Η κινόα δεν είναι μια τυχαία διατροφική μόδα. Είναι ένα υλικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που μπορείς να βάλεις με διάφορους τρόπους στη διατροφή σου, όλες τις ώρες της ημέρας.
Η κινόα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά της υγιεινής διατροφής τα τελευταία χρόνια. Συγκαταλέγεται στα ψευδοδημητριακά, όπως το φαγόπυρο και ο αμάρανθος, που ενώ δεν είναι δημητριακά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με παρόμοιους τρόπους, π.χ. να γίνουν αλεύρι.
Η κινόα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνες, γι’ αυτό και ενδείκνυται σε όσους ακολουθούν vegan και χορτοφαγική διατροφή. Επίσης, είναι και πάρα πολύ καλή πηγή σιδήρου και άλλων μετάλλων, όπως το μαγνήσιο και ο χαλκός.
Θεωρείται ότι η κινόα βοηθάει στην απώλεια βάρους, γι’ αυτό συστήνεται συχνά σε δίαιτες, ενώ είναι ελαφριά για στομάχι και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού και του εντέρου.
Κάτι που συνηθίζω να κάνω για να μην ξεχνάω να καταναλώνω κινόα είναι να βράζω μια μεγαλύτερη ποσότητα στην αρχή της εβδομάδας και να τη διατηρώ βρασμένη στο ψυγείο. Έτσι, είναι εύκολο να τη χρησιμοποιώ ανά πάσα στιγμή, είτε σε κρύα είτε σε ζεστά πιάτα.
Η βρασμένη κινόα μπορεί να γίνει ένα εύκολο, γρήγορο και θρεπτικό πρωινό, σερβίροντάς τη με γιαούρτι, φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Η βρασμένη κινόα επίσης μπαίνει σε πολλών ειδών σαλάτες, τις οποίες εμπλουτίζει με τα πολύτιμα συστατικά της και τις κάνει πιο χορταστικές, όπως αυτή με διάφορα λαχανικά ή και με παντζάρι. Επίσης μπαίνει σε υγιεινά μπολ ευεξίας, όπως το buddha bowl με κολοκύθα και παντζάρια, αλλά και σε διάφορες σούπες. Γίνεται γευστικότατο «κινότο», ενώ αντικαθιστά εύκολα το ρύζι ή το πλιγούρι σε συνταγές όπως γεμιστά ή σπανακόρυζο.
Για ακόμα περισσότερη ποικιλία συνταγών, μπορούμε να προμηθευτούμε και ζυμαρικά από κινόα τα οποία φυσικά δεν περιέχουν και γλουτένη.
Το ψωμί από κινόα πλέον το συναντούμε αρκετά συχνά στην αγορά, ενώ στα σούπερ μάρκετ βρίσκουμε ψωμί του τοστ που περιέχει και κινόα.
Μπορούμε επίσης να βάζουμε κινόα – είτε ολόκληρη είτε το αλεύρι της– σε σνακ και γλυκά όπως π.χ. σε μπάρες, κράκερ, μπισκότα, κέικ, γκρανόλα κ.ά. Μια ωραία εκδοχή της, που τη βρίσκουμε και έτοιμη στα καταστήματα με βιολογικά, είναι η ποπ κινόα (όπως το ποπ κορν) που μπαίνει και σαν τόπινγκ σε σαλάτες, πρωινά ή γλυκά, αλλά και σε συνταγές όπως οι μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη.
Πηγή: ow.gr