Την αισιοδοξία του ότι φέτος θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά ως προς την ποσότητα και την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου στην Κρήτη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τόσο η Τυνησία όσο και η Ιταλία και η Ισπανία έχουν φέτος μείωση παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών, εκφράζει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Αλμπαντάκη, Μιχάλης Αλμπαντάκης, καλώντας τους ελαιοπαραγωγούς να ασχοληθούν όσο περισσότερο μπορούν με τις ελιές τους.
Να ποτίσουν, δηλαδή, μέσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο όσοι διαθέτουν νερό. Και βέβαια να κάνουν και οι ίδιοι ψεκασμούς κατά του δάκου, ώστε να διασφαλιστεί μέχρι και την τελευταία στιγμή η μειωμένη δακοπροσβολή και η πολύ καλή ποιότητα, που οφείλεται τόσο στο κρύο του περασμένου χειμώνα και την παρατεταμένη ζέστη που έχουμε συχνά αυτό το καλοκαίρι, όσο και στην επιτυχία της φετινής δακοκτονίας στο νησί.
«Θα ανεβεί η τιμή»
Μάλιστα, εκφράζει και την εκτίμηση ότι, φτάνοντας στην έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου, οι τιμές παραγωγού, που σήμερα έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα (κατά μέσο όρο στα 2,20 ευρώ το κιλό η οξύτητα των τριών γραμμών), θα αυξηθούν στα 2,50 μέχρι και 2,60 ευρώ το κιλό.
«Και πραγματικά, επειδή εκτιμούμε ότι θα έχουμε ένα πολύ ποιοτικό προϊόν, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε και υψηλότερες τιμές από αυτές που σήμερα υπάρχουν στην ελληνική αγορά», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο κ. Αλμπαντάκης.
«Εμείς καλούμε τον κόσμο να μην τιμολογεί τώρα λάδι. Να το αφήνει για λίγο αργότερα. Ίσως πετύχει μια τιμή κοντά στα 2,50 ευρώ το κιλό. Δεν τον συμφέρει σήμερα, που η τιμή βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, να ζητάει την τιμολόγηση του προϊόντος του», τονίζει ο Μιχάλης Αλμπαντάκης.
Επίσης, σε ό,τι αφορά την ποιοτική κατάσταση του ελαιολάδου, για να έχουμε τα αναμενόμενα καλά αποτελέσματα θα πρέπει οι παραγωγοί που βρίσκονται στις παραλιακές περιοχές του νομού Ηρακλείου «να κάνουν από μόνοι τους περισσότερους ψεκασμούς κατά του δάκου. Να μην περιμένουν μόνο την Περιφέρεια Κρήτης. Και σε ό,τι αφορά όμως το πρόγραμμα της δακοκτονίας, βλέπω ότι πάμε πολύ καλά. Όλοι οι εργολάβοι έχουν κάνει εκπληκτική δουλειά. Ο δάκος καταπολεμάται καλά»…
Μάλιστα, στο σημείο αυτό επιβεβαιώνει και τα δικά μας ρεπορτάζ για τον χαμηλό δακοπληθυσμό της φετινής ελαιοκομικής περιόδου, απαντώντας στο σχετικό μας ερώτημα: «Ακριβώς την ίδια εικόνα έχω κι εγώ. Ο δάκος δεν έχει μεγάλους πληθυσμούς. Οι πληθυσμοί που υπήρχαν από πέρυσι έχουν ψοφήσει λόγω της έντονης κακοκαιρίας και του κρύου, αλλά παράλληλα και της έντονης ζέστης των τελευταίων 15 ημερών. Και θεωρώ ότι με το ράντισμα που έχει γίνει, έχουμε πετύχει τον δάκο στην πρώτη γενιά, οπότε είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, προκειμένου να έχουμε ένα ποιοτικό λάδι κι ένα λάδι κοντά στα 2,50 με 2,60 ευρώ, και όχι λάδι στα 2,10 με 2,20 ευρώ το κιλό που είναι τώρα, λόγω της υποβαθμισμένης ποιότητας του περυσινού ελαιολάδου»…
Χρειάζονται και ποτίσματα
Εκτός όμως από τους ψεκασμούς κατά του δάκου, υπάρχει και η ανάγκη για νερό.
«Μια παροιμία λέει “τους μήνες με το ρ η ελιά θέλει νερό”… Ας ποτίσει λοιπόν ο κόσμος τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Το έχει ανάγκη η ελιά», τονίζει ο γνωστός επιχειρηματίας. Και βέβαια δίνει μεγάλη σημασία στην πολιτική των τιμολογήσεων του προϊόντος.
«Συγκρατημένα, να κάνουν τιμολογήσεις οι παραγωγοί. Αλλά καλύτερα να μην τιμολογούν καθόλου σήμερα. Και εμείς ως εταιρεία διαβεβαιώνουμε τον κόσμο ότι τόσο τα νέα λάδια που θα παραχθούν όσο και τα περυσινά εμείς θα τα αγοράσουμε με την ίδια τιμή. Δε θα τους πάρω τα περυσινά άλλη τιμή και τα φετινά άλλη τιμή. Είτε στο φρέσκο είτε στο παλιό ελαιόλαδο, ο παραγωγός θα πληρωθεί με την ίδια τιμή, με βάση πάντοτε τις συμφωνίες που έχουμε κάνει μαζί του και τις διαβεβαιώσεις που του έχουμε δώσει»…
«Τα αποθέματα είναι μεγάλα»
Στο μεταξύ, αναφορικά με τα αποθέματα, τόσο τα δικά μας όσο και των Ισπανών, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Αλμπαντάκη μας μεταφέρει τις πληροφορίες του, σύμφωνα με τις οποίες «στην Κρήτη τα αποθέματα από τα δύο τελευταία χρόνια είναι τουλάχιστον 50.000 τόνοι. Ενώ στην Ισπανία, όταν θα φτάσει η ελαιοκομική σεζόν, θα έχουν αποθέματα γύρω στους 700.000 με 800.000 τόνους, από 1.500.000 με 1.600.000 τόνους περίπου που έχουν σήμερα. Οπότε αυτά τα αποθέματα δε θα αφήσουν το λάδι να αποκτήσει τιμή παραγωγού πάνω από τα 2,60 ευρώ το κιλό.
Ωστόσο, στην Κρήτη θεωρώ ότι, όταν θα μπούμε στη νέα ελαιοκομική περίοδο, θα έχουμε αποθέματα γύρω στους 10.000 με 15.000 τόνους. Και μιλάμε για αποθέματα τόσο από την περυσινή χρονιά όσο και προπέρσινα», εξηγεί στην εφημερίδα μας ο κ. Αλμπαντάκης.
«Θα ξεπεράσουμε τους 110.000 τόνους»
Τι γίνεται όμως σε βάθος χρόνου; Τι μήνυμα μπορεί να δώσει ο Μιχάλης Αλμπαντάκης προς τους ελαιοπαραγωγούς;
«Αν δώσουμε βάρος στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, ναι υπάρχει προοπτική. Αν βγάλουμε το λάδι που βγάλαμε πέρυσι, όχι δεν υπάρχει προοπτική. Πρέπει, λοιπόν, ο παραγωγός να ασχοληθεί με τις ελιές του. Εάν εμείς έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν, θα πουληθεί σε καλή τιμή. Είναι απλά τα πράγματα»…
«Θα ξεπεράσουμε τους 110.000 τόνους στην Κρήτη, από 70.000 τόνους που είχαμε βγάλει πέρυσι», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Μιχάλης Αλμπαντάκης. «Θα έχουμε μια αύξηση γύρω στο 30 με 40%. Και ο καιρός πάει καλά. Η ζέστη μάς δημιούργησε λίγο πρόβλημα στη Μεσαρά, αλλά εκεί ποτίζουν οι παραγωγοί οπότε οι ελιές αντέχουν. Στις βόρειες περιοχές του νομού Ηρακλείου δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ούτε με τη ζέστη», καταλήγει χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr