ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Διγαλάκης: «Με διάλογο και συναίνεση προχωρούμε στον ανασχεδιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης»

Απάντηση του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Β. Διγαλάκη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας Ν. Καραθανασόπουλου για τη σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την ξεκάθαρη αντίθεση της ΝΔ στις βεβιασμένες και αυθαίρετες αλλαγές που έγιναν στον ακαδημαϊκό χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπενθύμισε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλης Διγαλάκης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ κ. Νικόλαου Καραθανασόπουλου τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Τόνισε ότι όλα αυτά έγιναν για λόγους μικροπολιτικής και είχαν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό των νέων και των οικογενειών τους.

Διαβεβαίωσε ότι στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι η επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων καθώς επίσης η σύνταξη ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που θα προκύπτει από μελέτη και εκτενή διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα και πάντα με τη συμβολή της Ανεξάρτητης Αρχής Αξιολόγησης και Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ).

Με την ευκαιρία της συζήτησης για τα προβλήματα της νέας σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο κ. Διγαλάκης ενημέρωσε για την πρόσφατη έκτακτη επιχορήγηση προς τα πανεπιστήμια ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία περίπου 800.000 ευρώ αναλογούν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Σχετικά με το διδακτικό προσωπικό, δήλωσε ότι έχουν ήδη κατανεμηθεί στα πανεπιστήμια συνολικά πεντακόσιες θέσεις μελών ΔΕΠ –καθηγητών- από τις οποίες είκοσι έξι θέσεις αφορούν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Επιπλέον έχουν δοθεί είκοσι επτά θέσεις διδασκόντων ΠΔ407/1980 στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ενώ βρίσκεται σε φάση έγκρισης η διαδικασία πρόσληψης ενός σημαντικού αριθμού έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ερχόμενος και στο θέμα των μετεγγραφών, ο υφυπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τον Νόμο Γαβρόγλου τόσο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όσο και σε όλα τα πανεπιστήμια, στα οποία εντάχθηκαν σχολές των πρώην ΤΕΙ, δεν επιτρέπονται μετεγγραφές όσων είναι πέρα από το δεύτερο έτος. Για τους πρωτοετείς δε, των τριών τμημάτων της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πάλι λόγω της προχειρότητας της προηγούμενης ηγεσίας, δεν προβλέπεται κάποια αντιστοίχιση με άλλα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας οπότε δεν μπορούν να γίνει αίτημα μετεγγραφής.

Για το θέμα της διάρκειας του κύκλου σπουδών των εν λόγω τριών τμημάτων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προανήγγειλε ότι θα αποκτήσουν και αυτά πενταετή κύκλο σπουδών.

Στη δευτερολογία του ο κ. Διγαλάκης παρέπεμψε σε παλαιότερη απάντησή του στη Βουλή για τα θέματα στέγασης και φοιτητικής μέριμνας. Ενημέρωσε ωστόσο, ότι  ήδη προχωράει η δημοπράτηση μεγάλης φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνολικής δυναμικότητας τριών χιλιάδων κλινών.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Τμημάτων ΤΕΙ λέγοντας ότι αυτά καθορίζονται από προεδρικά διατάγματα και κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Παιδείας.

 



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ