Μειωμένο είναι το ενδιαφέρον των Ρώσων τουριστών για διακοπές προς την Κρήτη, που είναι ένας από τους αγαπημένους τους προορισμούς για θρησκευτικό τουρισμό.
Αυτό μαρτυρούν οι ακυρώσεις πτήσεων των ρωσικών tour operators προς την Ελλάδα, αλλά και την αισθητή μείωση πτήσεων από εταιρείες του εξωτερικού. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως ο αριθμός των τουριστών από τη Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του 2019 μειώθηκε προς το αεροδρόμιο του Ηρακλείου κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Μειωμένο το ενδιαφέρον
Το ενδιαφέρον για την Κρήτη μεταξύ των Ρώσων φέτος είναι προφανώς ασθενέστερο από ό,τι στο παρελθόν: Η ροή του τουρισμού δείχνει αρνητική τάση από την άνοιξη. Τον Ιούνιο, παρά τις προσδοκίες των ταξιδιωτικών πρακτόρων, η εικόνα δεν άλλαξε: Τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, 54.000 τουρίστες από τη Ρωσία ήρθαν στη μεγαλόνησο, που είναι σχεδόν 20% λιγότεροι από το 2018. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οφείλεται στη μείωση των πτήσεων προς την Ελλάδα κατά 12% ή στο γεγονός ότι οι Ρώσοι τουρίστες προσανατολίζονται σε άλλους, φθηνότερους και χωρίς βίζα προορισμούς, όπως η Τουρκία.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του αεροδρομίου του Ηρακλείου, το πρώτο εξάμηνο του έτους ο αριθμός των τουριστών από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 20% σε σύγκριση με τα στοιχεία για την ίδια περίοδο του 2018.
Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε για το θέμα με τον κ. Μιχάλη Βλατάκη, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης και Α’ αντιπρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ (Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού). Όπως ανέφερε ο κ. Βλατάκης σχετικά με τη μείωση των Ρώσων τουριστών στο Ηράκλειο και στην Κρήτη γενικότερα, «δεν μπορούμε να λέμε συνέχεια ότι ευθύνονται οι γείτονές μας. Επανήλθε πλήρως η Τουρκία και έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των Ρώσων. Είναι φθηνότερη, δεν έχει βίζα, και από τη στιγμή που μειώνεται και η οικονομική δυνατότητα των δυνάμει πελατών οπωσδήποτε θα κάνουν τις επιλογές τους. Είναι ένας σοβαρός λόγος αυτός. Από εκεί και πέρα, όταν υπάρχει τέτοιος ανταγωνισμός, καταλαβαίνεις ότι υπάρχει το ρητό “ο θάνατός σου, η ζωή μου”. Και αυτό το βλέπουμε τώρα. Αναγκάστηκαν, παρόλο που είχαν προγραμματίσει τις ίδιες πτήσεις με πέρυσι, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης, να μειώσουν πτήσεις, να “παντρέψουν” πτήσεις (βάζοντας μεγαλύτερα αεροπλάνα), και από τη στιγμή που μειώθηκαν οι θέσεις, έχουμε και το αποτέλεσμα αυτό. Είναι γύρω στο 20% η μείωση, και αυτό φαίνεται στα ξενοδοχεία, διότι οι Ρώσοι δεν είναι όπως οι τουρίστες άλλων εθνικοτήτων που θα πάρουν ένα αυτοκίνητο και θα γυρίσουν την Κρήτη. Είναι κατεξοχήν πελάτες των ξενοδοχείων και κυρίως πελάτες των all inclusive. Καταλαβαίνουμε πως η μείωση των Ρώσων τουριστών φαίνεται στις κρατήσεις των ξενοδοχείων καθ’ ολοκληρίαν. Ακυρώθηκαν κάποιες πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί στα Χανιά και το σύνολο της μείωσης φτάνει στο 20%, όπως ακούω από τα μέλη μας, κι αυτό φαίνεται στις κρατήσεις των ξενοδοχείων μας».
Οι προορισμοί των Ρώσων
Oι Ρώσοι τουρίστες στο Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 5,6%, στην Ταϊλάνδη κατά 2%, και στην Ινδονησία κατά 16,2%. Η Ρωσία ενίσχυσε τη θέση της στην Τουρκία με αύξηση 20%. Κατά τους πρώτους 5 μήνες του 2019, 12,76 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα (+ 11,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018), με τον αριθμό των ρωσικών αφίξεων να μετριέται στα 1,67 εκατομμύρια. Πρόκειται για ποσοστό 20,54% υψηλότερο από ό,τι τον Ιανουάριο-Μάιο του 2018.
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των τουριστών από τη Ρωσία στην Κύπρο μειώθηκε κατά 4,4% για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Η Ρωσία με μερίδιο 18,6% είναι η δεύτερη αγορά για την Κύπρο, ενώ έπεται το Ηνωμένο Βασίλειο με μερίδιο 34,5%.
Πιο αναλυτικά, η ροή τουριστών από τη Ρωσία στο Ισραήλ αυξήθηκε κατά 5,6% το πρώτο εξάμηνο του έτους: Αυτό “μεταφράζεται” σε 191.100 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών των ημερήσιων εκδρομών και των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων.
Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ταϊλάνδη αυξήθηκε, επίσης, κατά 2% – έως 700.000 άτομα για τους πρώτους 6 μήνες του 2019. Ακόμη, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2019, 46.400 Ρώσοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Ινδονησία, ποσοστό που είναι κατά 16,2% υψηλότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το κύριο μέρος της τουριστικής ροής είναι για το νησί Μπαλί – 41,8 χιλιάδες άτομα τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2019, το οποίο είναι το 90,1% της συνολικής τουριστικής ροής. Οι επόμενοι πιο δημοφιλείς προορισμοί μεταξύ των Ρώσων στην Ινδονησία είναι η πρωτεύουσα Τζακάρτα (περίπου 2,5 χιλιάδες άτομα), καθώς και τα νησιά Batam και Bintan (λίγο λιγότερο από χίλια άτομα το πρώτο τρίμηνο).
Εναλλακτικοί προορισμοί
Την ίδια ώρα, η Ταϊβάν απλοποίησε το καθεστώς της βίζας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρέχουν εκπτώσεις για καλοκαιρινές περιηγήσεις.
Αναλυτικότερα, οι Αρχές της Ταϊβάν επέκτειναν ένα καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους Ρώσους από 14 έως 21 ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα προσπαθεί να κερδίσει μερίδιο αγοράς στη ρωσική τουριστική αγορά.
Από την άλλη πλευρά, οι κρατήσεις για τα Αραβικά Εμιράτα για καλοκαιρινές διακοπές αυξήθηκαν κατά 1,5 φορά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018. Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι τιμές διαμονής είναι 2 φορές χαμηλότερες από τη χειμερινή περίοδο και πως οι ξενοδόχοι παρέχουν αποκλειστικές εκπτώσεις που φτάνουν το 30%.
Η Ρωσία ήταν στις τρεις πρώτες χώρες από την άποψη της αύξησης της τουριστικής κίνησης στην Ιαπωνία το 2018, καθώς ένας αριθμός-ρεκόρ Ρώσων έφτασε στη χώρα (94.800). Φέτος, μετά τα αποτελέσματα των πρώτων πέντε μηνών, μπορεί να αναφερθεί ότι το ενδιαφέρον των τουριστών για την Ιαπωνία έχει αυξηθεί σημαντικά. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, 47,1 χιλιάδες Ρώσοι επισκέφτηκαν την Ιαπωνία, αριθμός αυξημένος κατά 19,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Σε πτωτική τάση ο τουρισμός το 2019
Την ίδια στιγμή, πτωτικές είναι οι τάσεις που παρατηρούνται στον τουρισμό αλλά και στους επαγγελματίες του κλάδου για το 2019. Μετά από πολλά χρόνια, που ακολούθησε αυξητική πορεία, η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα εκτιμάται ότι μπορεί να κλείσει το τρέχον έτος με μείωση ακόμη και κατά 10%, σε σχέση με το 2018. Τα έως τώρα στοιχεία είναι ανησυχητικά: Οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό, σε σχέση με πέρυσι, παρουσιάζονται μειωμένες κατά 6,7% ή κατά 1,2 εκατομμύρια θέσεις λιγότερες. Ειδικά για τους κατεξοχήν τουριστικούς μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), καταγράφεται σημαντική μείωση:
* -8,4% (298.000 θέσεις) τον Ιούλιο
* -7,1% (258.000 θέσεις) τον Αύγουστο
* -8,4% (261.000 θέσεις) τον Σεπτέμβριο
* -4,2% (72.000 θέσεις) τον Οκτώβριο
Τι θα συμβεί του χρόνου; Ο Μιχάλης Βλατάκης απαντάει: «Τα δικά μας στοιχεία δείχνουν πως θα υπάρχει μείωση του τουριστικού κόσμου και του χρόνου. Αυτά τα στοιχεία έχουμε. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί πως αυτή η μείωση του τουρισμού σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως είναι μη διαχειρίσιμη».
ΠΗΓΗ: neakriti.gr