ΚΡΗΤΗ

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. για την παρέμβασή της σε μαθητική παράσταση της Κρήτης

Τη δική της τοποθέτηση δίνει η Aστυνομία, αναφορικά με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λασιθίου, στην οποία καταγγέλλεται ότι «οπλισμένοι αστυνομικοί παρευρέθηκαν σε σχολική θεατρική παράσταση, έπειτα από ανώνυμη καταγγελία, και κατέγραψαν τα στοιχεία των υπεύθυνων καθηγητών».

Η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση χθες, Μ. Δευτέρα 14/04, διευκρινίζοντας τη φύση της παρουσίας των αστυνομικών στον χώρο της εκδήλωσης και τονίζοντας πως οι αστυνομικοί προσέγγισαν τον χώρο με διακριτικότητα, χωρίς να διακόψουν ή να επηρεάσουν τη ροή της παράστασης.

Όπως επισημαίνεται, δεν πραγματοποιήθηκε κανενός είδους έλεγχος, προσαγωγή ή καταγραφή στοιχείων μαθητών, ούτε έγινε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να περιορίσει την ελευθερία έκφρασης των συμμετεχόντων. Μάλιστα επισημαίνεται πως μοναδικός σκοπός όσων κάνουν λόγο για  «λογοκρισία» ή «αστυνομική αυθαιρεσία» είναι για να δημιουργούν εντυπώσεις και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Όπως αναφέρεται, οι αστυνομικοί συνομίλησαν μόνο με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, και μάλιστα εκτός της αίθουσας της εκδήλωσης, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τα αναφερόμενα στην καταγγελία που είχε γίνει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αστυνομική παρουσία σε σχολική θεατρική παράσταση στην Ιεράπετρα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, προς αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους τους κράτους, που διασφαλίζουν την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, ιδίως των μαθητών.

Παράλληλα όμως οφείλει να διερευνά κάθε καταγγελία, επώνυμη ή ανώνυμη. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν οι αστυνομικοί και στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν έδρασαν αυτεπάγγελτα αλλά ανταποκρίθηκαν σε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, όπως προβλέπεται από την αποστολή και τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι αστυνομικοί, που εκείνη τη στιγμή εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, προσέγγισαν τον χώρο της εκδήλωσης με διακριτικότητα, χωρίς να διακόψουν ούτε να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της παράστασης, ούτε να προβούν σε οποιονδήποτε έλεγχο, προσαγωγή, καταγραφή στοιχείων μαθητών ή σε άλλη ενέργεια που θα περιόριζε την ελευθερία έκφρασης.

Αντιθέτως, συνομίλησαν αποκλειστικά και μόνο με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, σε χώρο εκτός της αίθουσας της εκδήλωσης, προκειμένου να ενημερωθούν και να διαπιστώσουν τα καταγγελλόμενα.

Συνεπώς, οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή παρουσίαση των πραγματικών περιστατικών, που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων περί δήθεν “λογοκρισίας” ή “αστυνομικής αυθαιρεσίας”, στερείται κάθε αντικειμενικής βάσης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η Ελληνική Αστυνομία παραμένει προσηλωμένη στον θεσμικό της ρόλο, με πρώτιστη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών».

Η καταγγελία γονέα για προσβολή του πατριωτικού συναισθήματος

Σε καταγγελία για προσβολή του πατριωτικού συναισθήματος προχώρησε την Παρασκευή γονέας στη διάρκεια μαθητικής παράστασης. Το περιστατικό συνέβη στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” της Ιεράπετρας κατά τη διάρκεια παράστασης από το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου στα πλαίσια του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου Ιεράπετρας.

Οι μαθητές παρουσίαζαν το έργο «Ο Εχθρός της Τάξης» του Νάιτζελ Γουίλιαμς. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, την οποία πέρα από τους μαθητές, παρακολουθούσαν οι καθηγητές τους, αιρετοί και οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης, συμπεριλαμβανόταν μια σκηνή όπου οι μαθητές υποδυόμενοι άλλους… μαθητές, είχαν ένα έντονο διάλογο που διαδραματιζόταν σε σχολική αίθουσα. Σε μια σκηνή μαθήτρια τραβά και πετά στο πάτωμα μια γιρλάντα με ελληνικές σημαίες.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, γονιός οποίος θεώρησε ότι αυτή η σκηνή προσβάλλει το πατριωτικό συναίσθημα των μαθητών έκανε καταγγελία στο ΑΤ Ιεράπετρας. Τρεις αστυνομικοί πήγαν στο θέατρο όπου εξελισσόταν η παράσταση προκειμένου να εξετάσουν την καταγγελία. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για θεατρική παράσταση και οι γιρλάντες ήταν μέρος του σκηνικού αποχώρησαν κρατώντας τα στοιχεία της εκπαιδευτικού από το Ρέθυμνο που ήταν υπεύθυνη για το έργο.

Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 στο Λονδίνο, ενώ έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον Peter Stein to 1983. Πιο πρόσφατα, το 2021, το έργο παρουσιάστηκε από την Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη και μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά, πάνω στο οποίο βασίστηκε η παράσταση του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου.

Καταδίκη από την ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ για τη «σκοταδιστική καταγγελία» στο 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ιεράπετρα

Η ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ καταδικάζει έντονα την «πρωτοφανή, σκοταδιστικού τύπου, όπως λέει, καταγγελία» που έφτασε στην Αστυνομία και η οποία οδήγησε σε παρέμβαση στον χώρο του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ιεράπετρα. Η καταγγελία αφορούσε μια σκηνή της παράστασης που ανέβασαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, η οποία φέρεται να «αγανάκτησε» κάποιον άγνωστο, λόγω του περιεχομένου της. Η καταγγελία αυτή καταδεικνύει τη «σκοταδιστική νοοτροπία» που επιχειρεί να φιμώσει την καλλιτεχνική δημιουργία και τη δημοκρατική έκφραση. Το ΚΚΕ υπερασπίζεται το δικαίωμα στην καλλιτεχνική ελευθερία και την έκφραση των ιδεών, καλώντας όλους να στηρίξουν τη δημιουργική διαδικασία των καλλιτεχνών, χωρίς περιορισμούς και καταστολή.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, «η ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ καταδικάζει την πρωτοφανή, σκοταδιστικού τύπου καταγγελία “ανώνυμου” αγνώστου, βάση της οποίας κλήθηκε η αστυνομία στον χώρο που διεξαγόταν το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ιεράπετρα, επειδή κάποιος/α «αγανάκτησε» λόγω του περιεχομένου, της σκηνοθεσίας και της όλης δράσης μιας συγκεκριμένης σκηνής της παράστασης, αυτής που ανέβασαν οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου την Πέμπτη 10 Απριλίου. Προφανώς τέτοιου τύπου επιθέσεις είναι σε αντιστοιχία με τον σκοταδισμό των αντιλήψεων ορισμένων και μας γυρίζει αιώνες πίσω.

Η τέχνη είναι πεδίο αισθητικής και ιδεολογικής έκφρασης, κριτικής και διαλεκτικής σκέψης, συχνά και διαπάλης, που διεξάγεται με όρους διαλόγου και σεβασμού στην καλλιτεχνική δημιουργία. Όντας κοινωνική λειτουργία δεν μπορεί να περιορίζεται και να φιμώνεται. Η ελευθερία της αληθινής τέχνης, που εκφράζει τις σκέψεις και τις απόψεις του καλλιτέχνη και του κοινωνικού γίγνεσθαι της εποχής του, δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Στηρίζουμε την ελευθερία έκφρασης και την ελεύθερη διάδοση των ιδεών και των έργων της ανθρώπινης δημιουργίας, την ανάγκη να δοθούν όλες οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες στους καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν με κίνητρο το κοινό συμφέρον των λαών, με εφαλτήριο την κοσμοθεωρητική αντίληψή τους, με εργαλείο την αισθητική οπτική τους. Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές του Φεστιβάλ, σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και κυρίως στα παιδιά και τους καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ