Εν αναμονή της έναρξης της τουριστικής σεζόν και της άφιξης εκατομμυρίων ξένων ταξιδιωτών, μετά από δύο χρόνια κορονοϊού, προβληματισμό προκαλεί το κενό των 50.000 θέσεων στον κλάδο και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων. Για το θέμα μίλησαν στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, γεν. διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων στο υπ. Εργασίας, ο Γιώργος Χοτζόγλου, πρόεδρος ομοσπονδίας επισιτισμού, τουρισμού και ξενοδοχείων και ο ντι-τζεϊ, Χρήστος Καλτσάς.
«Υπάρχει μία μαύρη τρύπα κενών θέσεων στον κλάδο μας, που φέτος έκανε αισθητή την παρουσία της. Είναι η πρώτη χρονιά που ανοίγουμε μετά την περιπέτεια του κορονοϊού. Ανοίγουμε με φουλ τις μηχανές και περιμένουμε μία καλή σεζόν» δήλωσε ο κ. Χοτζόγλου.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» τόνισε ότι όντως υπάρχει έλλειμμα στις θέσεις εργασίας γιατί «οι εργαζόμενοι δεν άντεξαν άλλο να ζουν, δύο χρόνια, με 500 ευρώ το μήνα, που ήταν η επιδότηση ειδικού σκοπού και το επίδομα ανεργίας που ήταν μόνο για τρεις μήνες. Έτσι απορροφήθηκαν σε άλλους κλάδους της οικονομίας».
Καταγγελίες για συνθήκες γαλέρας στον κλάδο
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, «οι εποχιακά εργαζόμενοι στη χώρα μας είναι χωρίς ένα ευρώ εισόδημα είναι από τον Δεκέμβρη του 2021 ή τον Ιανουάριο του 2022. «Μάταια προσπαθούσαμε να πείσουμε την ηγεσία του υπ. Εργασίας και του υπ. Οικονομικών για παράταση του επιδόματος ανεργίας, επομένως πολλοί συνάδελφοι αποχώρησαν».
Όπως κατήγγειλε στην εκπομπή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων, πλέον αρκετοί εργαζόμενοι προτίμησαν άλλες χώρες όπου οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας είναι καλύτερες. «Έχουμε επίσης και ένα ποσοστό που συνειδητά αρνείται να πάει για εργασία με αυτές τις συνθήκες γαλέρας που υπάρχουν στον κλάδο».
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων στο υπουργείο Εργασίας τόνισε «ο τουρισμός έχει έναν τεράστιο ρόλο για την οικονομία» καθώς, το 2019 συνεισέφερε το 12% του ΑΕΠ, 23,5 δισ. ευρώ και 678.000 θέσεις εργασίας», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν προοπτικές για τους νέους στον κλάδο.
Τα ωράρια εργασίας είναι εξοντωτικά
Απαντώντας στις καταγγελίες του Χότζογλου «δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι υπάρχουν κοινωνικά αθέμιτες πρακτικές» και σε πολλές περιπτώσεις «τα ωράρια είναι πολύ εξοντωτικά, δεν εφαρμόζονται τα χρονικά όρια ξεκούρασης».
Και όπως παραδέχτηκε πολλές φορές ενώ η σύμβαση είναι μερικής απασχόλησης, να εργάζεται με πλήρες ωράριο και να μην λαμβάνει υπερωρία ή υπερεργασία. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι υποαμειβόμενοι». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπ. Εργασίας αυτό το γεγονός αντικαθρεπτίζεται στην προσφορά εργασίας, λέγοντας «παρότι έχουμε μεγάλη ανεργία, δεν έχουμε προσφορά».
Ο κ. Αγραπιδάς αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του χώρου, τονίζοντας ότι την ευθύνη για τους ελέγχους την έχει το υπουργείο Εργασίας. «Την περίοδο του καλοκαιριού οι έλεγχοι είναι ασφυκτικοί», δήλωσε με αφορμή αγγελία αναζήτησης εργαζομένου για 7ήμερη εργασία.
Στο θέμα παρενέβη ο κ. Χότζογλου λέγοντας ότι δυστυχώς «δεν πραγματοποιούνται επαρκείς έλεγχοι», καταγγέλλοντας ότι «οι παραβάτες είναι πάντα ενημερωμένοι οι παραβάτες για να κρύψουν τις παρανομίες τους».
Άποψη με την οποία διαφώνησε ο κ. Αγραπιδάς, λέγοντας ότι γίνονται έλεγχοι στις τουριστικές επιχειρήσεις. Και όπως είπε και οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν που να εργαστούν, προτρέποντάς τους -αν δεν τους αρέσει- να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Χρήστος Καλτσάς, μέλος του σωματείου δισκοθετών Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι «πολλοί dj έχουν φύγει στο εξωτερικό γιατί δουλεύουν λιγότερες ημέρες και παίρνουν περισσότερα λεφτά.
#pgnews