Η πτώση της θερμοκρασίας των τελευταίων 24ώρων συνέβαλε στην αύξηση της ζήτησης σε πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ οι τιμές του συνεχίζουν να μειώνονται στη χώρα μας, ως συνέπεια της πτώσης των διεθνών τιμών, παρά την κρίση στη Μέση Ανατολή, με εξαίρεση μία μικρή άνοδο στο “βαρέλι”, που πάντως δε φαίνεται να είναι ικανή να ωθήσει και πάλι προς τα πάνω τις τιμές στη λιανική κατανάλωση σε επίπεδο Κρήτης και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Στο μεταξύ, η αγοραστική κίνηση μόνο τις παραμονές των γιορτών αυξήθηκε ελαφρώς, αλλά στη συνέχεια καθηλώθηκε αφού ο καιρός ήταν ζεστός και ο κόσμος δεν ένιωθε την ανάγκη να προμηθευτεί περισσότερο πετρέλαιο.
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έκαναν, ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη μια ελαφρά ανοδική κίνηση προς τα 78 δολάρια το βαρέλι, τιμή όμως που απέχει από τα σχεδόν 81 δολάρια που ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με τις τιμές λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης να αγγίζουν τότε – κατά μέσο όρο – το 1,3 ευρώ το λίτρο.
Στο μεταξύ, η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας προκάλεσε αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης, που έως πρόσφατα κινούνταν υποτονικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου, Λυκούργο Σαμόλη: «Η τιμή στα ντόπια πρατήρια για το πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνεται στο 1,29 με 1,30 ευρώ το λίτρο. Πέρυσι ήταν οι τιμές την αντίστοιχη περίοδο γύρω στο 1,15 με 1,17 ευρώ το λίτρο στην αντλία, αλλά με την επιδότηση του κράτους στην αντλία της τάξεως των 25 λεπτών συν τα 7 λεπτά που είχαν δώσει επιδότηση οι εταιρείες. Δηλαδή, χωρίς τις επιδοτήσεις, οι τιμές ήταν πολύ πιο πάνω στην πραγματικότητα για τους καταναλωτές».
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Κρήτη στο ξεκίνημα της περιόδου διάθεσής του, δηλαδή από τις 13 Οκτωβρίου 2023, ήταν φέτος γύρω στο 1,47 ευρώ το λίτρο και αυτή τη φορά δεν ίσχυαν οι επιδοτήσεις που είχαν τεθεί σε ισχύ την περίοδο του 2022 έως την άνοιξη του 2023, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο Λυκούργος Σαμόλης, «φέτος έχουμε υποστεί μεγάλη ζημιά εμείς οι πρατηριούχοι, αφού λόγω των ζεστών ημερών ο κόσμος έχει μειώσει έως και 50% την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης… Όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες αυξάνεται η ζήτηση και αντίστροφα».
«Να παραμείνετε στη σταθερή τιμή»
«Η τιμή αυτόν τον καιρό σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι 1,25-1,26 € το λίτρο», δήλωσε αρχές της εβδομάδας στην ΕΡΤ η Μαρία Ζάγκα, πρατηριούχος και πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, καλώντας τον κόσμο να μην ψάχνει φθηνότερες τιμές.
«Θα πρότεινα να παραμείνετε στη σταθερή τιμή για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και στην ποιότητα και στην ποσότητα», είπε προσθέτοντας ότι ο σταθερός προμηθευτής εξασφαλίζει ότι δε θα εξαπατηθεί ο πελάτης και δε θα πάθει ζημιά ο καυστήρας.
Όπως είπε, οι καταγγελίες είναι πάρα πολλές, είτε για νοθευμένο πετρέλαιο είτε για μικρότερες ποσότητες παράδοσης.
Προέτρεψε τους καταναλωτές να μην αφήνουν τους ηλικιωμένους να παραλαμβάνουν μόνοι τους το πετρέλαιο, για να ελέγχουν τις ποσότητες που παραλαμβάνουν.
Αναφορικά με τις προμήθειες πετρελαίου που γίνονται δήλωσε ότι οι περισσότερες δεξαμενές είναι γεμάτες, ενώ ο κόσμος που θέλει να αγοράσει έχει στενότητα χρημάτων και αγοράζει πετρέλαιο με σύνεση.
Σχολιάζοντας τις διεθνείς τιμές των καυσίμων, η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής δήλωσε ότι «όσο πέφτει η τιμή από τα διυλιστήρια, τόσο κι εμείς θα έχουν τη δυνατότητα να πουλάμε φθηνότερα».
ΣΤΟ 1,83 € ΤΟ ΛΙΤΡΟ Η ΑΜΟΛΥΒΔΗ
Υποχώρησαν οι τιμές και στα καύσιμα
Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών μας είπε επίσης ότι έχουν υποχωρήσει και οι τιμές στα υπόλοιπα είδη καυσίμων.
«Η αμόλυβδη πωλείται στα 1,83 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο έφτανε τα 2,20 ευρώ το λίτρο. Και στο πετρέλαιο κίνησης έχουμε τώρα τιμή 1,63 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι η αντίστοιχη τιμή έφτανε τα 2 ευρώ το λίτρο», σύμφωνα με τον Λυκούργο Σαμόλη.
Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι ακόμα και στο Μόναχο οι τιμές σήμερα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα. «Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε τον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, με συνέπεια οι τιμές τους να είναι πολύ πιο πάνω ακόμα και από το Μόναχο»…
Πηγή: neakriti.gr