Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένονται ανακοινώσεις για τις ρυθμίσεις σχετικά με τα αυθαίρετα, αλλά και την εκτός σχεδίου δόμηση. Το θέμα τέθηκε και στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ανακοινώσεις για το ζήτημα, λέγοντας ότι «όλη η επικράτεια θα αποκτήσει σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια. Δυστυχώς το πρόβλημα διαρκεί έναν ολόκληρο αιώνα καθώς συχνά στην πολεοδομική νομοθεσία αναφερόμαστε στους προ του 1923 δρόμους.
Τώρα όμως με μια σημαντική χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 400 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόβλημα διεκδικεί τη λύση του και δρομολογείται η κατάρτιση ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων που θα ορίζουν τις χρήσεις γης και φυσικά τις προστατευόμενες περιοχές. Θα οριοθετηθούν οικισμοί με συντελεστές δόμησης σε 800 κοινότητες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα διευθετηθεί και το ζήτημα του χαρακτηρισμού δημοτικών δρόμων.
Για την αντιμετώπιση της παράνομης δόμησης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία. Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι με τη χρήση της τεχνολογίας έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο όποιο αυθαίρετο χτίζεται στην επικράτεια. Είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο καθώς απελευθερώνει τη νόμιμη δόμηση σε όλη την επικράτεια, τονώνει τις επισκευές και απεγκλωβίζει χιλιάδες πολίτες από ένα γκρίζο περιβάλλον αβεβαιότητας δίνοντας προοπτική και πρόσθετη αξία στις περιουσίες τους», είπε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές, για την εκτός σχεδίου δόμηση ρυθμίσεις ,θα προβλέπουν τρία μέτρα.
- Ρύθμιση για τα οικόπεδα που δημιουργήθηκαν από την 31η Μαΐου του 1985 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2003 και έχουν πρόσωπο σε “κοινόχρηστο” δρόμο ή σε δρόμο που εφάπτεται το ένα από τα όριά τους σε οδό μήκος τουλάχιστον 3,5 μέτρων που διακρίνεται στις αεροφωτογραφίες του 1977.
- Οι αναγνωρισμένοι οδοί, θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί από δήμο, κοινότητα ή Περιφέρεια και όχι από ιδιώτη.
- Καταβολή περιβαλλοντικού ισοδύναμου, που θα οριστεί με υπουργική απόφαση και θα πληρώνεται προ της έκδοσης της οικοδομικής άδειας σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, και θα διατίθεται αποκλειστικά για έργα υποδομής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τη ρύθμιση αυτή το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει σοβαρές επιφυλάξεις, που έχουν μέχρι στιγμής «φρενάρει» την κατάθεσή της στη Βουλή. Αυτή τη φορά, έχει γίνει προσπάθεια να αποφευχθούν ρυθμίσεις, με τις οποίες θα διαφωνήσει το ΣτΕ.