Στα ύψη ανεβάζουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι όλα τα είδη κρέατος, με την Κρήτη να επηρεάζεται περισσότερο από το χοιρινό και σε ένα ποσοστό από τη γαλοπούλα, που φέτος εκτιμάται ότι θα είναι σε τιμές που ξεπερνούν τα επίπεδα ακόμα και της τελευταίας 20ετίας.
Καταγράφοντας όλα τα στοιχεία της ντόπιας κρεαταγοράς, αλλά και τις θέσεις της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, που εμφανίζεται να κρατάει σταθερά την τιμή παραγωγού στα 2 ευρώ το κιλό, χωρίς ανατιμήσεις, από το περασμένο καλοκαίρι, την ώρα που στη λιανική κατανάλωση το χοιρινό… “βγάζει φτερά”… Πάντως, στο Ηράκλειο δεν αναμένεται να έχουμε ελλείψεις σε αμνοερίφια, αλλά στα γαλακτοκομικά προϊόντα η κατάσταση είναι ήδη πολύ ελλειμματική!
Φέτος είναι ίσως, εδώ και δύο δεκαετίες, η πρώτη φορά που ο “πατροπαράδοτος χοίρος” των Χριστουγέννων θα είναι είδος πολυτελείας για τα νοικοκυριά της χώρας, με την Κρήτη να αντιμετωπίζει πρόβλημα, αφού έχει και τη μεγαλύτερη εξάρτηση στα εισαγόμενα χοιρινά και στα χοιρινά από την υπόλοιπη Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση του καταναλωτή.
Στο μεταξύ, στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι Κρητικοί έχουν προτίμηση στο χοιρινό σε ποσοστό γύρω στο 85%, σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου των κρεοπωλών. Αντίστοιχα, στη γαλοπούλα το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 20%, αφού στο κοτόπουλο το αντίστοιχο ποσοστό είναι γύρω στο 90%. Στα αμνοερίφια φέτος, επειδή έχουν κι αυτά ακριβύνει, το ποσοστό των καταναλωτών που θα τα βάλει στο τραπέζι εκτιμάται γύρω στο 70%. Αλλά και στο μοσχάρι υπάρχει ζήτηση, παρά την ακρίβεια, με συνέπεια να περιμένουμε ένα 80% των καταναλωτών να αγοράσει μοσχάρι, αφού είναι ένα είδος το οποίο μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους και είναι μία “λύση” για ένα αξιοπρεπές χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Οι τιμές στο κρέας
Αναλυτικότερα, για τη χριστουγεννιάτικη κρεαταγορά του Ηρακλείου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης λέει πως όσο φτάνουμε στα Χριστούγεννα φαίνεται η τιμή στο γουρουνόπουλο γάλακτος να διαμορφώνεται γύρω στα 10 με 10,50 ευρώ το κιλό. Ενώ πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο η τιμή στο γουρουνόπουλο γάλακτος ήταν στα 8,50 με 8,90 ευρώ το κιλό. Από ’κει και πέρα, στα 8 ευρώ το κιλό είναι η τιμή στα μεγαλύτερης ηλικίας χοιρινά και στις μπριζόλες η τιμή αναμένεται γύρω στα 6 με 6,50 ευρώ το κιλό, όπως και πέρυσι.
Τι γίνεται όμως με τα αμνοερίφια; Αν και οι κτηνοτρόφοι εκτιμούν ότι μέσα στις γιορτές θα έχουμε ελλείψεις, ο Μανόλης Δατσέρης πιστεύει πως δε θα υπάρξει τέτοιο πρόβλημα, τουλάχιστον στην περίοδο αυτή.
«Εγώ πιστεύω ότι θα καλύψουμε τις ανάγκες των καταναλωτών. Στα γαλακτοκομικά προϊόντα ελλείψεις υπάρχουν ήδη. Αλλά όχι στο κρέας», λέει ο πρόεδρος των κρεοπωλών.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές στα αμνοερίφια, ο Μανόλης Δατσέρης μάς είπε πως αυτές θα κυμανθούν γύρω στα 12 με 12,50 ευρώ το κιλό στο αρνάκι γάλακτος και στο κατσίκι από 12,20 έως 12,90 ευρώ το κιλό. Σε σχέση με πέρυσι, η διαφορά και στα δύο είδη είναι γύρω στο 1 ευρώ το κιλό.
Γαλοπούλα ή κοτόπουλο;
Όσο για τη γαλοπούλα, ο Μανόλης Δατσέρης μάς λέει πως στην Κρήτη ο κόσμος προτιμάει περισσότερο το κοτόπουλο. Γύρω στο 20% των καταναλωτών προμηθεύονται τη γαλοπούλα στην Κρήτη για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σε αντίθεση με την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας.
«Ένα κοτόπουλο σου κοστίζει από 4 μέχρι 4,50 ευρώ το κιλό. Η γαλοπούλα θα πάει γύρω στα 9,30 ευρώ το κιλό», λέει χαρακτηριστικά.
Πέρυσι η γαλοπούλα στο Ηράκλειο πωλήθηκε γύρω στα 8,90 ευρώ το κιλό. «Οι εγχώριες γαλοπούλες θα είναι γύρω στα 9,30 ευρώ. Από ’κει και πέρα, θα βρει και πιο φτηνά ο καταναλωτής. Αλλά καλό είναι να έχει εμπιστοσύνη εκεί απ’ όπου θα προμηθευτεί το κρέας του», καταλήγει ο κ. Δατσέρης, λέγοντας πως γαλοπούλες έρχονται και από το εξωτερικό σε χαμηλότερες τιμές, αλλά καμία σχέση με τις δικές μας ποιότητες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «ακριβώς επειδή οι κτηνοτρόφοι έχουν μειώσει την παραγωγή τους, πλέον παράγουν πιο ποιοτικό κρέας στην προσπάθειά τους να έχουν όσο γίνεται καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. Άρα οι καταναλωτές θα πρέπει να προτιμούν μόνο τα ντόπια κρέατα», επισημαίνει.
Στο μοσχάρι
Σε ό,τι αφορά το μοσχαρίσιο κρέας, οι τιμές διαμορφώνονται στα 12,40 ευρώ το κιλό χωρίς κόκκαλο. Η μερίδα με κόκκαλο στοιχίζει 10,50 ευρώ το κιλό. Πρόκειται, δηλαδή, σε σχέση με πέρυσι για μια διαφορά της τάξεως των 2 ευρώ το κιλό.
Συνολικότερα, ο Μανόλης Δατσέρης λέει ότι κατά μέσο όρο σε όλα τα είδη κρέατος, σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές είναι αυξημένες στην Κρήτη από 1,50 με 2 ευρώ το κιλό. Ένα ποσοστό της τάξεως του 25% επίσης προκύπτει για την Κρήτη, ενώ δεν αμφισβητεί και τα στοιχεία που θέλουν το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σε ό,τι αφορά το κρέας, να είναι το πιο ακριβό της τελευταίας 20ετίας.
Τι λένε χοιροτρόφοι
«Σταθερές οι τιμές μας από το καλοκαίρι»
Τι λένε όμως οι χοιροτρόφοι της χώρας μας για τις υψηλές τιμές στο χοιρινό κρέας; Ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιάννης Μπούρας τονίζει στην εφημερίδα μας:
«Εμείς αυξήσαμε την τιμή το καλοκαίρι. Από τότε πουλάμε σταθερά σε μια μέση τιμή 2 ευρώ το κιλό. Εμείς πλέον σε σχέση με το κόστος παραγωγής είμαστε σχεδόν σε οριακή κατάσταση χωρίς κέρδος. Ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό μπαίναμε με τα 2 ευρώ το κιλό “μέσα”. Δηλαδή, το κόστος ήταν πάνω από την τιμή με την οποία πουλούσαμε τα χοιρινά μας»!
Πρόκειται για έναν κλάδο που εξαρτάται απόλυτα από τις ζωοτροφές. «Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να δοθούν τα 89 εκατομμύρια ευρώ για τις ζωοτροφές. Αυτές τις μέρες θα δώσουν αυτό το ποσό, αλλά είναι πάρα πολύ λίγα. Τη “μερίδα του λέοντος” θα την πάρει η αιγοπροβατοτροφία. Εμείς ως κλάδος θα λάβουμε ανά μονάδα έως 15.000 ευρώ», σύμφωνα με τον Γιάννη Μπούρα.
Τέλος, ο πρόεδρος των χοιροτρόφων της χώρας κάνει λόγο για έναν κλάδο που δεν μπορεί πλέον να καλύψει άνω του 40% της ζήτησης στην κατανάλωση της χώρας. Έτσι, αναπόφευκτα γίνονται εισαγωγές.
«Εμάς οι εισαγωγές που μας προβληματίζουν, και γι’ αυτό είμαστε σε μια συνεργασία με το υπουργείο για να βρεθεί μια λύση, είναι οι εισαγωγές σε πολύ φτηνό χοιρινό κρέας από την Κύπρο. Οι Κύπριοι έχουν χοιροτροφία παραπάνω απ’ ό,τι χρειάζονται, όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στην τουριστική σεζόν, που ξεκινάει από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο, δεν έχουν πρόβλημα. Αλλά τους χειμερινούς μήνες έχουν μεγάλα περισσεύματα. Και έχουν βρει τη λύση να πουλάνε σε τιμές κάτω του κόστους στη χώρα μας, σε μια λογική ότι κρατάνε στη χώρα τους ψηλά την τιμή και τη ρίχνουν για να διοχετεύσουν την παραγωγή που τους περισσεύει στη χώρα μας»…
Τι τρώνε τα Χριστούγεννα οι Κρητικοί
Είδος Ποσοστό
Κοτόπουλο 90%
Χοιρινό 85%
Μοσχάρι 80%
Αρνί/κατσίκι 70%
Γαλοπούλα 20%
Πηγή: neakriti.gr