Οι αφίξεις ξένων τουριστών έχουν πάρει φωτιά, με τις πληρότητες να αγγίζουν κόκκινο, φτάνοντας ήδη τον Ιούλιο το 90%, και τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς να βουλιάζουν.
Ο Ιούνιος σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του χώρου πήγε πολύ καλά, κάτι που φαίνεται και από τα πρώτα στοιχεία των αεροδρομίων. Είναι χαρακτηριστικό πως σε πολλές περιπτώσεις ήδη ξεπερνιούνται οι επιδόσεις του τουρισμού πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Σημειώνεται πως το 2019, που ήταν η χρονιά- ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό είχαμε πάνω από 30 εκατομμύρια επισκέψεις από το εξωτερικό και εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ.
Όπως δείχνουν στοιχεία από την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη “απογειώθηκαν” τον Ιούνιο, σημειώνοντας περισσότερες αφίξεις έναντι του 2019, τουλάχιστον μέχρι τις 26 του μήνα. Ειδικότερα στα Δωδεκάνησα, η Ρόδος και η Κως κινούνται σε αυξήσεις έναντι του 2019 της τάξης του 8% και 3% αντίστοιχα, ενώ στις Κυκλάδες τα ποσοστά είναι υψηλότερα, 22% για την Μύκονο και 49% για την Σαντορίνη.
Όπως επισημαίνει, ήδη μέχρι τώρα, ο φετινός Απρίλιος ξεπέρασε τις αφίξεις του Απριλίου του 2019 κατά 13% και ο Μάιος κατά 5%. Ομοίως και ο Ιούνιος του 2022 παρουσιάζει μια πράγματι εντυπωσιακή πορεία, ξεπερνώντας κατά 13% τον Ιούνιο της τελευταίας προ πανδημίας χρονιάς.
Είναι χαρακτηριστικό, μόνο κατά τις πρώτες 26 ημέρες του Ιουνίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Fraport και της ΥΠΑ, στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου (Μυκόνου, Σαντορίνης, Ρόδου, Κω, Καρπάθου) προσγειώθηκαν 4.898 αεροπλάνα μεταφέροντας 771.941 επιβάτες, εκ των οποίων οι μισοί περίπου (376.415.042) επέλεξαν τη Ρόδο, 182.410 την Κω, 114.873 την Σαντορίνη, 83.581 την Μύκονο και 14.662 την Κάρπαθο.
Υψηλές επιδόσεις στην Κρήτη
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ξενοδόχοι ευελπιστούν με βάση τις κρατήσεις πως θα αγγίξουν πληρότητες έως 100% όσο πλησιάζουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, με το αεροδρόμιο του Ηρακλείου να έρχεται δεύτερο στις προσεγγίσεις μετά το Ελευθέριος Βενιζέλος
Για το νησί, ο κορυφαίος τουριστικός όμιλος Tui περιμένει σεζόν-ρεκόρ, ενώ συνολικά η φετινή κίνηση θα πλησιάσει τα επίπεδα του 2019.
Ο επικεφαλής της Tui Γερμανίας Στέφαν Μπάουμερτ τόνισε ότι οι κλασικοί προορισμοί, όπως η Ισπανία, η Τουρκία και η Ελλάδα, παραμένουν στην κορυφή της ζήτησης, ενώ ισχυρή άνοδο σημειώνουν η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Αίγυπτος. “Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει ισχυρή ζήτηση. Ειδικά για την Κρήτη, προβλέπεται σεζόν-ρεκόρ”, είπε.
Απογειώνεται η Αθήνα
Στα στοιχεία που καταδεικνύουν τη δυναμική τροχιά ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, στο χαιρετισμό του στο διεθνές συνέδριο “Aviation Event” .
Όπως υπογράμμισε, παρά τις νέες κρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και παρά το γεγονός ότι σημαντικές τουριστικές αγορές -όπως η Ρωσία λόγω του πολέμου και η Κίνα λόγω της Covid-19- είναι φέτος απούσες, η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καθώς και στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας βρίσκεται ήδη σχεδόν στα επίπεδα του 2019.
“Είμαι πολύ ευτυχής που βλέπω ότι τα, μέχρι τώρα, μηνύματα είναι ιδιαιτέρως θετικά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τον Ιούνιο, η κίνηση στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” έχει επανέλθει σχεδόν στο 94% συγκριτικά με τα επίπεδα του ίδιου μήνα του 2019 και οι πτήσεις στο 97%. Εξαιρετικές είναι, επίσης, οι επιδόσεις και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport. Παράλληλα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον Απρίλιο, δείχνουν μία αύξηση της τάξης του 7,5% σχέση με τον Απρίλιο του 2019 όσον αφορά στην ταξιδιωτική κίνηση, ενώ περιμένουμε να ανακοινωθούν και τα στοιχεία του Μαΐου”, επισήμανε ο κ. Κικίλιας.