Η στρουθοκάμηλος Μπεέττυ, η μοναχική ηρωίδα του παραμυθιού «Το βασίλειο της ακακίας», εκδόσεις iwrite, πέφτει θύμα bullying εξαιτίας του ότι είναι διαφορετική. Είναι πολύχρωμη σ’ έναν κόσμο γεμάτο ασπρόμαυρα και γκρίζα φτερά.
Το παραμύθι έγραψε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπούσιος, όταν άκουσε για ένα περιστατικό bullying στο σχολείο. Επίκαιρο και δυστυχώς διαχρονικό το θέμα που επέλεξε ο καλός δημοσιογράφος, για να μιλήσει στα παιδιά. Για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο του σχολικού εκφοβισμού εξετάζουν οι αρχές, ως την αιτία που ώθησε τον 14χρονο μαθητή στον Κολωνό να βάλει τέλος στη ζωή του.
Τι είναι το bullying (εκφοβισμός);
To bullying είναι μία επιθετική συμπεριφορά – σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική – που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα, στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σκοπός της είναι η πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στο άτομο που την υφίσταται.
Σωματικός εκφοβισμός μπορεί να είναι τα χτυπήματα, τα σπρωξίματα, οι κλωτσιές ή ότι άλλο μπορεί να πληγώσει κάποιον σωματικά. Λεκτικός εκφοβισμός είναι η κοροϊδία, οι διακρίσεις, τα σχόλια για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ανθρώπου. Κοινωνικός εκφοβισμός είναι η διάδοση φημών, η καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, ο αποκλεισμός. Υπάρχει επίσης το Cyberbullying, o εκφοβισμός μέσω διαδικτύου. Στη συμπεριφορά του bullying δεν υπάρχει κάποια διαμάχη η οποία μπορεί να επιλυθεί με επιχειρήματα και συζήτηση. Τα άτομα που εκφοβίζουν τους άλλους, δείχνουν περιφρόνηση σ’ αυτούς που προσπαθούν να βλάψουν. Πιστεύουν ότι μέσα απ’ αυτή τη συμπεριφορά γίνονται δυνατοί και σημαντικοί.
Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στο παραμύθι του Αντρέα Μπούσιου. Το σφάλμα της Μπεέττυ είναι ότι γεννήθηκε χρωματιστή!
Από μικρή είχε συνηθίσει να δέχεται τα βέλη των συνομηλίκων της, αφού όλοι τους είχαν ασπρόμαυρα και γκρίζα φτερά, ενώ αυτή είχε γεννηθεί… πολύχρωμη. Όλο το σώμα της ήταν καλυμμένο από χρωματιστά φτερά και χνούδι. Αυτή η πανδαισία χρωμάτων της Μπεέττυ γινόταν συχνά-πυκνά αφορμή για επιθέσεις, κυρίως απ’ όσους τη ζήλευαν γιατί διέφερε. Και όσο μεγάλωνε, πλήθαιναν τα πειράγματα, οι ειρωνείες και οι επιθέσεις. Όσο περισσότερο θυμωμένοι ήταν οι άλλοι, τόσο μεγαλύτερα ήταν τα πειράγματα. Όσο πιο πολύ τη ζήλευαν, τόσο πιο εχθρικοί γίνονταν μαζί της. Καθώς μεγάλωνε όμως, συνειδητοποιούσε πως δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να το αλλάξει όλο αυτό. Δεν μπορούσε να σβήσει το χρώμα της – δεν υπήρχε τέτοια γόμα.
Πώς εξηγείται η συμπεριφορά του bullying;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος θέλει να εκφοβίσει τους άλλους. Μπορεί, να έχει υποστεί ο ίδιος εκφοβισμό, μπορεί να το κάνει για να τραβήξει την προσοχή, μπορεί να νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνει δημοφιλής και θα ενταχθεί στην παρέα που κυριαρχεί στο σχολείο. Μπορεί να ζηλεύουν τα άτομα που παρενοχλούν. Συνήθως οι θύτες χρησιμοποιούν τη «διαφορετικότητα» για να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους και να κάνουν τα θύματά τους να νιώσουν άσχημα.
Η Μπεέττυ η στρουθοκάμηλος καθ’ οδόν προς το μεγάλο στόχο της, το βασίλειο της Ακακίας, συναντά την αγάπη αλλά και την προδοσία. Τη φιλία αλλά και τον χλευασμό. Την αδυναμία αλλά και την περηφάνια. Τον φόβο αλλά και την εκπλήρωση του σκοπού της ζωής της. Τα άλλα ζώα του δάσους την πληγώνουν και της στήνουν παγίδες, όμως μέσα από αυτό τον δύσκολο δρόμο εκείνη συνειδητοποιεί τις δυνατότητές της, γνωρίζει τον εαυτό της.
Είναι διαφορετική, είναι μοναδική και ξεχωριστή… όπως είναι ο καθένας μας.
Νικήτρια, θα περάσει την πύλη του Βασιλείου της Ακακίας, αφήνοντας πίσω τις πληγές της, έτοιμη πια να γευτεί τη γλύκα και την ομορφιά της αιώνιας φιλίας, γιατί «η αγάπη όλα τα νικάει!»
Γιατί έτσι γίνεται στα παραμύθια…