Τα Χριστούγεννα είναι σίγουρα μια από τις δυσκολότερες περιόδους για όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής. Παρόλο ότι δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε ενοχές για τον λόγο ότι διασκεδάζουμε και επιτρέπουμε λίγο παραπάνω ευχαρίστηση στον εαυτό μας απ’ ότι συνήθως, αξίζει να θυμόμαστε ότι, ο μέσος όρος αύξησης βάρους τα Χριστούγεννα είναι 2 κιλά. Ωστόσο μην απελπίζεστε! Πάντα υπάρχει τρόπος για να αποφύγει κανείς τις «διατροφικές κακοτοπιές» και να ικανοποιήσει υγιεινά τις γαστριμαργικές του ορέξεις.
Μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων, έχει υπολογιστεί ότι καταναλώνουμε περίπου 6.000 θερμίδες, τις τριπλάσιες δηλαδή από αυτές που κατά μέσο όρο χρειαζόμαστε. Στην συνέχεια λοιπόν, θα σας «εφοδιάσουμε» με ορισμένες συμβουλές που εάν τις ακολουθήσετε, θα ευχαριστηθείτε το γιορτινό τραπέζι υγιεινά και χωρίς να στερηθείτε τίποτα:
*Ιδανικό πρώτο πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ορεκτικό με σολομό, ο οποίος αποτελεί πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία χρειάζονται για μια γερή καρδιά.
*Το κρέας της γαλοπούλας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φτωχό σε λιπαρά. Έτσι μπορείτε να το ευχαριστηθείτε με την ψυχή σας, αρκεί να μην φάτε την πέτσα γιατί θα επιβαρύνετε το γεύμα σας με πολύ περισσότερα κορεσμένα λίπη και θερμίδες.
*Συνοδέψτε το κυρίως πιάτο με ψητές πατάτες που στο μαγείρεμά τους έχετε χρησιμοποιήσει ελαιόλαδο και όχι άλλα ζωικά λίπη ή σκληρά βούτυρα. Να ξέρετε ακόμα ότι, σε όσο μεγαλύτερα κομμάτια κόψετε τις πατάτες, τόσο λιγότερο λάδι θα απορροφήσουν.
*Φροντίστε να μην λείπει από το τραπέζι σας μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών. Η ντομάτα, το καρότο, ο αρακάς, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο, όλα περιέχουν αντιοξειδωτικά, δηλαδή ουσίες που προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές νόσους και διάφορες μορφές καρκίνου. Ιδανικό dressing για τις φρέσκες ή βραστές σαλάτες σας θα ήταν ελαιόλαδο και βαλσάμικο ξύδι χτυπημένα σε αναλογία 1:1.
*Όταν φτιάχνετε τη σάλτσα για το κρέας, αφήστε το λίπος από την γαλοπούλα να συγκεντρωθεί στην επιφάνεια του ζωμού και μετά να το απομακρύνετε.
*Συνήθως είναι όλα αυτά τα συνοδευτικά που μας φορτώνουν θερμίδες. Αν θέλετε στο τραπέζι σας να υπάρχουν και μεζέδες, τουλάχιστον ψήστε τα λουκάνικα ή το μπέικον στην σχάρα, προτιμήστε τζατζίκι ή μελιτζανοσαλάτα αντί για μαγιονέζα ή τυροσαλάτα και φτιάξτε γεμίσεις με βάση λαχανικά ή φρούτα για τις πίτες σας.
*Ένα ολοκληρωμένο Χριστουγεννιάτικο μενού (από το ορεκτικό μέχρι το επιδόρπιο) σίγουρα θα φορτώσει τον καθένα μας με μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Μια λύση για να εξισορροπήσουμε κάπως την κατάσταση θα ήταν, το μενού αυτό να είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες. Γιατί λοιπόν αντί για λευκό ψωμί να μην σερβίρουμε στους καλεσμένους μας μια ποικιλία μαύρου ψωμιού (πολύσπορο, σικάλεως, βρώμης κλπ.), αντί για λευκό ρύζι καστανό και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε;
*Είναι πολύ προτιμότερο από οποιοδήποτε αλκοόλ να προτιμήσετε το κόκκινο κρασί, καθώς 2-3 ποτηράκια ανήκουν στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής και δεν θα σας επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες, χρειάζεται όμως προσοχή στις καταχρήσεις.
*Από την ομάδα των ξηρών καρπών, η μακράν καλύτερη επιλογή είναι τα κάστανα, καθώς η λιποπεριεκτικότητά τους είναι χαμηλή. Έτσι ψήστε μερικά και προσφέρετε τα στους καλεσμένους σας και αφήστε στην άκρη τους υπόλοιπους αλατισμένους ξηρούς καρπούς.
Πάνω απ’ όλα, φροντίστε αυτές τις γιορτινές μέρες να διασκεδάσετε με την καρδιά σας, αφού τα Χριστούγεννα είναι για εμάς τους Έλληνες από τις πιο αγαπημένες οικογενειακές γιορτές. Μην ξεχνάτε ότι αυξάνοντας την δραστηριότητά σας, θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να κάψει ορισμένες τουλάχιστον από τις έξτρα θερμίδες. Φροντίστε λοιπόν να κάνετε έναν μεγάλο περίπατο μετά το γεύμα ή αν δεν θέλετε να αποχωριστείτε την παρέα σας, να διασκεδάσετε χορεύοντας όλο το βράδυ μετά το Χριστουγεννιάτικο δείπνο!
Τα Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι σχεδόν όλα φορτωμένα με πολλές θερμίδες. Από τον παραπάνω πίνακα γίνεται σαφές ότι η βασιλόπιτα και ο κουραμπιές αποδίδουν ανά μερίδα τις περισσότερες θερμίδες και είναι πλούσια σε χοληστερίνη και κορεσμένα λιπιδία, που ευθύνονται για τις καρδιαγγειακές ασθένειες. Το μελομακάρονο και η μηλόπιτα φαίνεται να αποτελούν τις πιο ενδεδειγμένες επιλογές, καθότι έχουν τις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τις υπόλοιπες χριστουγεννιάτικες επιλογές, ενώ επίσης παριέχουν χαμηλές ποσότητες κορεσμένων λιπιδίων. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να επιλέξετε για να δοκιμάσετε 1 γλυκό, με θερμίδες ανάλογες του πόσο έχετε «ξεφύγει» ή όχι.