Κάθε Σεπτέμβριο αρχίζει ο “μαραθώνιος” των μετεγγραφών. Οι φοιτητές που μπήκαν σε κάποιο Πανεπιστημιακό τμήμα μακριά από το σπίτι τους αναζητούν τους όρους και τις προϋποθέσεις να εξασφαλίσουν μία μετεγγραφή που θα τους επιτρέψει να σπουδάσουν χωρίς να βάλουν οι γονείς βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που έχουν ως μόνη λύση για σπουδές, τις σπουδές στον τόπο τους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί η εγκύκλιος για τις μετεγγραφές φοιτητών, για το πότε ξεκινά η υποβολή τους και ποιες είναι οι αναλυτικές φετινές προυποθέσεις.
Το φετινό τοπίο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκπαίδευσης μετά τις ενσωματώσεις τμημάτων και την «πανεπιστημιοποίηση» χολών των ΤΕΙ, είναι εντελώς διαφορετικό από το περσινό με αποτέλεσμα οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να πρέπει να δείξουν προσοχή στις νέες αντιστοιχίες τμημάτων, εισαγωγικών κατευθύνσεων και προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ακαδημαϊκού έτους 2018-19, που θα ισχύσουν για τις μετεγγραφές των φοιτητών.
Οι αντιστοιχίες αυτές κρίθηκαν απαραίτητες, μετά την αναδιάρθρωση του “τοπίου” της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια, προκειμένου να γίνουν οι μετεγγραφές. Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις οι διαφορές τμημάτων Αθήνας και επαρχίας είναι πολλών χιλιάδων μορίων σε κάποιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να αναμένεται το φαινόμενο να καθίσουν στα ίδια έδρανα φοιτητές που εισήχθησαν ακόμα και 5000 μόρια διαφορά. Στο “κόκκινο” είναι πάντως τα κεντρικά Πανεπιστήμια καθώς φθάνουν να διπλασιάζουν τους φοιτητές τους μετά τις μετεγγραφές.
Ηδη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει δηλώσει οτι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του μεγάλου κύματος μετεγγραφών στο ακαδημαϊκό έργο του, σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου.
Ενδεικτικό του αριθμού των μετεγγραφών συνολικά ανά τη χώρα είναι οτι πέρυσι ξεπέρασε τις 8.500. Αναλυτικά στις περσινές μετεγγραφές το τοπίο διαμορφώθηκε ως εξής:
Α) Γενική κατηγορία με ποσοτικό περιορισμό (15% επί του αριθμού των εισακτέων): 8412 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 5474, δηλ. ποσοστό 65,07%.
Β) Ειδική κατηγορία χωρίς ποσοτικό περιορισμό: 230 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 224, δηλ. ποσοστό 97,4%.
Γ) Ειδική κατηγορία Ελλήνων φοιτητών της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης: 83 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 62, δηλ. ποσοστό 74,7%.
Δ) Ειδική κατηγορία φοιτητών κυπριακής καταγωγής: 33 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 33, δηλ. ποσοστό 100%.
Ε) Αδέλφια προπτυχιακοί φοιτητές: 3298 αιτήσεις για μετεγγραφή και έγιναν δεκτές 3189 δηλαδή ποσοστό 96,7%.
Σημειώνεται οτι Το ποσοστό των μετεγγραφών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του συνολικού αριθμού εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα.
Ποιοι μπορούν να κάνουν μετεγγραφή
Αρχικά, οι νέοι φοιτητές εγγράφονται στα τµήµατα στα οποία εισήχθησαν. Στη συνέχεια, όσοι θεωρούν ότι δικαιούνται µετεγγραφή περιµένουν να ορισθεί από το υπουργείο Παιδείας η ηµεροµηνία κατάθεσης των σχετικών αιτήσεων και των δικαιολογητικών τα οποία απαιτούνται. Συνήθως η διαδικασία αυτή καθυστερεί και έως ότου βγουν τα αποτελέσµατα έχει ήδη χαθεί το πρώτο εξάµηνο φοίτησης. Η νοµοθεσία για τις µετεγγραφές έχει πολλές παραµέτρους και διαφέρει για τη γενική κατηγορία, για τους έχοντες αδέλφια τα οποία σπουδάζουν, καθώς και για τις µετεγγραφές που δίνονται κατ’ εξαίρεση και οι οποίες συνήθως εστιάζονται σε περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρά θέµατα, όπως υγείας κ.ά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η µοριοδότηση για τους φοιτητές που αιτούνται µετεγγραφή γίνεται µε εισοδηµατικά και οικογενειακά κριτήρια
Οι ημερομηνίες
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις µετεγγραφής υποβάλλονται σε ηµεροµηνίες που ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας, µέσω της ιστοσελίδας https://transfer.it.minedu. gov.gr, στην ειδική εφαρµογή µετεγγραφών . Οι ενδιαφερόµενοι υποβάλλουν αίτηση για µόνο µία κατηγορία δικαιούχων. Οι υποψήφιοι που έχουν αδελφό φοιτητή προπτυχιακού κύκλου σπουδών και δεν επιθυµούν να κάνουν χρήση των διατάξεων για τους αδελφούς φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση µετεγγραφής µε µοριοδότηση. Οι ενδιαφερόµενοι υποβάλλουν αίτηση για µόνο µία κατηγορία δικαιούχων και ως εκ τούτου, αν καταθέσουν οριστική αίτηση µετεγγραφής µε µία κατηγορία δικαιούχων, δεν θα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν οριστική αίτηση µε άλλη κατηγορία δικαιούχων. Επισηµαίνεται ότι ο αποκλεισµός υποβολής οριστικής αίτησης µε δεύτερη κατηγορία δικαιούχων πραγµατοποιείται µόνο όταν ο αιτών προχωρήσει σε οριστική υποβολή της αίτησης σε µία από τις κατηγορίες δικαιούχων.