Με υψηλές πληρότητες, που προσεγγίζουν και ενίοτε ξεπερνούν εκείνες του 2019, κινείται η φετινή τουριστική σεζόν για την πλειονότητα των δημοφιλέστερων νησιών στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Υπάρχουν όμως και πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας σε δεύτερη ταχύτητα, με μικρότερη της αναμενόμενης τουριστική κίνηση.
Όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη άτυπη συνεδρίαση 40 προέδρων τοπικών Ενώσεων Ξενοδόχων της χώρας, υψηλές πληρότητες δίνει η φετινή σεζόν σε Ρόδο, Κρήτη, Κω, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και γενικά στη νότια Ελλάδα, ενώ η Πελοπόννησος δεν έχει πάρει ακόμη την τουριστική κίνηση του 2019, η Μαγνησία δεν έχει καμία σχέση με τις Σποράδες και η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο με τους Βαλκάνιους οδικούς τουρίστες, αλλά η φετινή σεζόν των Βαλκάνιων είναι μικρότερη της αντίστοιχης του 2019, ανερχόμενη σε 90 ημέρες έναντι 110 ημερών το 2019.
Τις πολύ καλές ροές προς τη νότια Ελλάδα επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από τα αεροδρόμια των νησιών, καθώς η αύξηση των αφίξεων στη Ρόδο ξεπερνά το 18%, στην Κω το 13%, στη Μύκονο το 37%, ενώ στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης καταγράφεται υπερδιπλάσια αύξηση, της τάξης του 62%, σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου του 2019. «Παρατηρείται δηλαδή μία αύξηση της τάξης του 24%, κατά μέσο όρο, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του Ιουλίου του 2019, με τις αφίξεις στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου να ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια -μέχρι και τις 10 Ιουλίου- μέσω 13.006 απευθείας διεθνών πτήσεων» τόνισε μάλιστα σχετικά ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.
Όσον αφορά, πάντως, τα έσοδα, σύμφωνα με την ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων), χάρη στην αύξηση των ροών από ΗΠΑ και Καναδά θα ισοσκελιστούν οι απώλειες από Ρωσία και Ουκρανία όσον αφορά τα έσοδα του κράτους, αλλά αυτές οι απώλειες δεν ισοσκελίζονται για τις επιχειρήσεις που δούλευαν με τις εν λόγω περιοχές, όπως λ.χ. η βορειοανατολική Χαλκιδική, η βόρεια Εύβοια και η Καλαμπάκα.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, επίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, η φετινή τουριστική σεζόν είναι σίγουρα καλύτερη από την περσινή (2021), ωστόσο οι εισπράξεις και η κερδοφορία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι αδύνατο να προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019 και προσθέτει: «Δεν φτάνουν μόνο δύο μήνες για να αναπληρώσουν όλες τις απώλειες της σεζόν, είμαστε πίσω σε σχέση με την τελευταία χρονιά προ πανδημίας σε έσοδα και πολύ περισσότερο σε κερδοφορία, μετά τη δραματική αύξηση του λειτουργικού κόστους»
#pgnews