Πέμπτη, 27 Ιούνιος 2019

Κρήτη: Μείωση του τουρισμού τον Ιούνιο στο νησί - Τι λένε οι ξενοδόχοι

Πορεία στο άγνωστο έχει χαράξει ο τουρισμός στην Κρήτη που παρότι βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από άλλες περιοχές της χώρας εντούτοις μέχρι στιγμής η μείωση του αριθμού των επισκεπτών είναι σε διψήφιο αριθμό σε σχέση με πέρυσι

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Κρητικών ξενοδόχων η πτωτική πορεία της τουριστικής βιομηχανίας που αποφέρει έσοδα στο ΑΕΠ της χώρας κάθε άλλο παρά αναστρέψιμη είναι κάτω από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ενδεικτικό του κλίματος απογοήτευσης που επικρατεί είναι οι εκτιμήσεις του προέδρου των ξενοδόχων του Λασιθίου κ. Μανόλη Βαρκαράκη στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr για τη φετινή χρονιά. Όπως ανέφερε η πτώση τον Ιούνιο στον τουρισμό της Κρήτης αναμένεται να φτάσει το 10-15% σε σχέση με πέρυσι και με τις προοπτικές να μην είναι καθόλου ευοίωνες ακόμη και στην λεγόμενη hi season δηλ Ιούλιο και Αύγουστο.

Την μεγαλύτερη ζημιά έχουν υποστεί τα ξενοδοχεία πολυτελείας σε σχέση με τα μικρότερης κατηγορίας ενώ οι παράγοντες που συντελούν σε αυτή την πτώση είναι πολλοί.
Χαρακτηριστικά ο κ.Βαρκαράκης επεσήμανε την υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, την αναδιάρθρωση των ξένων αεροπορικών εταιριών που διακινούν τουρίστες αλλά και την άνοδο των ανταγωνιστριών χωρών όπως η Τουρκία.
Παράλληλα μεγάλο πλήγμα στα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων έχει επιφέρει και η άνοδος του Airbnb.Δηλαδή η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στους χρήστες Airbnb, των οποίων οι δαπάνες δεν καταγράφονται

Έτσι παρά την το γεγονός ότι η Κρήτη μαζί με τέσσερις άλλες περιοχές συγκεντρώνει το 77% της συνολικής χωρητικότητας των κλινών και το 88% των συνολικών διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα δεν έχει καταφέρει σε επίπεδο εσόδων να ξεπεράσει το μέσο όρο των προηγούμενων ετών αφού και το διεθνές περιβάλλον σε οικονομικό επίπεδο κινείται αρνητικά.

Να σημειώσουμε ότι ο κύριος όγκος της τουριστικής κίνησης -περί το 40% του συνόλου- προέρχεται από πέντε χώρες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία αποτελούν τις τρεις μεγαλύτερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς καταλαμβάνουν σε όρους αφίξεων τις τρεις πρώτες θέσεις, ενώ ακολουθούν η Γαλλία και η Ρουμανία.
Η  μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώνεται σταδιακά την τελευταία δεκαετία, καθώς η ημερήσια τουριστική δαπάνη διατηρείται σχετικά σταθερή και η μέση διάρκεια παραμονής ανά ταξίδι ακολουθεί φθίνουσα πορεία.
9760701903767094930
970x250

neoiorizontes banner bottom