Σήμερα θα αποκτήσει ζωντάνια η νέα μορφή της φάσης του ομίλου (πρωταθλήματος) του Τσάμπιονς Λιγκ μετά τις μελέτες χρόνων της ΟΥΕΦΑ για καλύτερη (ουσιαστικά περισσότερο κερδοφόρα) διοργάνωση.
Αρχίζει η πρώτη φάση των ομίλων, μεθαύριο, με γκρίνια, κυρίως από τους ποδοσφαιριστές μεγάλων ομάδων. «Δεν είναι δυνατόν να παίξεις καλό ποδόσφαιρο με τόσο φορτωμένο πρόγραμμα», υποστήριξε ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι, Κέβιν ντε Μπρόινε. «Ειδικά η ομάδα μου δεν παίρνει ανάσα. Θα γίνει ακόμη χειρότερη η κατάσταση μετά τον Δεκέμβριο και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ τις ενδιαφέρουν μόνο τα χρήματα. Τίποτα περισσότερο».
Κέρδη
Ο ανταγωνισμός έχει γίνει μπαγιάτικος. Το ευρύτερο ευρωπαϊκό τοπίο έχει λιμνάσει εντελώς. Εχει δοθεί προτεραιότητα στο κέρδος και όχι στον υγιή ανταγωνισμό. Δεσπόζουν πάντα οι τέσσερις από τις πέντε μεγάλες τηλεοπτικές αγορές, ήτοι της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Τα τεράστια οικονομικά ποσά πηγαίνουν σε ελάχιστα μέρη και τα μοιράζονται συνήθως οι ίδιες ομάδες. Στα 26 χρόνια που μεσολάβησαν από την ίδρυση του Τσάμπιονς Λιγκ, το 1992, μέχρι το 2018, πάνω από το ένα τρίτο του χρηματικού επάθλου των 17,3 δισ. ευρώ πήγε σε μόλις 12 συλλόγους.
Δεν δουλεύει πλέον το σύστημα με τους ομίλους. Συμμετέχουν 36 -αντί για 32- ομάδες (144 παιχνίδια πριν απ’ τα νοκ-άουτ) σε έναν όμιλο (ενιαία βαθμολογία). Θα διεξάγονται οκτώ παιχνίδια αντί για έξι. Η κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει οκτώ διαφορετικούς αντιπάλους (μισά παιχνίδια μέσα, μισά έξω). Εχει ζευγαρώσει με δυο αντιπάλους από κάθε γκρουπ (ακόμη και από το δικό της), έναν εντός έδρας και έναν εκτός έδρας. Μόλις ολοκληρωθεί ο όμιλος, οι 8 πρώτες στην κατάταξη πηγαίνουν απευθείας στη φάση των «16». Οι υπόλοιπες οκτώ, για τη 16άδα, θα προκύψουν από τις μονομαχίες ομάδων μεταξύ των θέσεων 9 έως 16 και 17 έως 24, στα πλέι οφ: δηλαδή οι οκτώ νικήτριες θα μπουν στη 16άδα, οι δε ισάριθμες ηττημένες θα αποκλειστούν όπως αυτές από την 25η έως την 36η θέση. Δεν θα υπάρχει πια η συνέχεια σε άλλη διοργάνωση. Οι 16 λοιπόν που θα απομείνουν θα συνεχίσουν με τον παραδοσιακό τρόπο μέχρι τον τελικό.
Παιχνίδια με βαρύ παρελθόν και φρέσκους πρωταγωνιστές
*Αστον Βίλα – Μπάγερν: Μια επανάληψη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης του 1982. Η Βίλα είχε νικήσει 1-0 την Μπάγερν στο Ρότερνταμ, κέρδισε τον πρώτο μεγάλο τίτλο της και αναστάτωσε την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Περισσότερο από τρεις δεκαετίες μετά μπήκε ξανά στη μύτη τους, αφού βρίσκεται εδώ και θα επιχειρήσει να κυριαρχήσει ξανά επί των Βαυαρών, παράλληλα δε να μηνύσει στη σύγχρονη ελίτ πως κάνει διακρίσεις, αφού τρία χρόνια πριν δεν την υπολόγιζαν καν στα σχέδια που έκαναν για τη δημιουργία της Σούπερ Λίγκα. Η φετινή παρουσία της είναι μια υπενθύμιση όχι μόνον της αριστείας του προπονητή της Ουνάι Εμερι, αλλά και του πόσο φρικιαστικές ήταν αυτές οι διαπραγματεύσεις για μια κλειστή διοργάνωση.
*Λεβερκούζεν – Ιντερ: Οι δυο προπονητές, Τσάμπι Αλόνσο και Σιμόνε Ιντσάγκι, έφτιαξαν γρήγορα το όνομά τους και άφησαν ήδη ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους πάνω στους δυο συλλόγους. Με διαφορετικό αγωνιστικό ύφος, ο καθένας θα προσπαθήσει να δώσει χαρακτήρα θρίλερ στο μεταξύ τους παιχνίδι.
*Παρί Σεν Ζερμέν – Μάν. Σίτι: Καθαρά παιχνίδι μυαλωμένης τακτικής από τους ειδικούς του είδους, Λουίς Ενρίκε και Πεπ Γκουαρδιόλα. Η ΠΣΖ δεν έχει φέτος τον Κιλιάν Εμ’ Μπαπέ, ωστόσο πραγματοποίησε ιπτάμενη εκκίνηση στη Λιγκ 1 με μια νεανική ομάδα που κάνει πράξη τη θεωρία του Ενρίκε. Η νοοτροπία των δυο προπονητών, αλλά και ο επαγγελματισμός των παικτών καθιστούν το συγκεκριμένο παιχνίδι άκρως ξεχωριστό.
*Μπάγερν M. – ΠΣΖ: Η αναζήτηση πάθους είναι αυτό που ιντριγκάρει στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Σε μεταβατικό στάδιο οι Βαυαροί, με νέο τεχνικό τον Βενσάν Κομπανί, σε νέα εποχή οι Παριζιάνοι, με πιτσιρικάδες, θα κάνουν το παιχνίδι συναρπαστικό, καθώς όλοι αναζητούν τη διάκριση και την τάχιστη αγωνιστική εξέλιξη.
*Αρσεναλ – ΠΣΖ: Η πρωταθλήτρια Γαλλίας θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής. Τρία χρόνια πριν είχε στις τάξεις της τους Λιονέλ Μέσι, Νεϊμάρ, Εμ’ Μπαπέ. Τώρα πορεύεται με τους Μπράντλεϊ Μπαρκολά (21), Ζοάο Νέβες (19) και Γουόρεν Ζαΐρ-Εμερί (18). Θα είναι λαχταριστή και αυτή η αναμέτρηση με την Αρσεναλ μέσα στο «Εμιρέιτς».
*Λίβερπουλ – Ρεάλ Μ.: Με τη νέα μορφή της διοργάνωσης αυτή η συνάντηση είναι από τις πιο σημαντικές. Σίγουρα υψηλού διαμετρήματος, με απρόοπτη έκβαση. Οι «κόκκινοι» θα έχουν σίγουρα ένα διαφορετικό αγωνιστικό ύφος τώρα, με τεχνικό τον Αρνε Σλοτ, σε σχέση με αυτό που είχαν συνηθίσει με τον Γιούργκεν Κλοπ. Τίμιο, ταπεινό σύνολο, από τα κορυφαία της Ευρώπης. Ερχεται, σε αντίθεση με το «κακομαθημένο» της «βασίλισσας», που ναι μεν θυμίζει… αστρικό γαλαξία (Εμ’ Μπαπέ, Βινίσιους Ζούνιορ, Τζουντ Μπέλινγκαμ κ.λπ.), αλλά βγάζει πολλούς εγωισμούς και δημιουργεί έριδες και ατέλειες. Από τα «έντονα φαινόμενα» του φετινού διαγωνισμού θα είναι η παρουσία του Εμ’ Μπαπέ με τη Ρεάλ. Μια φορά κατάφερε ανεπιτυχώς να παίξει τελικό, αλλά τώρα ονειρεύεται πολλούς περισσότερους που θα συνοδεύονται από τρόπαια.
Οι Ελληνες εκπρόσωποι
Ελληνικές ομάδες δεν έχουν προκριθεί στη διοργάνωση, ωστόσο θα υπάρξουν ορισμένοι παίκτες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας. Πρόκειται για τον πιο έμπειρο Κώστα Τσιμίκα (φωτό) της Λίβερπουλ, με οκτώ συμμετοχές (παρών στον τελικό του 2022, αλλά είχε μείνει στον πάγκο), τον Χρήστο Τζόλη, που έπαιξε με τον ΠΑΟΚ και τώρα θα εμφανιστεί με την Μπριζ, τον Χαράλαμπο Λυκογιάννη, στην παρθενική εμφάνιση της Μπολόνια στη διοργάνωση, που ήδη έχει δυο συμμετοχές στον θεσμό, με τον Ολυμπιακό (2012 εναντίον Μονπελιέ), τον Χρήστο Ζαφείρη με τη Σλάβια Πράγας, τον Κυριάκο Σαββίδη με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας και τον Ηλία Κωστή με την Ατλέτικο Μαδρίτης.
Η πρώτη αγωνιστική
17/9: (19.45): Γιουβέντους – Αϊντχόφεν, Γ. Μπόις – Αστον Βίλα. (22.00): Μίλαν – Λίβερπουλ, Μπάγερν Μ. – Ντίναμο Ζάγκρεμπ, Ρεάλ Μ.- Στουτγκάρδη, Σπόρτινγκ Λισαβόνας – Λιλ.
18/9: (19.45): Μπολόνια – Σαχτάρ Ντονέτσκ, Σπάρτα Πράγας – Ζάλτσμπουργκ. (22.00): Σέλτικ – Σλόβαν Μπρατισλάβας, Μπριζ – Ντόρτμουντ, Μάν. Σίτι – Ιντερ, Παρί Σεν Ζερμέν – Χιρόνα.
19/9: (19.45): Φέγενορντ – Λεβερκούζεν, Ερυθρός Αστέρας – Μπενφίκα. (22.00): Αταλάντα – Αρσεναλ, Ατλέτικο Μ. – Λειψία, Μπρεστ – Στουρμ Γκρατς, Μονακό – Μπαρτσελόνα.