Πέμπτη, 24 Ιανουάριος 2019
Κίσαμος: Σταθεροποιείται η τουριστική κίνηση

Κίσαμος: Σταθεροποιείται η τουριστική κίνηση

Απολογισμό για την τουριστική περίοδο του 2017, αλλά και προβλέψεις γι αυτήν του νέου χρόνου κάνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κισάμου κ. Κυριάκος Τζαμουρτζόγλου απαντώντας στις ερωτήσεις που του έθεσε η εφημερίδα NEOI ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ.

Κατ' αρχήν όσον αφορά την κίνηση της σεζόν 2017, καταγράφηκε στα ίδια επίπεδα μ' αυτήν του 2016, με μια μικρή πτώση σε κάποια καταλύματα. Θυμίζουμε ότι πέρσι, είχε σημειωθεί εντυπωσιακή αύξηση, σε σχέση με το 2015, μια αύξηση που κυμάνθηκε μεταξύ 7 και 20%.
Το θετικό λοιπόν είναι ότι φέτος η κίνηση σταθεροποιήθηκε, συνεχίζοντας -έστω και με μικρές απώλειες- την πολύ πετυχημένη σεζόν του 2016.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τζαμουρτζόγλου, στην πλειονότητα των ξενοδοχείων υπήρξε αύξηση των τιμών που αντιστάθμισε την μικρή μείωση της ζήτησης.
Όσον αφορά τους μήνες που ήταν οι χειρότεροι για τον Κισαμίτικο τουρισμό, αυτοί ήταν -όπως και πέρσι- ο Μάιος και ο Ιούνιος, ενώ εκτός των κλασικών καλοκαιρινών μηνών Ιουλίου και Αυγούστου, πολύ καλά κινήθηκε και φέτος ο Σεπτέμβριος αλλά και ο Οκτώβριος.

Όσον αφορά το 2018, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κισάμου τονίζει ότι τα πρώτα μηνύματα είναι πολύ θετικά και προβλέπουν μια πολύ καλή νέα σεζόν.
Στον αντίποδα, η ξενοδοχειακή αγορά επηρεάζεται αρνητικά από την αύξηση των φόρων. "Ιδιαίτερα ο φόρος στις διανυκτερεύσεις που μπαίνει από φέτος καθιστά το προϊόν ιδιαίτερα ακριβό την στιγμή που άλλες ανταγωνίστριες χώρες είναι φθηνότερες", επισημαίνει ο κ. Τζαμουρτζόγλου.

DSC 3186 1496 x 1000
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κισάμου κ. Κυριάκος Τζαμουρτζόγλου 

Ποιοι μας προτιμούν
Στην ερώτηση μας ποιες εθνικότητες επιλέγουν κυρίως την Κίσαμο, ο κ. Τζαμουρτζόγλου υπογραμμίζει ότι και φέτος πρωταγωνιστές ήταν οι Ιταλοί, και ακολούθησαν οι Αμερικανοί, Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Άγγλοι.Όσον αφορά τον μέσο όρο διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της περιοχής, κυμάνθηκαν από 3 έως 6.
Όπως είναι φυσικό, οι κύριοι λόγοι που επισκέπτονται την Κίσαμο είναι το φυσικό περιβάλλον (ήλιος και θάλασσα), οι τρείς παγκόσμιας φήμης παραλίες μας, Μπάλος Φαλάσαρνα και Λαφονήσι, αλλά και οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ στον αντίποδα, τα αδύνατα σημεία μας διαχρονικά είναι οι υποδομές, οι συγκοινωνίες, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η έλλειψη σήμανσης και οι υπηρεσίες.

Τι πρέπει να βελτιώσουμε
Απαντώντας στην ερώτηση τι πρέπει να αλλάξουμε προς το καλύτερο, ο κ. Τζαμουρτζόγλου τονίζει: "Κάθε καλοκαίρι διαβάζω με λύπη μου ότι οι ξενοδόχοι διαθέτουν τα δωμάτιά τους φθηνά στους ξένους τουρίστες και ακριβά στους Έλληνες. Από τότε που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα οι διαδικτυακές πλατφόρμες μπορεί ο καθένας να προγραμματίσει τις διακοπές του από τον προηγούμενο χρόνο μέχρι την ίδια μέρα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Κάθε μέρα δεν γυρνάει πίσω για εμάς τους ξενοδόχους. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει η απαίτηση να υπάρχουν δωμάτια a la cart μόνο για τους συμπατριώτες μας μια μέρα πριν την άφιξη".
Και καταλήγει: "Ο Δήμος πρέπει να επικεντρωθεί στην προβολή του τουριστικού προϊόντος καθώς και στην εφαρμογή των νόμων σε καταστήματα , παραλίες και υποδομές".

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη με τον πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κισάμου, του ζητήσαμε να μας πει τη γνώμη του για την πλατφόρμα Air bnb.
"Η άποψή μας για την οικονομία του διαμοιρασμού είναι ότι πρέπει να είναι ισότιμη η αντιμετώπισή της από την πολιτεία. Το πρόσφατο σχέδιο νόμου που αφορά την φορολόγηση της κινείται προς την σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να ρυθμιστεί περαιτέρω η εύρυθμή λειτουργία της", επισημαίνει ο κ. Τζαμουρτζόγλου.
Και καταλήγει: "Μιλάμε για σκιώδη καταλύματα χωρίς προδιαγραφές, πυρασφάλεια, ασφάλιση επισκεπτών και πολλές άλλες ευκολίες που τα νόμιμα καταλύματα είναι υποχρεωμένα να παρέχουν. Νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα μπει μια τάξη και μόνο τα αξιοπρεπή θα μπορούν να ενοικιαστούν. Μέχρι τότε οι επισκέπτες θα καταλήξουν που ανήκουν: στους παραδοσιακούς επαγγελματίες ή στους ευκαιριακούς ιδιοκτήτες.Τελειώνοντας, θέλω να ευχηθώ σε όλους τους συναδέλφους Καλή Χρονιά και το 2018 να είναι εποικοδομητικό με κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία".

*Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ.