ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Επιστρέφουν στα ξενοδοχεία χωρίς μετεκπαίδευση λόγω “λουκέτου” στη Σχολή

Χάνουν για φέτος τη μετεκπαίδευσή τους εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού στην Κρήτη, όπως αποκάλυψε στo neakritil.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νίκος Κοκολάκης και μάλιστα αυτό συμβαίνει όταν οι αιτήσεις για συμμετοχή είχαν φτάσει μόνο για το Ηράκλειο τις 264.
Ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη κατηγορεί ο συνδικαλιστής την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το ίδιο σκηνικό είχε γίνει ξανά επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ με την Έλενα Κουντουρά στο ίδιο υπουργείο. Φέτος, όμως, υπήρχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όλων των εποχών στην Κρήτη, αλλά τα αντανακλαστικά του αρμόδιου υπουργείου δε λειτούργησαν για λόγους που ο ίδιος ο Νίκος Κοκολάκης αδυνατεί να κατανοήσει!

«Κωλυσιεργήσανε και δεν μπήκε στον προϋπολογισμό του κράτους η Σχολή Μετεκπαίδευσης Τουριστικών Επαγγελμάτων; Δεν ξέρω. Οι όποιες δικαιολογίες είναι ανυπόστατες. Φταίει καθαρά το υπουργείο Τουρισμού και η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη. Αυτή η σχολή υπάρχει από το 2000. Και κάθε χρόνο λειτουργούσε. Εξαίρεση αποτελεί μόνο η χρονιά του 2015. Όμως, ειδικά για φέτος είχαν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό. Είχαν υποβληθεί 264 αιτήσεις, από τους οποίους θα έπαιρναν 100 άτομα. Θα δημιουργούνταν τέσσερα τμήματα των 25 ατόμων. Οι υπόλοιποι απορρίφθηκαν ή είναι επιλαχόντες. Και ήδη έχουν γίνει εγγραφές των επιτυχόντων και έχουν καλέσει και τους επιλαχόντες γιατί αρχίζει η σεζόν. Όμως και τώρα να ανοίξει η σχολή, δε θα μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να πάνε και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, διότι θα πρέπει να πάνε στις δουλειές τους. Έπρεπε να είχαν ανοίξει τη σχολή από τον Ιανουάριο», καταγγέλλει με αγανάκτηση στo neakritil.gr ο Νίκος Κοκολάκης.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες των συνδικαλιστών, «δεν είχε μπει στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους για τη δαπάνη που προκύπτει ως προς την πληρωμή των καθηγητών, αλλά και για τη στελέχωση με γραμματειακή υποστήριξη. Ο προϋπολογισμός χρηματοδοτείται από το υπουργείο Τουρισμού και εμπλέκεται και το υπουργείο των Εσωτερικών. Είναι για μας θέμα πολιτικής βούλησης. Δε θέλουν να το κάνουν. Αυτή είναι η ουσία. Και μην ξεχνάμε ότι η ίδια υπουργός είχε κλείσει και τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στου Κοκκίνη Χάνι τα πρώτα μνημονιακά χρόνια του 2011 με 2012, με τη δικαιολογία ότι λόγω μνημονίων δεν υπήρχαν οι πόροι για να ανοίξει η σχολή. Και από τότε η σχολή αυτή παραμένει εγκαταλελειμμένη. Και το ΙΕΚ που στεγαζόταν εκεί έχει μεταφερθεί τώρα στο ΕΛΜΕΠΑ, σε χώρο που ενοικιάζει το υπουργείο».

Κοκολάκης Νίκος, πρόεδρος ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου

Μάλιστα, όπως λέει ο Νίκος Κοκολάκης, η Σχολή Μετεκπαίδευσης Τουριστικών Επαγγελμάτων θα λειτουργούσε σε 50 πόλεις της χώρας.
«Ήταν να δημιουργηθεί και στον Άγιο Νικόλαο και στα Χανιά. Αλλά τελικά σε καμία πόλη δε θα λειτουργήσει. Στον νομό Ηρακλείου είχαν, λοιπόν, εκδηλώσει ενδιαφέρον 264 και θα έπαιρναν 100, ενώ εδώ θα δημιουργούνταν τέσσερα τμήματα. Το ένα ήταν μαγειρικό, το άλλο εστιατορικό, ξενοδοχειακό (υποδοχής δηλαδή) και το άλλο οροφοκομίας (για καμαριέρες). Στα Χανιά θα ήταν δύο τμήματα. Και στο Λασίθι άλλα δύο τμήματα. Μιλάμε, λοιπόν, για εκατοντάδες συμμετέχοντες σε όλη την Ελλάδα. Πραγματικά αυτή η σχολή έχει δώσει φοβερά αποτελέσματα. Σε αυτή τη σχολή μπορούν να σπουδάσουν εργαζόμενοι του τουρισμού και επισιτισμού, που να έχουν τρία χρόνια υπηρεσίας στον κλάδο. Με αυτή τη σχολή λοιπόν ενισχύεται η εκπαίδευσή τους. Και έπαιρναν και πτυχίο, με αποτέλεσμα την προσαύξηση του μισθού τους κατά 10% για κάθε μήνα», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου.

Στο κενό οι προσπάθειες να συναντηθούν με την υπουργό 

«Είναι λοιπόν μία πολύ σημαντική σχολή. Κατά τα λοιπά, η υπουργός μάς δήλωσε από την έκθεση του Βερολίνου ότι “ποντάρουμε στο προσωπικό”. Πώς ενισχύεις την τουριστική εκπαίδευση σε έναν κατεξοχήν τουριστικό προορισμό, όπως είναι η χώρα μας και όπως είναι ειδικά ο νομός Ηρακλείου; Κλείνοντας τις σχολές αντί να τις αναβαθμίσεις;», διερωτάται ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
«Εμείς λέμε να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των ήδη εργαζομένων, αλλά να δοθούν και κίνητρα και σε περισσότερους νέους να μπουν στον τουρισμό μέσα από την εκπαίδευση», είπε ο Νίκος Κοκολάκης.
Στο μεταξύ, παρά τις προσπάθειες των ξενοδοχοϋπαλλήλων να συναντήσουν την Όλγα Κεφαλογιάννη, οι προσπάθειές τους έχουν πέσει στο κενό, κάτι που γίνεται και με την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, όπως γράφαμε και προ ημερών. Στην περίπτωση της κ. Μιχαηλίδου, τους παρέπεμψε μεν στον γραμματέα της, αλλά τελικά ούτε και με τον γραμματέα της υπουργού Εργασίας μέχρι σήμερα έχει κλειστεί κάποιο ραντεβού.
«Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση», λοιπόν, από την κεντρική εξουσία των Αθηνών, όπως λέει ο Νίκος Κοκολάκης και εκφράζει την πεποίθησή του ότι όλη αυτή η καθυστέρηση τόσο από το υπουργείο Τουρισμού όσο και από το υπουργείο Εργασίας είναι καθαρά από την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ