Το ντελικάτο αμπελόφυλλο του κρητικού αμπελώνα- που απογειώνει μια από τις νοστιμιές της ελληνικού τραπεζιού, το ντολμαδάκι- έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια μια νέα «πόρτα» για τους παραγωγούς μας, μια αγορά που δεν περιορίζεται εντός συνόρων, αλλά επεκτείνεται έως τη Γερμανία.
Δίπλα στο μεγαλοπρεπές σταφύλι, που παραμένει πρωταγωνιστής στο χωράφι αλλά και στο … ράφι, οι Κρήτες αμπελλουργοί αξιοποιούν εμπορικά, ολοένα και σε μεγαλύτερη κλίμακα, και το φύλλο. Το 80% της παραγωγής του κρητικού αμπελόφυλλου απορροφάται από την ελληνική αγορά και το 20% κατευθύνεται στη Γερμανία, καθώς οι κάτοικοι της, μυημένοι στην ελληνική γαστρονομία- μετά και τα ταξίδια τους στη χώρα μας- αναζητούν το ντολμαδάκι!
«Τα τελευταία χρόνια τα κρητικά αμπελόφυλλα σημειώνουν «τρελή κούρσα» στην εγχώρια αγορά, ενώ μεγάλες είναι και οι προοπτικές τους στη γερμανική» υπογραμμίζει στο ekriti ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. Ο ίδιος πιστεύει πολύ στη δυναμική του προϊόντος και ότι μπορεί να συμπληρώσει το εισόδημα των αγροτών το οποίο βάλλεται την τελευταία περίοδο. Όπως εξηγεί, η γερμανική αγορά λειτουργεί μέσω της κονσερβοποιίας. Το αμπελόφυλλο στη χώρα μας συσκευάζεται σε βάζα με άλμη, παστώνεται δηλαδή, και διοχετεύεται στη βιομηχανία κονσερβοποιίας για να παραχθούν τα ντολμαδάκια σε γερμανικό έδαφος.
Το μαγιάτικο αμπελόφυλλο σουλτανίνας, δυνατό, φρέσκο και τρυφερό, που δίνει η κρητική γη, είναι αδιαμφισβήτητα το κορυφαίο φύλλο που κανείς μπορεί να αναζητήσει. Ωστόσο, φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλλε η πανδημία, η πτώση στη ζήτησή του ήταν κατακόρυφη, υπολογίζεται στο 80%, κυρίως εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας της εστίασης.
Πάντως, προβληματίζει το γεγονός ότι, παρά τα στρέμματα στα οποία απλώνονται οι αμπελώνες στη χώρα μας, η Ελλάδα πραγματοποιεί εισαγωγές σε αμπελόφυλλα! Με νέες έρευνες στον τομέα της διατροφής να αναδεικνύουν την υψηλή θρεπτική αξία του αμπελόφυλλου, περιέχει φυτικές ίνες, φλαβονοειδή, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ζητούμενο είναι η χώρα μας να αντιληφθεί το “χρυσωρυχείο” που κρύβει το αμπέλι και να προσαρμόσει ανάλογα το παραγωγικό της μοντέλο.