ΚΡΗΤΗ

Τώρα ζητούν τις αυξήσεις – Οι μισθωτοί της Κρήτης περιμένουν από τη ΝΔ να υλοποιήσεις τις προεκλογικές δεσμεύσεις της

Απελευθέρωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τριετιών, αύξηση μισθών, παροχή κινήτρων, χαμηλή φορολογία και εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε χώρους εργασίας ζητάει, μεταξύ άλλων, ο μισθωτός κόσμος της Κρήτης από τη νέα κυβέρνηση.

Εκπρόσωποι εργαζομένων μίλησαν στο neakriti.gr, τονίζοντας με ξεκάθαρο τρόπο πως πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας, ώστε να ανασυνταχθεί ο εργασιακός κόσμος, η αγοραστική δυναμική του οποίου έχει μειωθεί αισθητά. Την ίδια στιγμή, είναι σαφές πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να στελεχωθούν περαιτέρω, ώστε να μετριαστεί ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων, που αποτελεί τη “μαύρη κηλίδα” της Κρήτης.

Οι καλύτερες μέρες δεν ήρθαν…

Ειδικότερα, ο μισθωτός κόσμος δε βίωσε τις καλύτερες μέρες εργασίας την τετραετία 2019-2023. Τα ζητήματα που τέθηκαν ήταν αρκετά, με σημείο αφετηρίας την εργασιακή επισφάλεια, που μεταφράστηκε ως ένα διάχυτο αίσθημα φόβου από τους εργαζόμενους για ένα καλύτερο μέλλον. Η υγειονομική κρίση προκάλεσε την εργασιακή επισφάλεια, ενώ η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση αύξησε υπέρμετρα τις τιμές των προϊόντων, με πολλούς εργαζομένους να βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχιας. Και μπορεί η κυβέρνηση να αύξησε τον κατώτατο μισθό, φαίνεται όμως πως οι αυξήσεις των τιμών των προϊόντων απορρόφησαν τις συγκεκριμένες αυξήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τίθεται το εύλογο ερώτημα τι θα ζητήσει ο μισθωτός κόσμος, δηλαδή ο εργασιακός κόσμος που έχει σχέση εξαρτημένη με τον εργοδοτικό κόσμο. Το neakriti.gr απευθύνθηκε τόσο σε προέδρους Εργατικών Κέντρων στην Κρήτη, όσο και σε προέδρους και εκπροσώπους εργατικών σωματείων, ώστε να αποσαφηνιστούν πλήρως τα αιτήματα που θα θέσει ο εργασιακός κόσμος το προσεχές διάστημα.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, Μανόλης Πεπόνης μιλώντας στο neakriti.gr, τόνισε πως «πρέπει να επανέλθει η ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις με αφορμή το εργατικό ατύχημα που έγινε στα Μάλια. Θα πρέπει να επανδρωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να γίνουν όσο γίνεται περισσότεροι έλεγχοι. Είναι ουσιαστικό σημείο η εργασία να ελέγχεται. Θα πρέπει να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να απελευθερωθούν οι τριετίες τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Να είναι αυστηροί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να εφαρμόζεται στο ακέραιο η εργατική νομοθεσία. Θα πρέπει να επανέλθει η ομαλότητα, ώστε ο εργαζόμενος να χαίρει ασφάλειας στο εργασιακό του περιβάλλον. Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, και η εργασία να βρεθεί στην “καρδιά” του παραγωγικού γίγνεσθαι».

«Αυτό που ζητούσε, ζητάει και θα συνεχίζει να ζητάει η μισθωτή εργασία από την εκάστοτε κυβέρνηση είναι: ουσιαστική αύξηση μισθών, ευνοϊκές συνθήκες εργασίας και άμεση στελέχωση των μηχανισμών εργασίας, όπως είναι η Επιθεώρηση Εργασίας. Πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες», σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, Κωνσταντίνος Νικολιδάκης.

Σε επαγρύπνηση

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γιάννης Μανωλικάκης, υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση από τα εργατικά συνδικάτα και σωματεία, ενώ επισήμανε πως θα πρέπει να υπογραφούν συλλογικές διαπραγματεύσεις και σε άλλους τομείς εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μανωλικάκης είπε: «Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη και πιστεύω πως θα πρέπει η κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε να υπάρξουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, που θα κατοχυρώνουν αναφαίρετα εργασιακά δικαιώματα και υψηλότερους μισθούς για τους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει να είναι αδρανείς. Θα πρέπει να αγωνίζονται και να είναι συσπειρωμένοι γύρω από τα εργατικά συνδικάτα και κέντρα, ώστε να πετύχουμε συνολικά το δικαίωμα στη διαβίωση. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο με αγώνες. Επίσης θα πρέπει οι μισθωτοί μαζί με το σύνολο του ελληνικού λαού να διεκδικήσουν από την Πολιτεία ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για τους νέους ανθρώπους. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μεγάλη φυγή προς το εξωτερικό. Πλέον, όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε μια νέα πραγματικότητα, ώστε οι κενές θέσεις των Ελλήνων επιστημόνων να πληρωθούν από νέους ανθρώπους. Η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο δυναμικό να φτάσει αρκετά ψηλά. Πρέπει να πιστέψουμε στη χώρα μας. Πρέπει να πιστέψουμε στις παραγωγικές μας ικανότητες και κυρίως να δούμε κατάματα πως μονόδρομος είναι οι αγώνες».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, έκανε σαφές πως ο μισθωτός κόσμος θα διεκδικήσει… αξιοπρέπεια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ο μισθωτός κόσμος θα διεκδικήσει… αξιοπρέπεια. Θέλουμε αξιοπρέπεια στη ζωή. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να μπορεί να σπουδάζει τα παιδιά του χωρίς να έχει τον φόβο ότι δε θα μπορεί να πληρώσει τα σχολικά έξοδα, να έχει αξιοπρέπεια στην εργασία κ.λπ. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα να απαιτεί κάποιος αξιοπρεπή ζωή. Με τέτοιους μισθούς δεν μπορεί να ζήσει ο μισθωτός εργαζόμενος. Θα απαιτήσουμε βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και η αξιοπρέπεια θα έρθει μέσω των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του μισθού στα όρια που έχουμε θεσπίσει ως ΓΣΕΕ».

Εργαζόμενοι στον τουρισμό

Εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα εντατικοποιήσουν τη συνδικαλιστική τους δράση, ώστε να πετύχουν μια σειρά κινήσεων που θα ευνοηθεί το σύνολο του ξενοδοχοϋπαλληλικού κόσμου. Τέτοιες κινήσεις είναι: επαναφορά του εφάπαξ ανά εικοσαετία, στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, αναβάθμιση της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Ηράκλειο κ.λπ.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νικόλαος Κοκολάκης, μιλώντας στο neakriti.gr ανέφερε: «Πρώτο μας μέλημα είναι η στήριξη των εποχικών επαγγελμάτων. Εμείς θα ζητήσουμε να θεσπιστεί ένα πλαίσιο που θα κάνει σαφή την επέκταση της τουριστικής περιόδου από τον Μάρτιο μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, ώστε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να μη βρίσκονται για πολύ καιρό σε καθεστώς ανεργίας. Σε περίπτωση που δεν επεκταθεί η τουριστική περίοδος, τότε θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση επέκταση του Ταμείου Ανεργίας, ώστε όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να παίρνουν ένα μικρό χρηματικό ποσό για όσο δεν εργάζονται».

Ο κ. Κοκολάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην κινητροδότηση που πρέπει να υπάρξει στους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

«Πρέπει να δίνεται το εφάπαξ ανά εικοσαετία. Είναι ένα σημαντικό κίνητρο για να έρθει ο κόσμος στα ξενοδοχεία. Όπως επίσης, θα πρέπει να στελεχωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Πρέπει να μπει ξεκάθαρα στο τραπέζι κι εμείς θα το θέσουμε με τρόπο ξεκάθαρο. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να αναβαθμιστούν. Επίσης, θα πρέπει να αναβαθμιστεί το κτήριο της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων. Είναι ηθικά κατακριτέο να βλέπουμε φοιτητές να γυρίζουν από εκπαιδευτικό χώρο σε εκπαιδευτικό χώρο. Πρέπει να αναβαθμιστεί η σχολή, διατηρώντας πάντα τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα που έχει. Είναι αναγκαίο επίσης να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο, που θα θεσπίζει συνθήκες εργασίας σε επίπεδο χωρητικότητας, οι οποίες να είναι σωστά καθορισμένες ποσοτικά και ποιοτικά», υπογράμμισε.

«Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η χρήση της ψηφιακής κάρτας στους χώρους των ξενοδοχείων. Είναι το μοναδικό “όπλο” που έχουμε, ώστε να μην καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα και περισσότερο τα ρεπό. Υπάρχουν αρκετοί ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι είναι δηλωμένοι στο “ΕΡΓΑΝΗ” πως βρίσκονται στο ρεπό, αλλά στην πραγματικότητα δουλεύουν. Μάλιστα, το είχε εξαγγείλει και ο κ. Χατζηδάκης και το είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., χωρίς να προχωρήσει. Πρέπει να το δεσμευτεί και να το τηρήσει. Η ψηφιακή κάρτα είναι αναγκαία», είπε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Σμυρνάκης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης, είπε: «Αυτό που ζητάμε είναι υψηλότερους μισθούς, χαμηλότερη φορολόγηση και αύξηση του ορίου του αφορολογήτου. Μερικά απ’ αυτά τα ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Περιμένουμε να γίνουν πράξη».

Δύσκολο το μεροκάματο στο γιαπί

Συγκεκριμένα είναι και τα αιτήματα των εκπροσώπων του κατασκευαστικού κλάδου, οι οποίοι ζητούν υψηλότερους μισθούς, χαμηλότερη φορολογία, αλλά και απελευθέρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, ώστε ο κατώτατος μισθός να μην υπαγορεύεται από τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και επικεφαλής των οικοδόμων της ΔΗΣΥΕ Γιώργος Τσιγγένης είπε: «Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να αυξήσει τους μισθούς, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που η πληθωριστική κρίση έχει δημιουργήσει. Η φορολογία πρέπει να μειωθεί. Και ζητάμε δουλειά και όχι επιδόματα. Δε θέλουμε επιδοματικές πολιτικές προκειμένου να επιβιώσουμε, αλλά δουλειά. Αυτό χρειάζονται οι οικοδόμοι. Πολλοί οικοδόμοι είναι χρεωμένοι και υπάρχει διάχυτος φόβος πως τα σπίτια πολλών συναδέλφων θα χαθούν. Θα πρέπει η κυβέρνηση να προστατεύσει την πρώτη κατοικία μας».

«Θα πρέπει να απελευθερωθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Θα πρέπει να απελευθερωθούν οι τριετίες. Να ισχύσει η υποχρεωτικότητα σε όσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπάρχουν. Και θα πρέπει ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται και να θεσπίζεται όχι με βάση την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά με βάση τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τεχνιτών Οικοδόμων Ρεθύμνου κ. Γιώργος Λιολάκης.

Ο μισθός “εξανεμίζεται” στο 10ήμερο

Παρέμβαση για τους μισθωτούς έκανε και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζόμενων Επισιτισμού-Τουρισμού Νομού Ηρακλείου, Μιχάλης Ριζικιανάκης. Οι εργαζόμενοι του επισιτισμού-τουρισμού εκπροσωπούν ένα μεγάλο μέρος του κρητικού πληθυσμού, εξαιτίας της εποχικότητας και του τουρισμού που χαρακτηρίζει την Κρήτη.

Ο κ. Ριζικιανάκης, μιλώντας στο neakriti.gr, ανέφερε: «Ο μισθωτός κόσμος στην Ελλάδα έχει αρκετά προβλήματα σε σχέση με τους εργαζόμενους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπολειπόμαστε σε επίπεδο κατώτατου μισθού σε σχέση με τ’ άλλα κράτη της Ε.Ε., αλλά και την αγοραστική δύναμη. Η ακρίβεια “τρώει” τον μισθό του εργαζομένου τις πρώτες 10 ημέρες. Επίσης, οι εργασιακές συνθήκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια έχουν καταπατηθεί και απαξιωθεί. Υπηρεσίες που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Κράτους έχουν απαξιωθεί και έχουν παραμείνει στάσιμες. Το Κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οπότε, το εργασιακό ζήτημα είναι ένα πρόβλημα, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που χρήζει ολικής αναβάθμισης σε σχέση με τ’ άλλα κράτη της Ε.Ε., που έχουν κάνει πολλά και σημαντικά βήματα».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ