Γεύση - Ψυχαγωγία

Το «υγρό χρυσάφι» του Ομήρου που τρώτε καθημερινά – Οι ασθένειες που καταπολεμά

Το ελαιόλαδο γνωστό και ως «υγρό χρυσάφι» του Ομήρου αποτελεί μοναδική πηγή της μεσογειακής διατροφής, το οποίο θεωρούνταν ήδη από τα αρχαιότερα χρόνια ως ένα σύμβολο υγείας και δύναμης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί μάλιστα το γεγονός πως πολλοί αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων το έβαζαν σε όλο τους το σώμα, επειδή πίστευαν πως θα τους χαρίσει δύναμη και τύχη, ενώ ακόμη και οι πολεμιστές μύρωναν με αυτό τα κεφάλια των ευγενών και έριχναν σταγόνες στα κόκαλα των νεκρών και των μαρτύρων, αφού θεωρούταν έμβλημα καθαγιασμού και αγνότητας.

Έτσι, λοιπόν και στις μέρες θεωρείτε εξίσου «θαυματουργό» χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες οι οποίες στέκονται ως «ασπίδα» απέναντι σε σοβαρούς κινδύνους και ασθένειες για την υγεία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμη και πρόωρο θάνατο.

Έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα, πως το ελαιόλαδο έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία τα οποία αποδίδονται στα αντιοξειδωτικά συστατικά του, τα οποία είναι οι πολυφαινόλες.

Όσον αφορά την νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, φαίνεται πως τα ευεργετικά στοιχεία του ελαιόλαδου, συνδέονται με το ελαϊκό οξύ, ένα σημαντικό συστατικό του που αποτελεί περίπου το 70 με 80% της σύνθεσής του.

Επιστήμονες από τις Σχολές Φαρμακευτικής και Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης συμπέραναν ότι το κύριο συστατικό του ελαιολάδου περιέχει ιδιότητες που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου και της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης.

Οι ερευνητές, σε συνεργασία με επαγγελματίες από την υγειονομική περιφέρεια Seville North και Aljarafe και το νοσοκομείο Costa del Sol, ανέφεραν ότι το ελαϊκό οξύ παράγεται στην πραγματικότητα από τη διατροφή και η σύνθεση πραγματοποιείται στο ίδιο το σώμα.

Συνεπώς, είναι το πιο άφθονο μονοακόρεστο λιπαρό οξύ στην ανθρώπινη διατροφή και το κυριότερο στο κυκλοφορικό σύστημα.

Ελαϊκό οξύ: Τα οφέλη του για την υγεία

Η κύρια λειτουργία του ελαϊκού οξέος είναι να χρησιμεύει ως ενεργειακό μόριο και συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών.

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενώ παράλληλα έχει την ικανότητα να αναστέλλει την έκφραση πρωτεϊνών που συνδέονται με τη μεταφορά χοληστερόλης, μειώνοντας την απορρόφηση χοληστερόλης και αποτρέποντας τελικά την αθηροσκλήρωση.

Στον ανθρώπινο εγκέφαλο, το ελαϊκό οξύ χρησιμεύει ως κύριο μέρος των φωσφολιπιδίων της μεμβράνης και αφθονεί στα περιβλήματα μυελίνης των νευρώνων. Οι γιατροί έχουν παρατηρήσει μειωμένα επίπεδα ελαϊκού οξέος στους εγκεφάλους ασθενών που έχουν διαγνωστεί με μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές και Αλτσχάιμερ.

Συν τοις άλλοις, το ελαϊκό οξύ αποτελεί ένα αναγνωρισμένο ερευνητικά αντικαρκινικό μόριο χάρη στις ανασταλτικές επιδράσεις του στην υπερέκφραση των ογκογονιδίων και στις επιδράσεις τους στον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο.

Ακόμα και η ελαιολαιθανολαμίδη, ένα παράγωγο του ελαϊκού οξέος, παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι συμπυκνώνει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Πρόσθετες μελέτες δείχνουν ότι το ελαϊκό οξύ επηρεάζει επιγενετικούς μηχανισμούς (άμεσες τροποποιήσεις του DNA και των πρωτεϊνών που συνδέονται με το DNA) και τη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της ρύθμισης κυττάρων που συνδέονται με τη φλεγμονή.

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες που επικεντρώνονται στο ελαιόλαδο χρησιμοποίησαν πειραματόζωα. Γι’ αυτό, συνιστούν περαιτέρω κλινική έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι σημαντικές ιδιότητες που εμφανίζει αυτό το μόριο.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ