβραίους, οι οποίοι, όπως σημείωσε, «θανατώθηκαν με την πλέον εξελιγμένη βιομηχανική μέθοδο μαζικής εξόντωσης μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν Εβραίοι, σε μια εποχή, σε μία χώρα, σε μία ήπειρο, όπου υποτίθεται ότι οι Τέχνες, τα Γράμματα και οι Επιστήμες μεσουρανούσαν στην κοινωνία των Εθνών, μετά από ένα σκληρό Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Τα αίτια του ναυαγίου
Οι επιβαίνοντες στο ατμόπλοιο θα μεταφέρονταν στα στρατόπεδα της Γερμανίας για καταναγκαστική εργασία. Της βύθισής του προηγήθηκε μια βίαιη επιχείρηση στην Κρήτη. Η διαταγή των Γερμανών, που έπρεπε να εκτελεστεί μέσα σε 45 λεπτά, ήταν σαφής. Περίπου 300 Εβραίοι από τα Χανιά, 26 από το Ηράκλειο και πέντε οικογένειες από το Ρέθυμνο χάθηκαν, χωρίς ποτέ να ξεκαθαριστούν οι ακριβείς συνθήκες βύθισης του πλοίου. Ανάμεσά τους βρίσκονταν ακόμη Ιταλοί στρατιώτες και κάτοικοι των Κάμπων Κεραμειών. Τη μοιραία νύχτα της 8η Ιουνίου, οι Γερμανοί τούς συνέλαβαν και τους επιβίβασαν βίαια στο πλοίο “Τάναϊς”, το οποίο τορπιλίστηκε από Άγγλους.
Βαρύ το τίμημα του πολέμου – Από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ναζιστικής θηριωδίας
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής έκανε ειδική αναφορά στους κατοίκους των Κάμπων Κεραμειών, απ’ όπου κατάγεται ο ίδιος, ενώ σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «στη σελίδα της ιστορίας μας, αλλά και της λαϊκής μνήμης, η βύθιση του πλοίου “Τάναϊς” είναι μια τραγωδία που μένει χαραγμένη για πάντα στη συλλογική μνήμη της παγκόσμιας κοινότητας». Αλλά και ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Νίκος Χαζιράκης τόνισε ότι «οι αιχμάλωτοι του πλοίου πλήρωσαν το βαρύ τίμημα του πολέμου, όταν χτυπήθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις και όντας φυλακισμένοι στα αμπάρια του πλοίου, δεν είχαν καμία ελπίδα επιβίωσης».
Το ναυάγιο του ατμόπλοιου “Τάναϊς”, έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ναζιστικής θηριωδίας.
Πηγή: neakriti.gr