Συγκεκριμένα σύμφωνα με την αναταποκρίτρια του Open στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη με δημοσίευμα της εφημερίδας «Sabah», στο δείπνο Iφτάρ που παρέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη (5/5) που παρέθεσε στους ξένους ηγέτες, έκανε κάλεσμα να γυρίσουν οι Έλληνες που εκδιώχθηκαν από την Κωνσταντινούπολη.
«Να επιστρέψουν οι Έλληνες που πήγαν στην Ελλάδα στη χώρα τους. Αυτή είναι η χώρα τους εδώ, να έρθουν να διεκδικήσουν τη δική τους χώρα», είπε χαρακτηριστικά προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους Έλληνες παράγοντες που βρέθηκαν εκεί.
Παράλληλα σήμερα, Παρασκευή (7/5), η πλειοψηφία των τουρκικών ΜΜΕ, προβάλουν το πολύ καλό κλίμα, το οικείο και ζεστό κλίμα που υπήρξε σε αυτό δείπνο με τους ηγέτες των άλλων θρησκειών. Μάλιστα τα περισσότερα εξ αυτών έκαναν λόγο ότι «αγκάλιασε τις μειονότητες.
Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος στο δείπνο Ιφτάρ του Ερντογάν
Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχαάρκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο όπως και άλλους θρησκευτικούς ηγέτες στο δείπνο Ιφτάρ που παρέθεσε την Τετάρτη (5/5). Μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάθισε δίπλα στον πρόεδρο της Τουρκίας. Η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να δείξει μία καλή εικόνα απέναντι στις μειονότητες. Πριν το δείπνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος, Εμμανουήλ είχαν συνάντηση με τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο και σύμβουλο του Ερντογάν για μία ώρα περίπου. Συζήτησαν μία σειρά από θέματα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έθεσε το αίτημα της ικανοποίησης των εκκρεμών θεμάτων της ελληνορθόδοξης κοινότητας μεταξύ των οποίων και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Θράκης.
Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις Τουρκίας – Αιγύπτου
Παράλληλα στο άλλο μέτωπο στο οποίο προσπαθεί ο Τούρκος πρόεδρος να δημιουργήσει ένα καλό κλίμα, ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο. Έτσι μετά την επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο συμφωνήθηκαν έξι βασικά κεφάλαια προκειμένου να προχωρήσει αυτή η προσέγγιση.
Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μία πρώτη εκτίμηση αυτής της πρώτης επαφής με την Αίγυπτο είπε ότι το Κάιρο έχει να κερδίσει πολλά αν συνεργαστεί με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι συνομιλίες αυτές με το Κάιρο θα συνεχιστούν. Ακόμα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε και εκείνος με τη σειρά του ότι υπήρξε μία θετική ατμόσφαιρα στις πολιτικές διαβουλεύσεις, ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου, για την οποία θα συζητήσουν εκτενώς όταν φτάσουν στο επιθυμητό σημείο. Πάντως η θετική ατμόσφαιρα δεν σημαίνει ότι καλύφθηκαν και τα αγκάθια Τουρκίας – Αιγύπτου. Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, η Αίγυπτος έθεσε τρεις όρους για να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Ο ένας μάλιστα αφορά την αποχώρηση των τουριστικών στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη.