ΔΙΕΘΝΗ

Τι κάνουν σήμερα οι ανθρωποφάγοι της αεροπορικής τραγωδίας των Άνδεων

Τα αεροπορικά δυστυχήματα, ιδιαίτερα όταν αυτά «κρύβουν» κάποια μοναδική ιστορία πίσω τους, είναι πάντα σημεία αναφοράς και έρχονται ξανά και ξανά στις μνήμες στο άκουσμα μίας συντριβής αεροσκάφους.

Σαν σήμερα, λοιπόν, στις 13 Οκτωβρίου του 1972 συνέβη μία αεροπορική τραγωδία η οποία ανήκει σε αυτή την κατηγορία και όσα χρόνια αν περάσουν η συγκεκριμένη ιστορία θα ανατριχιάζει.

Ο λόγος για την πτήση 571 που συνετρίβη στις Άνδεις, μεταφέροντας από το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, με στάση στη Μεντόζα, την ομάδα ράγκμπι Old Christian στο Σαντιάγκο της Χιλής.

Από τους 45 επιβαίνοντες που βρισκόντουσαν στη μοιραία πτήση, οι 12 σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή και οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να κρατηθούν στη ζωή στις χιονισμένες πλαγιές, σε συνθήκες που δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει ο άνθρωπος. Εξάλλου μόλις την πρώτη νύχτα 5 επιζήσαντες υπέκυψαν από το κρύο και τους τραυματισμούς.

Χαμένοι μέσα σε μία αχαρτογράφητη περιοχή, χωρίς επικοινωνία και με κρύο που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ ξανά ζωή τους η λύση της επιβίωσης ξεπερνούσε την ανθρώπινη φύση. Το αδιέξοδο οδήγησε 28 ανθρώπους να τραφούν με τις σάρκες των νεκρών συνεπιβατών τους, καθώς οι μέρες περνούσαν oι προμήθειες τελείωσαν και οι προσπάθειες για τον εντοπισμό τους είχαν πλέον σταματήσει.

Μάλιστα το βουνό έδειξε και τα «δόντια» του και με μία χιονοστιβάδα, η οποία παρέσυρε στον θάνατο ακόμη 8 άτομα από τους επιζήσαντες. Επί σειρά εβδομάδων στην οροσειρά των Άνδεων δινόταν μία μάχη για επιβίωση που δεν γνώριζε κανείς και που ίσως, αν δεν υπήρχαν δύο ήρωες, να μην είχαμε μάθει ποτέ γι΄ αυτήν.

Το ηρωικό ρίσκο δύο ανδρών που έφερε τη λύτρωση

Είχαν περάσει περισσότερες από 60 ημέρες στις πλαγιές των Άνδεων, όταν πάρθηκε η απόφαση από τους Νάντο Παράδο και Ρομπέρτο Κανέσα να ψάξουν για βοήθεια. Η πρώτη απόπειρα πραγματοποιήθηκε και με τον Αντόνιο Βιζιντίν, ωστόσο εκείνος επέστρεψε πίσω.

Έπειτα από 9 μέρες πεζοπορίας σε πυκνό χιόνι και με θερμοκρασίες που έφταναν τους -30 βαθμούς, ο Παράδο και ο Κανέσα εξαντλημένοι έφτασαν στον πολιτισμό. Ένας βοσκός βρέθηκε στον δρόμο τους, ο οποίος τους υποσχέθηκε πως θα επιστρέψει την επόμενη ημέρα για βοήθεια.

Έτσι και έγινε! Ο εφιάλτης των 16 επιζώντων έληξε στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, δηλαδή έπειτα από 10 βδομάδες επιβίωσης στις πιο άγριες συνθήκες!

Πού βρίσκονται σήμερα οι ήρωες των Άνδεων;

Πολλοί θα πίστευαν πως αυτή η εμπειρία θα κόστιζε στη μετέπειτα ζωή αυτών των ανθρώπων. Πως οι στιγμές που έτρωγαν το σώμα των φίλων τους θα τους «στοίχειωνε» για πάντα και δεν θα μπορούσαν να αφήσουν πίσω τους όσα βίωσα. Φυσικά τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν διαγράφηκε από τη μνήμη τους, όμως οι περισσότεροι μπόρεσαν να προχωρήσουν στη ζωή τους.

Ο ένας εκ των ηρώων της ιστορίας, ο Νάντο Παράδο, έχασε στην αεροπορική τραγωδία τη μητέρα και την αδερφή του αλλά βρήκε το κουράγιο να περπατήσει για 9 μέρες και για ατελείωτα μίλια, προκειμένου να σωθεί ο ίδιος και οι άλλες 15 ψυχές.

Ο Νάντο Παράδο με τη σύζυγό του

Το πείσμα του πιθανότατα ήταν εκείνο που οδήγησε τον 69χρονο, σήμερα, Νάντο Παράδο να είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους και πλούσιους επιχειρηματίες της Ουρουγουάης, έχοντας ιδρύσεις δύο εταιρείες τηλεοπτικών παραγωγών.

Ο συνοδοιπόρος του Παράδο στον δρόμο προς τη σωτηρία, ο Ρομπέρτο Κανέσα, είχε και εκείνος μία ανάλογη πορεία στη ζωή του.

Φοιτητής ιατρικής την περίοδο τους αεροπορικού δυστυχήματος και 47 χρόνια μετά, σε ηλικία 66 ετών είναι από τους φημισμένους γιατρούς της χώρας του στην παιδιατρική καρδιολογία.

Ρομπέρτο Κανέσα

Πρέπει να σημειωθεί πως το 1994 ήταν και υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ουρουγουάη, δίχως να τα καταφέρει.

Και οι 16 επιζήσαντες μπορούν να χαρακτηριστούν ως ήρωες, καθώς δεν θα μπορούσε ο καθένας να τα καταφέρει σε ανάλογη περίπτωση. Τέτοιες στιγμές δεν αρκεί μόνο η σωματική δύναμη και οι αντοχές -απ’ αυτές είχαν μπόλικες ως αθλητές του ράγκμπι- όμως τα ψυχικά αποθέματα και η διαχείριση του μυαλού που εκείνες τις ώρες μπορεί να σε οδηγήσει σε δύσβατα μονοπάτια, δίνουν τη δυνατότητα της υπέρβασης.

Παράδο και Κανέσα δεν ήταν οι μοναδικοί από τους επιζώντες που είδαν τη ζωή τους να εξελίσσεται σαν να μην είχε γίνει ποτέ το συμβάν εκείνης της Παρασκευής και 13 του Οκτωβρίου του 1972.

Ο Εντουάρντο Στράουτς έγινε μεγάλος αρχιτέκτονας, ο Ντάνιελ Φερνάντες είναι ιδιοκτήτης εταιρείας υπολογιστών, ενώ ο Γκουστάβο Ζερμπίνο έφτασε έως και την προεδρία της ένωσης φαρμακοβιομηχάνων της Ουρουγουάης.

Εκείνος που δεν βρίσκεται πια στη ζωή και βρισκόταν μεταξύ εκ των διασωθέντων είναι ο Χαβιέ Μεθόλ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2015 σε ηλικία 80 ετών.

Φερνάντο Παράδο, Ντάνιελ Φερνάντες, Κάρλος Πάεζ (πάνω), Ρομπέρτο Κανέσα, Αδόλφο Στράουτς, Πέδρο Αλγκόρτα (κάτω)

Η λίστα των 16 επιζώντων της πτήσης 571

  • Νάντο Παράδο
  • Ρομπέρτο Κανέσα
  • Κάρλος Πάεζ Ροντρίγκεσ
  • Χοσέ Πέδρο Αλγκόρτα
  • Αλφέρδο Ντελγάδο
  • Ντάνιελ Φερνάντες
  • Ρομπέρτο Φρανσουά
  • Ρόι Χάρλεϊ
  • Χοσέ Λουίς Ινσιάρτε
  • Αλβάρο Μανίνο
  • Χαβιέ Μεθόλ
  • Ραμόν Σαμπέγια
  • Αδόλφο Στράουτς
  • Εντουάρντο Στράουτς
  • Αντόνιο Βιζιντίν
  • Γκουστάβο Ζερμπίνο

Η ταινία «Alive» του 1993 είναι βασισμένη στα όσα συνέβησαν επί 2,5 σχεδόν μήνες στις Άνδεις, με τους επιζήσαντες του αεροπορικού δυστυχήματος να γίνονται ανθρωποφάγοι για να επιβιώσουν.

Επίσης έχουν γραφτεί και αρκετά βιβλία, με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, ενώ έχουν γυριστεί εξίσου πολλά ντοκιμαντέρ.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ