ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Πάει καλά και ο Σεπτέμβριος

Εικόνα Αύγουστου δείχνει το πρώτο 15ημερο του Σεπτεμβριου δεδομένου ότι οι κρατήσεις φέτος είναι… σούπερ last minute και η πορεία της σεζόν κρίνεται εβδομάδα με την εβδομάδα. Μέσα στον Αύγουστο η αεροπορική κίνηση είναι στο 75% του 2019 και διπλάσια σε σχέση με το 2020, ενώ σε αυτή τη φάση, ως προς την πρώτη εικόνα του Σεπτεμβρίου και σε σχέση με την πολυπόθητη επιμήκυνση της σεζόν που θα φέρει και την αύξηση των τουριστικών εισπράξεων στο τελικό ταμείο του 2021, οι τουριστικοί φορείς παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι διαπιστώνοντας κρατήσεις περισσότερων ταχυτήτων, ανάλογα με τον προορισμό.

Ετσι, προς στιγμήν τα πιο δημοφιλή και μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη (Ηράκλειο και Χανιά), η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα διατηρούν τη δυναμική τους με κρατήσεις και προγραμματισμένες αεροπορικές αφίξεις για τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, ενώ σε διαφορετική κατηγορία είναι οι προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας σε Βόρεια Ελλάδα, Χαλκιδική, Πελοπόννησο, όπου σταδιακά υποχωρούν οι αριθμοί των οδικών αφίξεων. Από την άλλη πλευρά, έστω και αν οι επισκέπτες από το εξωτερικό έχουν ξεπεράσει, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τα 6 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένου του Αυγούστου, η πανδημία είναι συνεχώς παρούσα.

Στις κρίσιμες παραμέτρους του Σεπτεμβρίου, τις οποίες παρακολουθούν στενά οι τουριστικοί φορείς είναι, κατ’ αρχάς, τα επιδημιολογικά δεδομένα εντός και εκτός Ελλάδας, τα οποία, όπως φαίνεται, δεν βοηθούν, φέρνοντας μάλιστα κι επιπλέον περιοριστικά μέτρα σε συγκεκριμένους προορισμούς όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα στη Μεσσηνία. Επιπλέον, σίγουρα δεν βοηθούν και τα τελευταία μέτρα καραντίνας, ειδικά για τους ανεμβολίαστους τουρίστες, τα οποία λαμβάνουν ουκ ολίγες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με την επιστροφή των ταξιδιωτών στον τόπο κατοικίας τους, πέραν φυσικά των περιορισμών που έχει ανακοινώσει ήδη και η ελληνική κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους Ελληνες πολίτες και συνακόλουθα και τους ξένους επισκέπτες. Γι’ αυτό και «οι τουρίστες του Σεπτεμβρίου θα είναι οι εμβολιασμένοι που θα μπορούν να κυκλοφορούν πιο εύκολα και εκεί θα κριθεί η μάχη του επόμενου διμήνου ώστε να έρθουν και περισσότερα έσοδα».

santorini

Ξοδεύουν φέτος περισσότερα

Ειδικά, πάντως, σε σχέση με τα έσοδα, οι δαπάνες των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας φέτος, με βάση τα επίσημα νούμερα της Τραπέζης της Ελλάδος, επέστρεψαν σε παλιές, καλές εποχές, όταν οι τουρίστες ξόδευαν και έμεναν περισσότερο στην Ελλάδα. Και αν τα τελευταία χρόνια, από το 2008 και μετά, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στη χώρα μας κινούνταν πτωτικά, πέφτοντας μάλιστα κάτω από τα 600 ευρώ ανά ταξίδι για πρώτη φορά το 2014 και εν συνεχεία ακόμη και κάτω από τα 500 ευρώ (στα 470 ευρώ για την ακρίβεια) το 2016, φέτος το α’ εξάμηνο έκανε την έκπληξη, με τον Ιούνιο ειδικά να θυμίζει κάτι από το 2008, την τελευταία χρονιά όπου η μέση δαπάνη ανά ταξίδι κυμαινόταν πάνω από τα 700 ευρώ – και συγκεκριμένα στα 730 ευρώ.

Ετσι, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2021 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 631 ευρώ, έχοντας σημειώσει διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 13%, έναντι των 557 ευρώ το 2019. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020, η άνοδος τοποθετείται στο 88%, σε σύγκριση με τα 336 ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου της πρώτης χρονιάς της πανδημίας. Μόνο για τον Ιούνιο η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στη χώρα μας άγγιξε για πρώτη φορά τα 729 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 20%, σε σύγκριση με τα 607 ευρώ του 2019, την τελευταία «κανονική» χρονιά. Οι τουρίστες, λοιπόν, με πολύ έντονη την επιθυμία για διακοπές και έντονη επίσης τη συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια λόγω κορωνοϊού, είναι αποφασισμένοι να ξοδέψουν περισσότερα φέτος, επιλέγοντας μάλιστα σε ουκ ολίγες περιπτώσεις και ακριβότερα καταλύματα, με την προσδοκία τώρα στον κλάδο για συνολικά έσοδα μέσα στο 2021 ακόμη και πάνω από τα 9 δισ. ευρώ ή αλλιώς πάνω από το 50% του 2019. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά από τα ακριβά καταλύματα ανά την Ελλάδα καταγράφουν το καλοκαίρι ζηλευτές πληρότητες που δεν θυμίζουν εποχές και συνθήκες κορωνοϊού, με τα ποσοστά να είναι υψηλότερα στις δύο κατηγορίες 4 και 5 αστέρων.

mykonos

Πρωταθλητές τα πεντάστερα, με πληρότητα 86%

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Παρατηρητηρίου, τα οποία συγκεντρώνει φέτος το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο και μετά, ανά εβδομάδα από τις κρατήσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Πανελλαδικά για την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου, οπότε ήταν ανοιχτή η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων (εποχικής και συνεχούς λειτουργίας), σε ποσοστό 97%, η μέση πληρότητα ήταν στο 80,2%, με τον μέσο όρο να πέφτει λόγω των χαμηλότερων επιδόσεων στα συνεχούς λειτουργίας. Ειδικότερα, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας ήταν 71% και στα εποχικής 84%.

Οι υψηλότερες πληρότητες, 86%, καταγράφονται στα πεντάστερα και ακολουθούν με 80,4% τα τετράστερα, ενώ πιο κάτω με πληρότητες στο 78,4% ακολουθεί η κατηγορία των 3 αστέρων. Το 77% αγγίζουν οι πληρότητες για την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου στις δύο χαμηλότερες κατηγορίες.

Οι αφίξεις τον Αύγουστο

Οσον αφορά συνολικά τις μέχρι σήμερα αφίξεις του Αυγούστου σε δημοφιλείς προορισμούς σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, η αεροπορική κίνηση για τις πρώτες 25 ημέρες του μήνα, οπότε υπάρχουν και τα επίσημα στοιχεία, προσέγγισε αυτή προ διετίας, όπως στο Ηράκλειο που έφτασε στο 90%, στην Κέρκυρα στο 80%, στα Χανιά στο 80%, στη Ρόδο στο 75%. Στη Μύκονο το αντίστοιχο νούμερο φτάνει στο 95%, ενώ στη Σαντορίνη η αεροπορική κίνηση ξεπέρασε την αντίστοιχη του 2019, με 10% αύξηση. Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα έναντι του Αυγούστου του 2020. Φέτος η αεροπορική κίνηση για τις πρώτες 25 ημέρες του μήνα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της πρώτης σεζόν COVID-19 παρουσιάζει τριψήφια νούμερα αύξησης (Σαντορίνη 180%, Ρόδος 140%, Μύκονος 140%, Χανιά 170%, Κέρκυρα 100%, Κως 110%, Σκιάθος 125%).

Ως προς τις χώρες προέλευσης, η Γερμανία ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο, ενώ ακολουθούν η Γαλλία, η Πολωνία και η Ιταλία, με τις αφίξεις να έχουν ξεπεράσει το σύνολο του 2020. Στην πρώτη δεκάδα των χωρών αφίξεων εμφανίζεται η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σερβία, που τροφοδοτούν κατά κύριο λόγο τον οδικό τουρισμό.

tourismos-dwmatia

Δεν πτοούνται οι Γερμανοί τουρίστες

Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι ροές από τη Γερμανία, την πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, παρέμειναν τις τελευταίες ημέρες ικανοποιητικές, έστω και αν από τις 24 Αυγούστου δημοφιλείς ελληνικοί προορισμοί σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο έχουν ενταχθεί στις περιοχές υψηλού κινδύνου για τους ανεμβολίαστους Γερμανούς. Η ένταξη σε αυτή την κατηγορία χωρών συνεπάγεται 10ήμερη καραντίνα στην επιστροφή των Γερμανών ταξιδιωτών για ανεμβολίαστους και όσους δεν έχουν νοσήσει από κορωνοϊό.

Οπως παρατηρούν ξενοδόχοι και tour operators, το περιοριστικό μέτρο της καραντίνας στη Γερμανία δεν φαίνεται, επί του παρόντος, να φέρνει ουσιαστικές ακυρώσεις στα νησιά, όπου ούτως ή άλλως οι Γερμανοί διατηρούν και φέτος την πρωτιά ως προς τις αφίξεις στη χώρα μας, ενώ ακόμη και τώρα, η συγκεκριμένη αγορά παραμένει ενεργή από πλευράς νέων κρατήσεων. Μία από τις βασικές αιτίες, όπως επιβεβαιώνει σχετικά στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, είναι ότι ήδη οι περισσότεροι τουρίστες που έρχονται στο νησί είναι ούτως ή άλλως εμβολιασμένοι. «Πέραν των πρώτων ημερών, όταν έγινε γνωστή η σχετική απόφαση, οπότε υπήρξαν κάποιες λίγες, πρόωρες αναχωρήσεις ή κάποιοι τουρίστες δεν ήρθαν τελικά, οι κρατήσεις κινούνται ικανοποιητικά για το επόμενο διάστημα».



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ