Πάνω από το 60% των εδαφών στην ΕΕ είναι υποβαθμισμένα, ποσοστό που είναι υψηλότερο των γεωργικών εκτάσεων που προορίζονται για την καλλιέργεια ελαιώνων.
Ο Antonio Manzaneda, καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ελαιών και Ελαίων στο Πανεπιστήμιο της Jaén και συντονιστής του ευρωπαϊκού έργου Soil O-Live δήλωσε : «Η έλλειψη σταθερής φυτικής κάλυψης, που αφήνει ένα μεγάλο τμήμα γυμνού εδάφους, η συμπίεση του εδάφους, η αύξηση της περιεκτικότητας των αλάτων εξαιτίας της άρδευσης με υφάλμυρο νερό, οι υπερβολικές εφαρμογές χαλκούχων σκευασμάτων και γενικότερα άλλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η απώλεια βιοποικιλότητας, σε συνδυασμό με τη διάβρωση αποτελούν τα αίτια υποβάθμισης των εδαφών των ελαιώνων κατά μήκος της Μεσογείου με πρωτοφανή ρυθμό και χωροταξικό μέγεθος».
Το Soil O-Live συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς με επικεφαλή το Πανεπιστήμιο της Jaén, η οποία γιορτάζεται κάθε 26 Νοεμβρίου, μετά τη διακήρυξή της στην 40η συνεδρίαση της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO το 2019. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάλυση με ακρίβεια της κατάστασης των εδαφών των ελαιώνων στην περιοχή της Μεσογείου καθώς και στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η ποιότητα του ελαιόλαδου.
Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας «Misión de Suelos (Εδάφους Αποστολής)» που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, το έργο Soil O-Live συμμετείχε ενεργά σε αρκετές συνεδρίες για τη διάδοση της προόδου της πρωτοβουλίας.
«Κρίνεται απαραίτητη η αύξηση της ευαισθητοποίησης στο συγκεκριμένο κλάδο ώστε να μπορέσει αναδειχθεί η δραματική κατάσταση των εδαφών των ελαιώνων διότι τίθεται σε κίνδυνο το μέλλον της καλλιέργειας σε πολλές ελαιοκαλλιεργητικές περιοχές της Ευρώπης», συμπληρώνει ο καθηγητής Antonio Manzaneda
Στρατηγικές για τη φροντίδα των εδαφών των ελαιώνων
Το Soil O-Live στοχεύει στη δημιουργία στρατηγικών για τη φροντίδα και τη βελτιστοποίηση της κατάστασης των εδαφών των ελαιώνων. Σε πολιτικό επίπεδο, τα αποτελέσματα που θα προκύπτουν από το Soil O-Live θα χρησιμοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καλύτερη κατανόηση της υγείας του εδάφους του μεσογειακού ελαιώνα και για να είναι σε θέση να σχεδιάσει πιο ακριβείς γεωργικές πολιτικές στην καλλιέργεια του Ευρωπαϊκού ελαιώνα σε συνδυασμό τόσο με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα όσο και με την ποιότητα και την ασφάλεια των ελαιόλαδων όπως ενημερώνει η Olimerca.
Οι βασικοί στόχοι του Soil O-Live περιλαμβάνουν την ανάλυση των επιπτώσεων της ρύπανσης και της υποβάθμισης των εδαφών στους ελαιώνες αναφορικά με την πολυβιοποικιλότητα, τη διερεύνηση της σχέσης της κατάστασης της υγείας του εδάφους με την ποιότητα και την ασφάλεια του ελαιόλαδου και την εφαρμογή αποτελεσματικών εδαφικών τροποποιήσεων και οικολογικών πρακτικών αποκατάστασης που προάγουν εμφανείς βελτιώσεις στη βιοποικιλότητα και στη λειτουργικότητα του εδάφους, μεταξύ πολλών άλλων σκοπών.
Επιμέλεια άρθρου
ΥΔ Σώτηρας Μάριος-Ιωάννης MSc Γ.Π.Α
Πηγή – olivenews.gr