Είναι κάποιες φορές που η ζωή μπαίνει στη μέση και θέτει σε παύση κάποια πράγματα που λειτουργούν εξαιρετικά κι έχουν δημιουργήσει βλέψεις για κάτι σπουδαίο. Κάτι τέτοιο συνέβη πριν λίγες μέρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τη λύση της συνεργασίας του ΟΦΗ με τον Τραϊανό Δέλλα.
Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, πηγαίνοντας αρκετά πίσω. Τον Οκτώβριο του 2022, ο ΟΦΗ έθεσε τον πήχη ψηλά και προσέλαβε τον Βάλντας Νταμπράουσκας. Η εικόνα της ομάδας την πρώτη σεζόν με τον Λιθουανό στον πάγκο ήταν εξαιρετική κι έτσι το καλοκαίρι του 2023 οι Κρητικοί ανέβασαν ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς τα αποτελέσματα δεν ερχόντουσαν κι έτσι στις αρχές του Δεκέμβρη, με την ομάδα να μην έχει κερδίσει για έξι σερί παιχνίδια (0-3-3), ο Νταμπράουσκας αποχώρησε.
Η ομάδα του Ηρακλείου εμπιστεύτηκε ξανά έναν ξένο προπονητή, παίρνοντας μια κάπως βιαστική απόφαση και προσέλαβε τον Πέπε Μελ. Ο Ισπανός δεν κατάφερε να αλλάξει την κατάσταση και αποτέλεσε παρελθόν έπειτα από μόλις δύο μήνες. Σε εκείνο το σημείο, η διοίκηση του ΟΦΗ πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση, αλλάζοντας εντελώς φιλοσοφία.
Τα κλειδιά στον Δέλλα
Οι Κρητικοί εμπιστεύτηκαν έναν Έλληνα προπονητή, τον Τραϊανό Δέλλα, δίνοντας του τα απαραίτητα εφόδια και δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για να φτιαχτεί μια ομάδα με γερές βάσεις που σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αξιολόγηση
Ο Δέλλας ανέλαβε την ομάδα εκτός στόχων, στις 12 Φεβρουαρίου και στην ουσία είχε 11 αναμετρήσεις μπροστά του για να αξιολογήσει το υπάρχον ρόστερ και να περάσει τη φιλοσοφία του στην ομάδα, χωρίς να υπάρχει πίεση για το αποτέλεσμα. Ειδικά στις αρχές, ήταν εμφανές πως ο ΟΦΗ βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, όμως η συνολική εικόνα του σε αυτά τα 11 παιχνίδια ήταν καλή και το σημαντικό είναι πως μέτρησε μόνο δύο ήττες (3-6-2).
Προγραμματισμός
Πριν την έναρξη της καλοκαιρινής προετοιμασίας, ο Έλληνας προπονητής είχε πολλή δουλειά ως προς το χτίσιμο του ρόστερ. Αποχώρησαν αρκετοί παίκτες, για διάφορους λόγους, όμως σίγουρα δεν έμεινε κανένας από αυτούς που δεν θα μπορούσαν να έχουν κάποιο ρόλο σε αυτό που χτιζόταν στην ομάδα.
Όσον αφορά τις προσθήκες, επιλέχθηκαν αρκετοί ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν το πρωτάθλημα κι έχουν διακριθεί σε αυτό (Καραχάλιος, Χατζηθεοδωρίδης, Χριστόπουλος, Σενγκέλια), ενώ αποκτήθηκαν και κάποιοι που τα στοιχεία τους ταίριαζαν στο πρότζεκτ. Οι μεγαλύτερες μεταγραφικές επιτυχίες ήταν δύο. Αρχικά, ο επαναπατρισμός του Ταξιάρχη Φούντα, ενός παίκτη από… το πάνω ράφι που από την πρώτη στιγμή έκανε τη διαφορά. Επίσης, «κρότο» έκανε ο δανεισμός του Σαλσέδο από την Ίντερ.
Προετοιμασία
Στις 3 Ιουλίου ξεκίνησε η φετινή σεζόν για τον ΟΦΗ, με την ομάδα να μεταβαίνει δυο βδομάδες αργότερα στην Ολλανδία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Εκεί, έδωσε τρία φιλικά (Μπέβερεν, Μπέερσχοτ, Μπρέντα), ενώ πριν την έναρξη της σεζόν, έδωσε άλλα δύο σε ελληνικό έδαφος (Καλλιθέα, Ατρόμητος).
Η πρώτη εικόνα
Στην πρεμιέρα δεν κατάφερε να δείξει πολλά πράγματα, καθώς ηττήθηκε από την ΑΕΚ (3-0). Στη συνέχεια όμως, τα πράγματα άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό. Στις επόμενες έξι αγωνιστικές, ο ΟΦΗ μάζεψε 11 βαθμούς (3-2-1), σκοράροντας συνολικά 12 τέρματα. Επιπλέον, στην ισοπαλία με τον Ατρόμητο δέχθηκε γκολ στις καθυστερήσεις, ενώ στην ήττα από τον Παναιτωλικό προηγήθηκε. Μέσα σε όλα αυτά, προκρίθηκε και στους 16 του Κυπέλλου.
Ο ΟΦΗ του Δέλλα έπαιζε ποδόσφαιρο
Παιχνίδι με παιχνίδι, όσο περισσότερο έβρισκε ρυθμό, ο ΟΦΗ είχε όλο και καλύτερη απόδοση. Το ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα του Δέλλα δεν είναι κάτι που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Η άμεση ανάπτυξη παιχνιδιού, το χτίσιμο και η εκμετάλλευση των αυτοματισμών, οι ταχύτατες επιθέσεις, η εναλλαγή θέσεων και γενικότερα η φιλοσοφία που προσπαθούσε να περάσει ο Έλληνας προπονητής έκαναν την ομάδα του να παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο. Και ήταν μόνο η αρχή.
Τραϊανός Δέλλας: «Εις το επανιδείν»
Στις 11 Οκτωβρίου, ο Τραϊανός Δέλλας παραιτήθηκε από τον πάγκο του ΟΦΗ, εξαιτίας ενός προσωπικού προβλήματος, το οποίο δεν έγινε γνωστό και δεν χρειάζεται να γίνει. Αυτό, ήρθε να μας θυμίσει πως πάνω από το ποδόσφαιρο και πάνω απ’ όλα τα πράγματα με τα οποία ενθουσιαζόμαστε ή και φανατιζόμαστε κάποιες φορές, βρίσκεται η ζωή.
Οι Κρητικοί τον αποχαιρέτησαν με σεβασμό και επαίνους για τη δουλειά του, αναφέροντας στο κλείσιμο της ανακοίνωσης τους πως «Δε σας λέμε αντίο, αλλά εις το επανιδείν…». Γιατί αυτό το πρότζεκτ πρέπει να συνεχιστεί!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ