«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία , σοβαρότητα και επαγρύπνηση την συνεχώς κλιμακούμενη Τουρκική προκλητικότητα. Τα υπουργεία Εθνικής άμυνας και Εξωτερικών προβαίνουν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες κατά περίπτωση έτσι ώστε να προασπίσουν την Εθνική κυριαρχία και να προωθήσουν τα εθνικά μας συμφέροντα είτε μέσα στα πλαίσια των διμερών επαφών όσο και στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών»
Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Βήμα της Δωδεκανήσου ο βουλευτής της ΝΔ Κοσμήτορας της Βουλής κ. Βασίλης Υψηλάντης με αφορμή τις συνεχείς προκλήσεις και τις αξιώσεις που συνεχώς εγείρει η γειτονική χώρα Τουρκία.
«Το υπουργείο εξωτερικών παρουσιάζει ενδελεχώς όλα τα στοιχεία που αφορούν τις Τουρκικές παραβατικές συμπεριφορές σε αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Παράλληλα προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε στρατιωτικά οποιαδήποτε ενέργεια αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο απαιτεί σύνεση και ομοψυχία όλων των Ελλήνων», υπογράμμισε ο κ. Υψηλάντης.
Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει το πλάνο της και τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ γρήγορα.
Επίσης ο κ. Υψηλάντης αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα όπως για παράδειγμα η προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου
Η συνέντευξή του κ. Βασίλη Υψηλάντη αναλυτικά:
Διαστάσεις έχει πάρει το μεταναστευτικό πρόβλημα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και ήδη έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις. Ποιο το σχόλιο σας;
Πολύ σωστά το πρόβλημα είναι πλέον μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών μας βασίζεται σε δέσμη μέτρων με τέσσερις κύριους άξονες. Την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας , την επιτάχυνση της διεκπεραίωσης αιτημάτων ασύλου ,την κλιμάκωση των επιστροφών και την δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Καταλαβαίνουμε όλοι την κόπωση των τοπικών κοινωνιών από το μεγαλύτερο πρόβλημα των τελευταίων ετών αλλά πρέπει επίσης όλοι να καταλάβουμε ότι ο σχεδιασμός είναι συνολικός και κανένα μέτρο δεν μπορεί από μόνο του να λειτουργήσει αποσπασματικά. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει το πλάνο της και τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ γρήγορα. Υπομονή λοιπόν και συνεργασία με τις αρχές γιατί ο στόχος είναι κοινός.
Πιστεύετε πως οι κλειστές δομές θα δώσουν λύση στο μεταναστευτικό και να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών γρήγορα όπως ζητούν και οι δήμαρχοι ;
Όπως σας είπα και παραπάνω ο σχεδιασμός είναι συνολικός και κανένα μέτρο δεν μπορεί από μόνο του να δώσει λύση αν δεν λειτουργήσουν αποτελεσματικά και τα υπόλοιπα. Το σίγουρο είναι ότι κλειστά κέντρα θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όλους αυτούς που προσπαθούν να έρθουν στη χώρα μας. Θα ήταν παράδοξο να μην χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας και που αποδεδειγμένα προσθέτουν πιθανότητες επιτυχίας στον γενικό σχεδιασμό. Είδαμε τα τελευταία χρόνια που μας οδήγησαν οι ιδεοληπτικές συμπεριφορές. Κανένας δεν δικαιούται να μονοπωλεί τον «ανθρωπισμό». Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί τα δικαιώματα των προσφύγων που αγωνίζονται για την ύπαρξη τους. Κανένας όμως δεν μπορεί να μας αρνηθεί την ιερή υποχρέωση μας να προστατεύσουμε τα νησιά μας και τους κατοίκους τους. Η χώρα μας έχει ξεπεράσει τις αντοχές της.
Πιστεύετε πως έχει αποφασιστικά συμβάλει η ΕΕ στην επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμερίζεται το πρόβλημα και επιδιώκει να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισής του. Συμβάλει δε σ’αυτό με διάφορα μέσα. Δεν συμβαίνει όμως δυστυχώς το ίδιο με όλα τα Κράτη Μέλη. Η δίκαιη κατανομή των ροών εξακολουθεί να είναι το μεγάλο ζητούμενο. Η κυβέρνηση καταθέτει προτάσεις και ζητά επιτακτικά την αλληλεγγύη όλων. Πέραν από τη χρηματοδότηση των δομών και των μέσων, το νέο Ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου είναι πιο απαραίτητη από ποτέ
Τι πρέπει να γίνει με τις ΜΚΟ ο έλεγχος θεωρείτε πως θα βάλει τάξη;
Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ και την θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης σε δήμους με δομές φιλοξενίας. Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας. Σύμφωνα με αυτήν, συστήνεται Μητρώο όπου θα πρέπει να εγγραφούν όλες οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ώστε να μπει ένας τέλος στην ασυδοσία που κυριαρχεί. Συγκεκριμένα, συστήνεται Μητρώο Μελών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Σ’ αυτό καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με την δράση ορισμένων υπόπτων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε νησιά του Αιγαίου.
Συνεχώς η Τουρκία ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο είτε με παραβιάσεις είτε με παράνομες navtex ή με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που δυναμιτίζουν το κλίμα . Πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση;
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία , σοβαρότητα και επαγρύπνηση την συνεχώς κλιμακούμενη Τουρκική προκλητικότητα. Τα υπουργεία Εθνικής άμυνας και Εξωτερικών προβαίνουν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες κατά περίπτωση έτσι ώστε να προασπίσουν την Εθνική κυριαρχία και να προωθήσουν τα εθνικά μας συμφέροντα είτε μέσα στα πλαίσια των διμερών επαφών όσο και στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών. Το υπουργείο εξωτερικών παρουσιάζει ενδελεχώς όλα τα στοιχεία που αφορούν τις Τουρκικές παραβατικές συμπεριφορές σε αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Παράλληλα προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε στρατιωτικά οποιαδήποτε ενέργεια αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο απαιτεί σύνεση και ομοψυχία όλων των Ελλήνων.
Θα βοηθούσε την Ελλάδα η προσφυγή στη Χάγη για την οποία πολλά έχουν αναφερθεί;
Από το 1975 η επίσημη ελληνική θέση είναι ότι το μοναδικό θέμα προς δικαστική επίλυση με την Τουρκία είναι αυτό της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται και η εγγραφή συμφωνία της Τουρκίας και κάτι τέτοιο δε φαίνεται στον ορίζοντα . Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα αφού ο τουρκικός επεκτατισμός εκδηλώνεται και σε θέματα που στο παρελθόν δεν αποτελούσαν σημεία των τουρκικών διεκδικήσεων .
Σε δεινή θέση είναι οι δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου και ζητούν να αντιμετωπίζονται ισότιμα όπως οι άλλοι οφειλέτες των συστημικών τραπεζών. Ποια η άποψη σας και ποια η παρέμβαση σας για το πρόβλημα;
Από το νόμο δεν είναι ίδια η αντιμετώπιση των δανειοληπτών της υπό εκκαθάριση Τραπεζών, με εκείνους των συστημικών τραπεζών. Είναι όμως άδικο να κλείνουν ξαφνικά δάνεια και οι όροι αποπληρωμής να είναι πιεστικοί και βεβαίως η όποια ρύθμιση να μην έχει σχέση με τα όσα συμβαίνουν στις ρυθμίσεις των δανείων σε συστημικές τράπεζες . Για τη δεινή θέση που έχουν περιέλθει, εδώ και πολύ καιρό, πολλοί συμπατριώτες μας, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα διατύπωσα έναν οδικό χάρτη που θα βελτιώσει τη θέση τους. Μετά από δύο συναντήσεις με τον αρμόδιο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Καθηγητή Ι. Στουρνάρα, η πρώτη ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο και αφού διαπίστωσα την αναρμοδιότητα του υφυπουργού κ. Γιώργου Ζαββού, πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης. Ζήτησα σε συνάντηση στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με το Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου και το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, να διατυπωθούν προτάσεις τροποποίησης του κανονιστικού πλαισίου προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή θα είναι η βάση διεκδίκησης και επιτυχίας . Θεσμικά και συντεταγμένα . Την αναμένουμε για να μπορέσουμε, να παρέμβουμε για να γίνουν και οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις .
Πως κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης και τα βήματα που έχουν γίνει για να διαμορφωθεί ένα διαφορετικό τοπίο σε οικονομικό επίπεδο;
Η πρωτοφανής, για τα ελληνικά δεδομένα, ετοιμότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να κυβερνήσει τη χώρα, απετέλεσε το πρώτο θετικό της νέας διακυβέρνησης. Μέτρα ανακούφισης του υπερφορολογούμενου Έλληνα, με κυριότερα τη μείωση φόρων, του αφορολόγητου, εισαγωγή μικρού συντελεστή φορολογίας στα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, πάγωμα στο ΦΠΑ για τα ακίνητα και στο φόρο υπεραξίας αλλά και όλες οι κινήσεις για να ξαναμπεί η Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά, προσδίδουν την εικόνα της νέας νοοτροπίας αντιμετώπισης του πολίτη και της οικονομίας.
Όλα αυτά σε συνδυασμό και με το νέο ρεκόρ χαμηλών αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δείχνει ότι το κλίμα έχει αληθινά διαφοροποιηθεί θετικά. Τη μεγάλη αυτή στιγμή της ελληνικής οικονομίας δεν πρέπει να χάσουμε στη θλιβερή εσωστρέφεια .