Μια εναλλακτική του μακαρόνια με κιμά που κρύβει ένα υπέροχο μυστικό: η πατάτα τραγανή και ξεροψημμένη, δεν έχει ρουφήξει καθόλου λάδι, αντίθετα βγαίνει ανάλαφρη, να τη φας σε ποσότητα και χωρίς ενοχές, αν την βράσεις προηγουμένως!
Υλικά
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε ψιλά καρεδάκια
2 μπαστουνάκια σέλερι ψιλοκομμένο
1 κ.γ. πάπρικα
2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
1 κιλό πατάτες με τη φλούδα
ελαιόλαδο για το τηγάνι
Για τη σος: 100 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα χωρίς συντηρητικά
3/4 από ένα κεσεδάκι γιαούρτι
προαιρετικά, μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
πάπρικα γλυκιά-αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια μέτρια, χαμηλή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τον κιμά με την πάπρικα, το μείγμα μπαχαρικών, το καρότο, το σκόρδο και το σέλευ, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά του κιμά.
Αλατίζουμε, σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε τα ντοματίνια, 1 ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί για μισή ώρα περίπου. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω νερό. Θέλουμε να απορροφήσει όλα τα υγρά του. Στο τέλος, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Στο μεταξύ, πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε άφθονο, αλατισμένο νερό, μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι αλλά με δυσκολία. Ανάλογα με το μέγεθος της πατάτας, 10-15 λεπτά.
Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε χοντρές, για τηγανητές, με τη φλούδα. Τις αλατίζουμε. Γεμίζουμε ως τη μέση ένα κατσαρολάκι με ελαιόλαδο και μόλις κάψει, ρίχνουμε αραιές και λίγες-λίγες τις πατάτες. Τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, για να παραμείνουν τραγανές.
Σε ένα μπολάκι, με κουτάλι ανακατεύουμε καλά το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, το αλάτι, το σκόρδο και την πάπρικα.
Σε μια πιατέλα, απλώνουμε τις πατάτες, πάνω τους τον κιμά, πάνω στον κιμά τη σος και σερβίρουμε πάραυτα!