Στο Airbnb, και εν γένει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αποδίδονται οι πολύ μεγάλες αυξήσεις που καταγράφηκαν στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών. Είναι ενδεικτικό ότι τα φοιτητικά ενοίκια φέτος είναι αυξημένα κατά 10,2% μεσοσταθμικά, ενώ σε ορισμένες περιοχές -όπου το Airbnb… σαρώνει- οι φοιτητές θα κληθούν να καταβάλουν έως και κατά 35% υψηλότερα ενοίκια συγκριτικά με το 2018.
Ανάμεσα στις ομάδες πολιτών που σηκώνουν τον «σταυρό» του Airbnb είναι οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι υγειονομικοί, αλλά και οι ένστολοι -κυρίως στρατιωτικοί- που μετακινούνται στη χώρα ανά συχνά διαστήματα αναζητώντας, μάταια, μια κατοικία με προσιτό ενοίκιο.
Εδώ και 12 περίπου μήνες, στο διάστημα δηλαδή όπου το φαινόμενο του Airbnb βγήκε εκτός ελέγχου στην Ελλάδα, μια ομάδα έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Με επικεφαλής τον κ. Νίκο Καζάκα, έναν άνθρωπο που ασχολείται κυρίως με το Social Media Marketing και γενικά με το ψηφιακό περιβάλλον, η ομάδα δημιούργησε μια ιστοσελίδα εύρεσης ακινήτων για στρατιωτικούς, και ευρύτερα ένστολους, που δυσκολεύονται να βρουν σπίτι λόγω Airbnb.
Πρόκειται για το MilitaryHouses.gr, ένα πρωτοποριακό σάιτ αγγελιών ακινήτων, το οποίο δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, λειτουργεί χωρίς μεσίτες, και δίχως επιβάρυνση για τα μέλη του.
«Ηδη έχουμε χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη στην ιστοσελίδα μας»
«Εγώ και η ομάδα μου δεν είμαστε στρατιωτικοί. Τρέχουμε κάποια πρότζεκτς σχετικά με το διαδίκτυο. Πριν από περίπου ένα χρόνο, μεταφέρθηκαν από στρατιωτικούς στην ομάδα μας τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη βραχυχρόνια μίσθωση, τύπου Airbnb, και την εύρεση κατοικίας. Τότε βάλαμε μπροστά αυτήν την ιδέα» εξηγεί στο iefimerida.gr ο επικεφαλής του εγχειρήματος κ. Νίκος Καζάκας.
Οπως εξηγεί, «όλη η ομάδα μαζί, με ένα πολύ χαμηλό μπάτζετ, ξεκινήσαμε να το στήνουμε για να κάνουμε ένα κρας τεστ στην αγορά. Η ανταπόκριση είναι από την αρχή τεράστια! Εχουμε ήδη χιλιάδες μέλη, ενώ διαρκώς λαμβάνουμε μηνύματα και αιτήσεις για να βάλουμε και άλλoυς στην κοινότητά μας -και όχι μόνο από ένστολους- κάτι το οποίο υλοποιούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε ανθρώπους που ζητάνε τη βοήθειά μας» τονίζει ο κ. Καζάκας του MilitaryHouses.gr.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μοναδικό έσοδο της ιστοσελίδας προέρχεται από ελάχιστες διαφημίσεις, κυρίως εταιρειών μεταφορέων, «καθαρά για να βγαίνουν τα έξοδά μας. Δεν είναι κερδοσκοπικής φύσεως η ιστοσελίδα. Γεννήθηκε μέσα από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως το Airbnb, και όχι μόνο» προσθέτει.
Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς και φοιτητές
Πέρα από τους ένστολους (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες κ.λπ), μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και από άλλες κοινωνικές ομάδες. Σύμφωνα με τον Νίκο Καζάκα, «ξεκινήσαμε από τους ένστολους που μετακινούνται πολύ και μάλιστα σε μέρη που ήταν δύσκολο να βρεις σπίτι και στην προ Airbnb περίοδο. Για παράδειγμα στον Εβρο, στη Φλώρινα, στη Σάμο. Εκεί ούτως ή άλλως υπήρχε πρόβλημα το οποίο, όμως, επιδεινώθηκε με το Airbnb».
Ο κ. Καζάκας επισημαίνει ότι «το τελευταίο δίμηνο έχουμε ανοίξει το σάιτ και στον υπόλοιπο κόσμο. Εχουν ήδη μπει εκπαιδευτικοί, φοιτητές, ενώ δεν αποκλείεται να εντάξουμε και άλλους κλάδους ή κοινωνικές ομάδες».
Ερωτηθείς ποια είναι τα μοναδικά χαρακτηριστικά του MilitaryHouses.gr, ο Νίκος Καζάκας υποστηρίζει ότι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αναρτήσουν αγγελίες και σε άλλες ιστοσελίδες ακινήτων. «Τι κερδίζει σε εμάς; Κερδίζει ότι θα τη δουν “οικείοι” του άνθρωποι, συνάδελφοί του. Για παράδειγμα θα έχουν να κάνουν ένας στρατιωτικός με έναν στρατιωτικό ή ένας εκπαιδευτικός με άλλον εκπαιδευτικό. Είναι πιο αξιόπιστο σύστημα» προσθέτει.
Επιπλέον, ο κ. Καζάκας αναφέρει ότι «το δεύτερο κέρδος είναι ότι θα γλιτώσει τη μεσιτική αμοιβή. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τους μεσίτες, όμως θέλαμε να διαφοροποιηθούμε, να κάνουμε κάτι καινοτόμο».
Πώς λειτουργεί το… «Airbnb» των στρατιωτικών
Η ομάδα του MilitaryHouses.gr υπόσχεται επίσης ποιοτικές αγγελίες. «Σε μεγάλες ιστοσελίδες ακινήτων θα δείτε τρεις, τέσσερις και δέκα φορές το ίδιο σπίτι με άλλες τιμές και διαφορετικές προδιαγραφές. Επιπλέον, θα δείτε σε αγγελίες πάρα πολλά ακίνητα που είναι ήδη νοικιασμένα. Αυτό έχει κουράσει τον κόσμο» σημειώνει ο Νίκος Καζάκας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «εμείς στην πλατφόρμα μας, για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε 100 ή 150 ακίνητα. Ομως είναι όλα διαθέσιμα και ισχύει ό,τι λέμε. Μόλις κάποιο ακίνητο νοικιαστεί την ίδια ώρα κατεβαίνει από την πλατφόρμα».
Για τη συμμετοχή στο «Airbnb» των ενστόλων -και όχι μόνο- χρειάζεται απλά μια εγγραφή, με το όνομα και κάποια συμπληρωματικά στοιχεία. «Ο χρήστης μετά θα δει ό,τι θα έβλεπε σε ένα αντίστοιχο σάιτ με ακίνητα και αγγελίες καθώς και να αναρτήσει τη δική του αγγελία. Ανοιχτήκαμε σε όλους και διαδόθηκε από στόμα σε στόμα. Πάει καλά γιατί είναι κάτι αληθινό» καταλήγει ο κ. Καζάκας.
Πηγή: iefimerida.gr