ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το αβέβαιο κλίμα στον τουρισμό και η περίπτωση της Κρήτης

Περιορισμένες παραμένουν οι κρατήσεις για τον ελληνικό τουρισμό και είναι άγνωστο αν τελικά μετουσιωθούν σε πραγματικές αφίξεις, ενώ ορισμένες από τις βασικές αγορές για τη χώρα μας, όπως είναι η βρετανική, η ρωσική και οι σκανδιναβικές, παραμένουν κλειστές.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των αγορών, ούτε τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα η επανεκκίνηση του τουρισμού και φέτος να έχει σημαντική χρονοκαθυστέρηση.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της ΤUI Βρετανίας, που ανακοίνωσε ακύρωση πακέτων διακοπών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και τα Χανιά, μέχρι τις 4 Ιουλίου.

Μάλιστα, η επόμενη ανακοίνωση αναμένεται στις 24 Ιουνίου, όπως αναφέρει η TUI.

Θετικά είναι όμως τα μηνύματα που έρχονται από τη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών για τη χώρα μας, τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα έχει ισχυρή ζήτηση, ενώ νησιά όπως η Κρήτη πετυχαίνουν διπλάσιο ρυθμό κρατήσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Θετικά όμως είναι τα μηνύματα και από τις ΗΠΑ, αφού οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων προς την Ελλάδα είναι περισσότερες από κάθε άλλο ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό.

Εν τω μεταξύ, τη στήριξη του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας, ζητά με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία ο ΣΕΤΕ.

Σε τηλεδιασκέψεις που είχαν προηγηθεί, οι εκπρόσωποι του τουρισμού είχαν επισημάνει την ανάγκη στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων μέχρι τουλάχιστον τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το εργαλείο που θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις στο δύσκολο επόμενο τρίμηνο θα ήταν το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», συνδυαζόμενο με την πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών

Ωστόσο, στην τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρόβλεψη για κάλυψη του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών υπάρχει μόνο για τις εποχικής λειτουργίας επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και οδικών μεταφορών και συγκεκριμένα για το εποχικό προσωπικό αυτών με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Γι’ αυτό το λόγο, ο ΣΕΤΕ ζητά την επανεξέταση του τρόπου εφαρμογής του «Συν-Εργασία» έως 30/9/2021

Την ίδια ώρα, εξελίξεις υπάρχουν στο μέτωπο των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb. Όπως φαίνεται ο «πάγος» στις μετακινήσεις λόγω Covid έστρεψε πολλούς ιδιοκτήτες στη σιγουριά των παραδοσιακών μισθώσεων.

Η σταδιακή άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις αναθέρμανε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το προφίλ των ταξιδιωτών έχει αλλάξει, συμπαρασύροντας συνολικά την κτηματαγορά.

Εκτός από τη νέα τάση της «μονιμότερης» διαμονής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η αυξημένη ζήτηση για πολυτελή διαμονή, γεγονός που αποδίδεται στα υψηλά επίπεδα αποταμιεύσεων των νοικοκυριών λόγω των lockdown.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ζήτηση για πολυτελή καταλύματα έχει ανακάμψει στο 87% των επιπέδων του 2019 τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Αυτή τη στιγμή, στην Κρήτη υπάρχουν 16.854 ενεργές κατοικίες, στην Αθήνα 7.008, στη Μύκονο 2.851, στη Σαντορίνη 3.549 και στην Πάρο 2.086.

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ