ΕΛΛΑΔΑ

Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τα υπό κατάληψη κτίρια

«Casus belli». Με τις δύο αυτές λέξεις σχολίασε ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα το τελεσίγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για εκκένωση όλων των καταλήψεων εντός 15 ημερών, δηλαδή έως τις 5 Δεκεμβρίου οπότε είναι παραμονή της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέας.

«Καλούνται όσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά, να τα εκκενώσουν. Η προθεσμία για την εκκένωση είναι 15 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσης στον Τύπο», αναφέρεται χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Υπουργού και για τους μυημένους η ανακοίνωση δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς το θέμα των καταλήψεων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής ηγεσίας της Αστυνομίας. Η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι οι εισαγγελικές παραγγελίες για εκκενώσεις καταλήψεων θα βγουν από τα συρτάρια και οι διαδικασίες θα «ξεπαγώσουν».

Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσουν ομάδες του αντιεξουστιακού χώρου. Ήδη το στέλεχος του Ρουβίκωνα απαντά πως το τελεσίγραφο αποτελεί «αιτία πολέμου» ενώ στην σχετική ανάρτησή του στο Facebook συνοδεύει την φράση «casus belli» με φωτογραφία από το ΒΟΞ, το «στρατηγείο» του Ρουβίκωνα στην πλατεία Εξαρχείων. Η ομάδα του Ρουβίκωνα έχει απειλήσει και στο παρελθόν με επιθέσεις σε περίπτωση που εισβάλει η Αστυνομία στο ΒΟΞ.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τι θα συμβεί, όμως, όταν περάσουν αυτές οι 15 ημέρες; Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι με την παρέλευση των δύο εβδομάδων θα αρχίσει να ξετυλίγεται η νέα φάση των αστυνομικών επιχειρήσεων για την εκκένωση καταλήψεων. Η οποία, μάλιστα, θα εκτυλιχθεί με πιο εντατικούς ρυθμούς. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε «προκειμένου όλοι να γνωρίζουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Με τον τρόπο αυτό – θεωρούν στη λεωφόρο Κατεχάκη – υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη «νομιμοποίηση» για τις εκκενώσεις κτιρίων που θα ακολουθήσουν.

Η πρώτη φάση του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. ολοκληρώθηκε με τις συνολικά 12 αστυνομικές επιχειρήσεις των τελευταίων μηνών, για την εκκένωση ισάριθμων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, μέσα σε μόλις λίγους μήνες. Σχεδόν όλα τα κτίρια που εκκενώθηκαν ήταν στα Εξάρχεια και στις όμορες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας. Συνολικά τα υπό κατάληψη κτίρια στην Αττική είναι περίπου 40.

Ποιες, όμως, είναι οι καταλήψεις που έχουν μπει περισσότερο στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ.; Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι αξιωματικοί απασχολούνται περισσότερο με τα υπό κατάληψη κτίρια στην περιοχή των Εξαρχείων. Εκεί παραμένουν ενεργές 15 καταλήψεις.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αυτές που έχουν μπει στο μικροσκόπιο είναι πέντε, από τις οποίες ξεχωρίζει η κατάληψη ΒΟΞ, η οποία βρίσκεται στην πλατεία Εξαρχείων και αποτελεί την «έδρα» της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας. Οι υπόλοιπες τέσσερις καταλήψεις που θα μπουν εφεξής στο μικροσκόπιο βρίσκονται στην οδό Ζαΐμη, στην οδό Τσαμαδού, στην οδό Δερβενίων και στην οδό Αραχώβης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θα ασχοληθούν στο τέλος με την κατάληψη ΒΟΞ, η οποία έχει εμβληματικό χαρακτήρα για ένα δυναμικό κομμάτι των Εξαρχείων και θεωρείται η πιο «δύσκολη» περίπτωση.

Ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα είχε απειλήσει στο παρελθόν με επιθέσεις εάν η Αστυνομία εισβάλει στην κατάληψη: «Τα σημεία παρέμβασης του Ρουβίκωνα έχουν βρεθεί, έχουν σχεδιαστεί, είναι πολλά και είναι αλλού. Πολλά από αυτά θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση εισβολής στο ΒΟΞ. Δεν θα ενεργοποιηθούν αν δεν γίνει εισβολή στο ΒΟΞ. Υπάρχει ένα σχοινί και δύο πλευρές που το τραβάνε. Αν κοπεί το σχοινί θα πέσουμε όλοι».



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ