ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το αισιόδοξο μήνυμα Νομπελίστα βιοφυσικού: «Το τέλος της πανδημίας είναι κοντά».

H επιδημία του κορονοϊού επιβραδύνει στην Κίνα και δεν θα αποτελεί κίνδυνο για την πλειονότητα του πληθυσμού, σύμφωνα με τον Ισραηλινό νομπελίστα Μάικλ Λέβιτ.

Ο βιοφυσικός, που βραβεύτηκε το 2013 με το Νόμπελ Χημείας, δεν έχει ειδικότητα στην επιδημιολογία, ωστόσο προέβλεψε με ακρίβεια την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού τον Φεβρουάριο, δίνοντας ελπίδα σε όλους εκείνους που επηρεάζονταν από τη μαζική καραντίνα στην Κίνα.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, απλώς επεξεργάστηκε τους αριθμούς.

Η σύζυγός του είναι ερευνήτρια κινεζικής τέχνης κι έτσι το ζευγάρι ταξιδεύει τακτικά μεταξύ Αμερικής, Ισραήλ και Κίνας Έτσι, όταν ο ιός ξέσπασε στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, ο Λέβιτ έγραψε στους Κινέζους φίλους του για να τους υποστηρίξει.

«Όταν μας απάντησαν, περιγράφοντάς πόσο περίπλοκη ήταν η κατάσταση, αποφάσισα να επεξεργαστώ τους αριθμούς με την ελπίδα να βγάλω κάποιο συμπέρασμα» εξηγεί. «Ο ρυθμός της μόλυνσης στην επαρχία Χουμπέι αυξανόταν κατά 30% καθημερινά – αυτή είναι μια τρομακτική στατιστική. Δεν είμαι ειδικός της γρίπης αλλά μπορώ να αναλύσω αριθμούς και αυτή είναι εκθετική αύξηση».

Εάν η αύξηση των κρουσμάτων αυξανόταν με αυτόν τον ρυθμό, όλος ο κόσμος θα είχε μολυνθεί μέσα σε 90 ημέρες. Αλλά καθώς ο Λέβιτ συνέχισε να επεξεργάζεται τα στοιχεία, το μοτίβο άλλαξε. Την 1η Φεβρουαρίου, όταν πρωτοκοίταξε τα στατιστικά, η επαρχία Χουμπέι είχε 1800 νέα κρούσματα την ημέρα. Έως τις 6 Φεβρουαρίου, αυτός ο αριθμός είχε αυξηθεί στα 4.700.

Αλλά στις 7 Φεβρουαρίου κάτι άλλαξε. «Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων άρχισε να πέφτει και δεν σταματούσε» σημειώνει ο Λέβιτ. «Μια εβδομάδα αργότερα, το ίδιο συνέβη και με τον αριθμό των θανάτων. Αυτή η δραματική αλλαγή στην καμπύλη των κρουσμάτων σηματοδότησε το σημείο καμπής και επέτρεψε την καλύτερη πρόβλεψη του πότε θα τερματιστεί η πανδημία. Με βάση αυτά, συμπέρανα πως η κατάσταση σε όλη την Κίνα θα βελτιωθεί σε διάστημα δύο εβδομάδων. Και πράγματι, πλέον δεν υπάρχουν παρά πολύ λίγα κρούσματα» κατέληξε.

Κάνοντας προβολή των στοιχείων στο μέλλον, ο Λέβιτ προέβλεψε πως ο κορονοϊός θα έχει εξαφανιστεί από την Κίνα έως το τέλος Μαρτίου.

Εξετάζοντας σε παγκόσμιο επίπεδο την εξέλιξη του ιού, ο Λέβιτ ήταν φειδωλός στις προβλέψεις ανά χώρα. Η Κίνα πάντως πλησιάζει το σημείο όπου τα νέα κρούσματα θα είναι μηδενικά, ενώ ήδη καταγράφεται επιβράδυνση της εξάπλωσης στη Νότια Κορέα.

Το υψηλότερο ποσοστό θανάτων στην Ιταλία αποδίδεται πιθανότατα στο γεγονός πως ο πληθυσμός της είναι γερασμένος σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι ο πληθυσμός άλλων χωρών. «Επιπλέον, η ιταλική κουλτούρα είναι ζεστή, οι Ιταλοί έχουν έντονη κοινωνική ζωή. Για αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό ο κόσμος να μην συναθροίζεται και οι ασθενείς να μην έρχονται σε επαφή με υγιείς» τονίζει.

Κατά τον ίδιο, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εκ φύσεως ανοσία, κι εφόσον ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στην Κίνα επιβραδύνεται, «το τέλος της πανδημίας είναι κοντά».

«Αυτό είναι το μήνυμά μου: Πρέπει να θεωρήσετε τον κορονοϊό μια πιο βαριά γρίπη. Είναι τέσσερις με οκτώ φορές ισχυρότερος από την κοινή γρίπη, κι όμως οι περισσότεροι άνθρωποι θα παραμείνουν υγιείς και η ανθρωπότητα θα επιβιώσει».

Πηγή: newsbeast.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ